Топ-5 міфів про китайський вірус: посилки, банани, алкоголь, маски та кажани

Топ-5 міфів про китайський вірус: посилки, банани, алкоголь, маски та кажани

Чи можна розкривати посилки з Китаю? Чи передаються інфекції через привезені фрукти? Як “підняти” імунітет? У медіа, соціальних мережах та навіть у моїх особистих повідомленнях наростає нова хвиля паніки щодо уханського вірусу. І на ній вже готові заробляти шахраї.

 

Штам коронавірусу 2019 nCoV швидко поширюється Китаєм, але ще швидше світом розходяться чутки та "альтернативні теорії" про вірус. Кажуть, що він передається через посилки з AliExpress та екзотичні фрукти, а лікувати його можна розчином солі або чаєм Бань Лань Гень. ВВС Україна зібрала чутки про коронавірус, популярні в Китаї та за його межами.

1. Коронавірус приїжджає з фруктами

В Україні, Росії, Казахстані та Білорусі у соцмережах і месенджерах циркулює повідомлення про те, що коронавірусом можна заразитися через банани або інші екзотичні фрукти. Виглядає воно так:

Відео дня

"У лікарні Сіньхуа вчора вночі загинули 23 людини, які мали вірус n7n9. Найстаршому було 35 років, наймолодшому — рік, лікарів, які контактували з ними, помістили на карантин. У новинах головного каналу попросили тимчасово не вживати банани, особливо привезені з півдня".

У деяких варіантах тексту зазначено, що це інформація з "Філії Чуньмін лікарні Сіньхуа". Така лікарня справді існує і розташована в Ухані.

Але жоден експерт, чиновник або політик, в Китаї або за його межами, ніколи не пов'язував вірус з фруктами. Крім того, в повідомленні неправильно названий штам вірусу.

Цей фейк обгрунтовано спростувала ексочільниця українського МОЗ Уляна Супрун:

"На фруктах кілька діб можуть бути віріони, але в разі, якщо вони туди потрапили разом із фекаліями хворих людей чи тварин-носіїв. В будь-якому разі, це середовище не підходить для тривалого виживання вірусу під час транспортування фруктів", - написала вона у Facebook.

Штам 2019 nCoV передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини, нагадують експерти. Вірус не може довго вижити поза організмом людини або тварини, у всякому випадку у його нинішній формі.

2. Посилки з AliExpress

Та ж проблема і з версією, що вірус може приїхати з Китаю в посилці з новими навушниками або роботом-пилососом.

Компанія AliExpress у перші дні спалаху вірусу в Ухані заявила, що всі її посилки проходять санітарну обробку.

Через поширення нового коронавірусу деякі українців боялися отримувати посилки з Китаю. А в соцмережах з'явилися жарти на цю тему.

Укрпошта змушена була відреагувати на такі чутки і заперечити можливість поширення китайського коронавірусу через посилки та товари.

Заява пошти з'явилася після того, як сотні людей поширили у соцмережах фейкову новину гумористичного сайту UaReview про спалювання посилок.

Кандидат медичних наук, імунолог Федір Лапій у розмові з BBC News Україна запевнив, що непокоїтися через посилки не варто.

"Їх можна спокійно забирати. Наскільки мені відомо, ці посилки йдуть довго, щонайменше 10 днів, а коронавірус живе максимум 48 годин", - каже він.

3. Алкоголь

"Батько працює в Міністерстві охорони здоров'я. Сьогодні викликали на термінову нараду. Повернувся і сказав мамі по секрету, що особливим розпорядженням уряду для боротьби з китайським коронавірусом усім чоловікам, які на відміну від жінок і дітей найбільш схильні до ризику зараження, щовечора потрібно випивати не менше 250 грамів горілки, віскі або коньяку".

Цей, ймовірно, жарт "гуляє" інтернетом, але в Ухані багато людей справді думають, що вилікуватися від коронавирусу можна за допомогою алкоголю.

Як розповідає кореспондент Російської служби Бі-бі-сі Наталія Зотова, частина мешканців Уханю посилено намагаються вилікуватися міцним алкоголем.

"Старше покоління вірить, що алкоголь вбиває вірус: у нас сусіди п'яні ходять, кажуть, це щоб живими залишитися", - каже мешканка міста Антоніна Старцева.

Експерти нагадують, що алкоголь, навпаки, пригнічує імунну систему і послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом. Алкоголь краще використовувати для дезінфекції продуктів або рук.

Єдиний засіб, який сьогодні може допомогти знизити ризик зараження - це дотримання правил гігієни.

МОЗ України радить часто мити руки, уникати контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, не споживате сирих чи недостатньо оброблених продуктів тваринного походження, якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря.

4. Соляний розчин

Міф про те, що коронавірус можна побороти, якщо полоскати горло соляним розчином, з'явився в китайському сегменті інтернету невдовзі після того, як влада КНР повідомили, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом.

Як повідомляє Служба моніторингу ВВС, ця чутка починалася з коментаря представника лікарні при Медичному університеті Гуанчжоу.

Він сказав, що від хвороби можна вилікуватися за допомогою розчину солі.

Насправді вірус може потрапити в організм не тільки через дихальні шляхи, а й, наприклад, через слизову оболонку очей. Тому медики рекомендують якомога рідше чіпати руками обличчя і терти очі.

Інформації про те, що вірус можна знищити розчином солі, з авторитетних джерел теж не надходило. Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я підтвердив, що ця інформація - фейк.

5. Усе почалося з кажанів

У західних соцмережах циркулювала версія, що нинішній спалах коронавірусу почався після того, як молода китаянка з'їла в ресторані суп з кажана.

Цю версію ілюструє відео, на якому якась дівчина дійсно дістає з тарілки з супом щось схоже на кажана, і відкушує "це".

Водночас відео з дівчиною і кажаном з'явилося в соцмережах за кілька років до нинішнього спалаху вірусу. Саму ж версію багато хто називає проявом ксенофобії і спробою зіграти на страсі людей перед невідомим.

Зв'язок між вірусом і дикими тваринами все-таки існує. Коронавірус, за версією влади, справді виник на ринку морепродуктів, де продавали диких тварин, яких потім готували і їли.

Такі ринки є по всьому Китаї й дійсно небезпечні з точки зору епідеміологів. Як сказав ВВС автор книги "Зараза" Девід Куаммен, появу нового вірусу на такому ринку експерти ВООЗ передбачали ще кілька років тому.

Проте відео, про яке йдеться, не має відношення до коронавірусу.

Його зняли не в Ухані, де кажани не вважаються делікатесом, і взагалі не в Китаї, а в республіці Палау. Кажанів їдять в Лаосі та африканській республіці Сан-Томе і Прінсіпі. Крім того, раніше їх вживали як їжу в деяких регіонах Італії.

Що ще не допоможе від вірусу

За словами Уляни Супрун, від короновірусу (як і від звичайної застуди чи грипу) не допоможуть:

▪ БАДи. Особливо, якщо приймати їх “про всяк випадок”: http://bit.ly/2GxftDj

▪ Імуномодулятори. Такі препарати застосовують у разі серйозних захворювань — онкології чи трансплантації органів. Натомість переконливих доказів, що вони запобігають чи допомагають одужати пацієнтам із грипом чи ГРВІ немає. http://bit.ly/2RUCwgO

▪ Захисні маски. Маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання. Вони не призначені для захисту від потрапляння збудників в дихальні шляхи, тобто маска не захищає від хвороб тих, хто власне її одягає: http://bit.ly/2GrrKJw

▪ Гомеопатія. Тут навіть можна не коментувати, бо найбільш відомий та доведений наукою факт — гомеопатія не працює взагалі: http://bit.ly/2vuKdTl В мережі вже зустрічаються пропозиції “профілактичної гомеопатії коронавірусу” — будьте обережні.

▪ Цибуля. Обкладання та споживання цибулі задля профілактики застуд і грипу не мають жодного наукового обґрунтування: http://bit.ly/2vwsjQh

▪ Оксолінова мазь. ЇЇ противірусний ефект недоведений, крім того її застосування може навіть підвищити шанси захворіти: http://bit.ly/2O7nC5P

▪ Зараз швидко поширюються повідомлення про вакцини, які начебто запобігають новому коронавірусу, і навіть пропозиції їх придбати. Не вірте цим маніпуляціям, адже поки такої вакцини не існує.

Апокаліпсис скасовується

"Передусім, зберігаймо спокій, - радить колишня міністерка охорони здоров'я України. - Жодного апокаліпсису від уханського вірусу не передбачається".

Уляна Супрун нагадує загальні рекомендації: мити руки, збалансовано харчуватися, пити достатньо рідини, провітрювати приміщення, займатися спортом і достатньо спати.

Довідка

Кількість зареєстрованих випадків захворювання станом на 30 січня наближається до 8 000. Кількість загиблих від небезпечного коронавірусу 2019-nCoV у Китаї зросла до 170 людей. Про це пише South China Morning Post з посиланням на дані органів охорони здоров’я Китаю, повідомляє УНІАН.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up