«Треба поставити собі мету вилікуватися від вірусу»: Олег Мартинюк

«Треба поставити собі мету вилікуватися від вірусу»: Олег Мартинюк

Визначити, чому захворів на гепатит, тернополянину було дуже важко. Як і у багатьох - були і операції, і стоматологи, татуювання, перукарня.

Юрист Олег Мартинюк дізнався, що має вірусний гепатит C в 2011 році. Виявили фіброз печінки на початковій стадії. До лікування пройшло довгих 5 років. Уже багато років чоловік є головою ГО хворих ВГС "Іскра Надії"/NGO HCV patients 'Spark of Hope'

  • Почала печінка тривожити, і дуже cтав втомлюватися, - пригадує чоловік. - Ще до обіду міг щось робити, а після обіду працездатності не було. Дуже важко сказати коли і внаслідок чого захворів. У мене ж раніше були операції, хірургічні втручання, стоматологи, татуювання, перукарня. Вірус швидше за все і раніше був, але був неактивним. Але стається якийсь збіг обставин – інше захворювання, стрес, будь-що – йде поштовх і починається хвороба. А по друге – симптоматика не особливо виражена. Були якась втома, ломота в суглобах, незрозумілі перепади температури.

 

З хворобою не легковажать

- Як жив з гепатитом? Як і до кожної хвороби, до гепатиту треба ставитися серйозно, - каже чоловік. - Бо інакше можна було і тих 5 років не прожити. Зловживання алкоголем, жирна їжа - виключене, бо допомагаєш інфекції вбити печінку. Треба було дотримуватися дієти. На це йшли немалі гроші – овочі, фрукти, пісне м'ясо, весь час треба гепатопротектори вживати, щоб підтримати печінку, щоб допомагати печінці боротися з вірусом. Ви ж бачите, скільки зараз це все коштує. А це треба приймати постійно. І так живеш... Пропадає апетит. За час хвороби я схуд на 20 кг. А уявіть, що так худне людина, яка важила 60 кг, - залишаються одні кості. Треба слідкувати за здоров’ям, не перевантажувати себе і бажано скоріше пролікуватися від вірусу. Бо печінка – це фільтр. Вся кров проходить через неї. Автомобілісти зрозуміють, якщо фільтр не працює, то який би мотор не ставив, щоб не покращував, машина не поїде, або поїде і буде гробити двигун та інші механізми.

Відео дня

Лише в 2016-му чоловік пролікувався.

- Якщо в 2011 фіброз був на рівні F0-F1, то торік вже було F3-F4, - каже пан Олег. - У кого повністю F4 - це вже кінець печінці.

Зараз лікування трохи легше, розповідає Олег Мартинюк.

- Коли ми починали, курс лікування коштував 15-16 тисяч доларів. Це були уколи - раз на тиждень цілий рік. Я ворогу не побажав би, шоб він пройшов цей курс. Я бачив, як люди переносили це лікування. Я лікувався вже інакше. Курс лікування три місяці, менша побічна дія. Зараз для українців цей курс продають за 750 доларів, якщо закупівлі йдуть за кошти держбюджету. Для європейців ціна – 30-50 тисяч євро, для американців – 50-60 тисяч доларів.

З гепатитом жити нелегко, продовжує чоловік.

- В першу чергу потрібно поставити за мету вилікуватися від вірусу, - каже пан Олег. - Я вилікувався через 5 років життя з хворобою. Ви ж бачите статистику, скільки за рік можуть пролікувати людей за державні гроші – торік було 32. Кожен день я стикаюся з бідою.

Чимало пацієнтів купують ліки самі. Часто вони навіть в Україні не зареєстровані. Вартують від 650 до 1200 доларів за курс, продовжує чоловік. А після них потрібні ще й гепатопротектори.

- Ще більша біда, коли люди лікуються по інтернету, навіть не консультуючись з лікарями, що є небезпечним і не правильно. Хтось не дотримується часу прийому ліків, а хтось припиняє приймати ліки за перших хороших аналізів, - каже Олег Мартинюк. - Лікуватися треба, і чим раніше, тим краще. Треба позбутися вірусу або за програмою закупівлі ліків, або за власний кошт, і жити без вірусу.

 

Займаються адвокацією хворих

Коли Олег Мартинюк захворів на гепатит, створив громадську організацію пацієнтів «Іскра надії». Зараз « Іскра надії» є чи не єдина діюча в Україні пацієнтська організація хворих на вірусний гепатит С. Організація об’єднує близько 70 пацієнтів з багатьох міст України: це Маріуполь, Мелітополь, Миколаївщина, Івано-Франківщина, Чернівці, Вольнь, Львів, Тернопіль, підтримують зв'язок з пацієнтами з Хмельницького.

За цей час громадські організації добилися того, що вартість ліків для українців порівняно з Європою і США зменшилася десь в десятки разів, наголошує він. По-друге, в Україні в національний перелік ліків, які держава зобов’язана включати для закупок для лікування хворих на гепатити, включили софосбувір – противірусний препарат прямої дії. І третє – в середньому в півтора рази збільшилося фінансування на закупівлю противірусних ліків. Хоча це дуже далеко від реальних потреб пацієнтів.

- Ми переважно займаємося адвокацією хворих, - резюмує Олег Мартинюк. - Ми не благодійний фонд, ми просто самоорганізувалися, бо зрозуміли, що просити допомогу – це не ефективно. Свої проблеми потрібно вирішувати через МОЗ і структури, в чиї обов’язки покладено його охороняти. Це і звернення збільшити фінансування на закупівлю ліків, це і контроль за використанням коштів і ліків.

 

Коментар

Лариса МАТЮК, обласний спеціаліст-терапевт управління охорони здоров’я ТОДА:

- В області відповідно до реєстру пацієнтів, який ми ведемо з 2013 року, є близько 800 хворих на хронічні вірусні гепатити. Діють дві програми, щоб допомогти таким людям пролікуватися, бо препарати є вартісними. Це державна і обласна програми боротьби з гепатитами. За останні роки за цими програмами пролікували близько 80 хворих. Ми сподіваємося, що в цьому році виділять більше коштів, і ми зможемо пролікувати більше хворих. Але статистика – це десь 30-40% від тих людей, які хворіють на гепатити. Бо особливо вірусний гепатит С дуже важко діагностувати. Тому ми сподіваємося, що завдяки програмі, в тому чилі і обласній, ми зможемо закупляти не лише ліки, а й більше реактивів. Ми плануємо придбання апаратури для виявлення гепатитів і швидких тестів для виявлення антитіл. Обстеження на гепатити можна пройти в університетській лікарні і приватних лабораторіях. Вони коштують близько 200-500 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    На мою думку у нас така ситуація з гепатитами тому ,що дуже низький рівень інформування про цю хворобу і те ,що зараз дуже багато всяких приватних стоматологічних контор де особо на стерильність і не дивляться .Є ще тату салони , манікюрні салони де теж не всі особливо переймаються. А ,що у нас тільки гепатит С ,а є ще гепатит В який тяжче лікувати і саме ,що страшне він в повітрі може перебувати до 6 місяців ,а гепатит С лише 2 дні . Ось і маємо те ,що маршрутки ніхто особливо не обробляє ,а якщо здорова людина з раною на руці то рахуйте ,що це ворота для гепатита В .
  • Наталя Жовтюк

    В Україні є пільгова ціна на таблетки проти гепатиту С. Вартість в районі 13 тисяч гривень в місяць. Курс 3 місяці.
  • Анонім

    А що ж не кажуть ,що гепатит С поділяється на купу генотипів ,а це значить ,що і лікування може бути різне . Найбільше люди хапають 1 і 2 генотип ,котрі і є складними за лікуванням .
  • Анонім

    Вилікуватись можна але за умови ,що є гроші . Чув по радіо від головного інфекціоніста України ,що лікування гепатиту С обходиться в 22 тис. доларів . І ,що такі гроші є у простих людей ,котрі працюють тут ,мають копійчані зарплати ,котрих навіть не вистачає на продукти , і комуналку , то що вже говорити за ліки. А пенсіонери з пенсією 1400 грн  . Щодо лікування ,то якщо гепатит С перейшов у хронічну форму ,то хер вилікуєшся ,так можна вічно на ліки працювати . Ще один фактор ,що  20 % хворих на гепатит С виліковуються без ліків тобто імунітет людини сам давить цей вірус ,але тут нюансів купа . Це траба щоб людина не вживала алкоголь , не курила ,дотримувалася жорсткої дієти . Взагалі я так думаю ,що існує світова змова з тим гепатитом С де у людей просто діагностують антитіла до гепатиту С але  людина може і не хвора бути ,а їй діагностують таку хворобу ,щоб люди витрачали гроші на дорогі ліки . Я так думаю ,що у нас в Україні майже всі хворі на цей вірус оскільки згадайте радянські часи  - стоматологія в школах де ніхто особливо не заморачувався про гігієну . В принципі вірус відкрили ще у 1975 р ,то ніхто особливо не переживав вірус то й вірус . Також переливання крові це зараз щось троха перевіряють і то не з 100% гарантією ,а  в радянські часи навіть методи не було ,а про апаратуру я вже мовчу . Що тут рівняти європейців чи америкосів при їхньому рівні зарплат це для них дрібниці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up