Чи готові тернополяни до третьої дози? Ковідний сертифікат діятиме рік, а що з вакцинацією

Чи готові тернополяни до третьої дози? Ковідний сертифікат діятиме рік, а що з вакцинацією
  • Чотири місяці минуло, відколи перша щеплена на Тернопільщині жінка Ольга Дивоняк отримала другу дозу вакцини від ковіду.
  • Дискусії щодо періоду, скільки цей захист буде дієвим, досі тривають серед науковців. Раніше в МОЗ говорили, що вакцинація ефективна протягом пів року. Але зараз дію ковідного сертифікату продовжили вже на рік.  
  • Чи треба буде робити третє щеплення? Що кажуть медики, читайте.

Пів року. Саме такий термін дії мали ковідні сертифікати міжнародного зразка, які вакциновані отримували до 13 вересня. А вже 13 вересня Кабмін затвердив Постанову, у якій йдеться про те, що термін дії міжнародного COVID-сертифікату становить 365 днів із дня введення останньої дози відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19. Сертифікати замінювати не потрібно, але коли термін дії вашого буде завершуватись – вам потрібно буде згенерувати новий. 

– Є два види сертифікату: міжнародний і внутрішній... І внутрішній, і міжнародний сертифікати зараз видаються на пів року. Коли у вас буде збігати термін дії такого сертифікату, треба буде в додатку відмовитися від сертифікату, який у вас був підвантажений, і згенерувати новий. Він буде також діяти пів року», – сказав головний санітарний лікар України Ігор  Кузін в інтерв'ю медичному експерту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерині Булавіновій.

Але чи означає це, що усі 365 днів ваш організм буде захищений від коронавірусу? Адже раніше вчені наголошували, що антитіла, які виробляються після щеплення, дієві у перші шість місяців.

Відео дня

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст

До слова, якщо у вас виникли питання щодо генерації сертифікату, ви можете звертатись за телефоном на гарячу лінію Центрів вакцинації +380678811066.

Що таке бустери?

Тим часом, у деяких країнах вже планують вакцинацію підсилюючими, бустерними вакцинами. Про це розповідає Радіо Свобода з посиланням на  агентство AP

— Наразі у США розглядають можливість так званого бустерного щеплення від COVID-19 для повністю вакцинованих американців. Усе зумовлено тим, що захист від вакцин з часом зменшується. Підсилювач вакцини (бустер) правця, наприклад, рекомендується проводити кожні 10 років, — йдеться в публікації. — Коли і які вакцини знадобляться? Усе залежить від того, коли вам зробили перші ін’єкції. Цілком можливо, що лікарі рекомендуватимуть бустер приблизно через вісім місяців після того, як ви отримали другу дозу вакцини Pfizer або Moderna. Ізраїль пропонує бустер для людей, старших за 50 років, які були щеплені понад п'ять місяців тому. Восени Франція та Німеччина планують запропонувати бустер деяким категоріям людей. Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що воно також перевіряє дані, щоб з’ясувати, чи потрібні додаткові щеплення. 

Дослідження тривалості захисту, який дають вакцини, досі тривають. За інформацією  BBC, професорка Анат Екка Зохар, яка очолює дослідження впливу третьої дози в Ізраїлі, вважає, що бустерний укол ще більше захищає від тяжкого перебігу захворювання. Вона назвала третю дозу "рішенням для стримування нового спалаху хвороби".

Ще в липні в Ізраїлі почали робити третє щеплення людям, яким понад 60 років. Зараз додатковий раз щеплюють людей віком 40+.

Що кажуть про «третю дозу» у МОЗ

Втім, третя доза вакцини буде потрібна не всім, а дослідження щодо її необхідності тривають. У виданні Українська Правда опублікували заяву головної наукової співробітниці ВООЗ Сумьї Сваміната, про те, що третя доза вакцини буде потрібна не всім.

—  Ми абсолютно впевнені, що сьогоднішні дані не вказують на те, що бустери необхідні, —  переконують в ВООЗ. 

Про те, чи планують ревакцинації в Україні, журналісти «20 хвилин» запитали в МОЗ. Ми надіслали інформаційний запит і наразі очікуємо на відповідь. 

На офіційному сайті відомства інформації щодо ревакцинації наразі немає. Проте ще на початку серпня головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що наразі у МОЗ ще чекають на результати наукових досліджень.

— Є офіційна заява ВООЗ з приводу третьої дози. ВООЗ не підтримала введення третьої, так званої бустерної дози. Чому? Зараз є єдина офіційна заява фармацевтичного сектору компанії Pfizer про те, що третя бустерна доза начебто ефективна. Результатів наукових досліджень ми ще чекаємо. Це результати про ефективність введення так званої бустерної або додаткової дози. Тому зараз фінального рішення не ухвалено, — сказав пан Кузін. 

І міністр охорони здоров'я, і головний санітарний лікар дуже обережні у своїх прогнозах, що буде з вакцинацією далі.

За словами міністра, пана Ляшка, наразі Україна розглядає два варіанти. Перший — це третя доза, коли, можливо, більше не потрібно буде вакцинуватися. Друга — це курс повторного щеплення орієнтовно через рік. Але обидва ці варіанти стануть можливі, коли повний курс щеплення отримає більшість населення. Передає BBC.

вакцинація

Важливо, щоб щепились якнайбільше людей 

Про те, чи відомо щось про третю дозу вакцини для тернополян, запитуємо у регіональної координаторки вакцинальної кампанії в області, заступниці директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» ТОР, експерта за напрямком «Імунопрофілактика та епіднагляд вакцинокерованих інфекцій» УОЗ ТОДА  Марії Павельєвої. 

— Наразі у нас немає такої інформації. Поки що мова іде про те, що в Україні щеплення проводяться лише двома дозами. І мета: охопити велику кількість людей. Якщо оцінити масштаби вакцинації — то немає наразі великої кількості вакцинованих людей, — каже пані Павельєва. 

За словами експертки, про третю дозу вакцини рано говорити, оскільки набагато важливіше, аби вакцинувались ті, хто не отримав жодної дози.

Наразі, за даними, станом на ранок 17 вересня, на Тернопільщині вакцинували 249 849 осіб Першу дозу 138 716 завершили вакцинацію  111 133 особи.  Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то від кількості дорослого населення вакцинувались майже 30%. Два щеплення серед дорослого населення області отримали лише 13,3  % 

Визначити хто захищений, а хто ні непросто 

— Імунітет тримається від трьох до шести місяців максимум.  І через шість місяців потрібно вакцинуватись знову, —  каже професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ТНМУ, доктор медичних наук та практикуючий лікар Василь Копча. —   Для мене стало відкриттям те, що термін дії сертифікатів продовжили до року. Наскільки мені відомо, у жодній іншій країні сертифікати не видають аж на рік.

Професор каже, що для того, щоб дізнатись чи потрібна третя доза або повна ревакцинація — ідеальним варіантом було б індивідуальне обстеження для визначення потреба вакцинації чи ревакцинації. 

— Але тут є низка моментів: перше — це те, що процес буде набагато складнішим, тривалішим та дорожчим. Друга проблема — це тест-системи, які сьогодні визначають наявність антитіл. Чи не у кожній лабораторії вони різні, і результати подаються в найрізноманітніших одиницях. Ці тест-системи показують лише те, є антитіла чи їх немає. Але питання в тому, чи досягає кількість антитіл мінімального захисного рівня або ні. Якщо в людини менший титр антитіл, ніж мінімально-захисний — їй треба щепитись, якщо є захисний титр — робити нічого не потрібно, — продовжує пан Копча.

Детальніше про тести на антитіла читайте у матеріалі: Чи варто насправді витрачати гроші на ІФА-тести? Коментують тернопільські інфекціоністи 

— Щодо бустерних (нагадувальих) доз, багато країн пішли шляхом введення третіх доз і зараз обговорюють навіть четверті дози. Чи піде Україна таким шляхом — наразі невідомо. Але тут є також питання: чи вистачить у нас ресурсів, аби щепити усіх людей, або хоча б 80% і забезпечити їх третіми чи четвертими дозами, — вважає професор.

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно вакцинуватись третьою дозою вакцини?

Що думають тернополяни 

У соцмережах ми запитали у тернополян, які отримали дві дози вакцини, чи готові вони вакцинуватись третьою, у випадку, якщо буде така можливість. 

Якщо це потрібно для завершення циклу — то погодилась би: Леся Голик 

— Я погодилась би на третю дозу. Для мене усі вакцини — щоб людство не вимерло, а мало можливість адаптуватись та еволюціонувати. Я вірю в технології, які покращують якість та тривалість життя. Медицина — одна з таких технологій. Чим вакцинуватись — питання не стояло. Я просто хотіла зробити це так швидко як можна було. Тому вакцинувалась залишковими мед дозами AstraZeneka. Чому третю? Якщо це потрібно для завершення циклу вакцинації — то як інакше?

Третя? Так робитиму : Назарій Хамуляк 

— Перша доза — завал температура під 39, трусило, кажуть як міні ковід, рука боліла. Друга доза — взагалі нічого. Третя? Так робитиму!

 

 

Подивлюсь, чи захистить мене ця вакцинація: Тетяна Шпікула 

— Думка про ревакцинацію не дуже радує, адже два попередні щеплення я перенесла важко.  Особливо  неприємні симптоми були після після 2-ї дози... головний біль, температура і рука, якою ледь могла рухати, принесли мало задоволення...Щодо третьої дози, відповісти не можу однозначно. Не можу впевнено сказати, що піду, але і не відмовлятись поки категорично не буду... Подивлюся, як буде цієї осені.. Чи захистить мене ця вакцина, яку я вже отримала.
 

Проти підсилюючої дози не заперечую: Володимир Зелений

— Отримав дві дози Pfiser, симптоми однакові (наступного дня боліло плече, незначна загальна слабкість). Проти підсилюючої дози не заперечую саме як людина, яка перехворіла на "корону" і відчула, що це таке. 

 

Люди щороку вакцинуються від грипу: Ірина Прокопенко 

—  Є люди, які щороку вакцинуються від грипу. Кожного Божого року, і їм ця вакцинація — вже зовсім ніяка не надважлива подія. 

 

 

Опитування

Чи маєте ви хоча одне щеплення?

 

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Андрій Пришляк

    Від цих вакцин можна мати спід та всяке ін. Зараженя а жінки менше шансів за вагітніти ,або мати викидиш.
  • Андрій Пришляк

    Люди не щеплюйтесь цими вакцинами вони не лікують а на оборот  заражають нас всякою заразою.
  • Ірина Маланчук

    Я після першої ледве встала .
  • Олександра Вода

    Давайте одразу 20

keyboard_arrow_up