Партнер рубрики Події

Чи варто насправді витрачати гроші на ІФА-тести? Коментують тернопільські інфекціоністи

Чи варто насправді витрачати  гроші на ІФА-тести? Коментують тернопільські інфекціоністи
  • Імуноферментні аналізи (ІФА-тестування) дозволяють визначати наявність у крові антитіл від коронавірусу. З його допомогою можна дізнатися, чи хворіє людина на коронавірус, або чи хворіла вона вже.
  • Однак насправді результат аналізу мало вам допоможе, кажуть тернопільські інфекціоністи. Пояснюємо нижче.
  • Давайте розберемось детально. 

Тести на визначення антитіл від збудника коронавірусу проводять ще з травня минулого року. ЇХ роблять в обласному лабораторному центрі, а також в приватних лабораторіях. Визначають наявність імуноглобулінів А, М та G. Наявність перших двох вказують на активне протікання хвороби в організмі. Наявність імуноглобуліну G вказує на те, що людина перехворіла.

Скільки коштує тест?

Зробити тест можна у різних закладах міста. Варто зазначити, що визначення імуноглобуліну А, М чи G – це різні процедури, за які треба платити окремо. Можна здати тест лише на один імуноглобулін.

У ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» можна визначати імуноглобуліни М та G. Процедура коштує 165 грн на визначення одного показника. 312 гривень – двох показників. Отримати результат можна на наступний день після здачі.

Відео дня

У приватній лабораторії «Сінево» можна здати тест на визначення імуноглобуліну А, М та G.  Імуноглобулін М дозволяє встановити нещодавнє інфікування коронавірусом SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19, та підтвердити гостру фазу перебігу інфекції. Імуноглобуліни А вказують на пізню гостру фазу захворювання.

Вартість одного тесту  400 гривень. Якщо ж замовити та сплатити тест онлайн – діє знижка 10%, тобто тоді один тест коштуватиме 360 гривень. Чекати результату треб 2 дні.

Різна вартість на визначення імуноглобулінів у лабораторії «Ескулаб». Визначення імуноглобуліну А коштує 400 гривень. Імуноглобулини М визначать за 350 гривень. Імуноглобулини G  – за 315 гривень. Також є пакет на визначення усіх трьох типів імуноглобулінів. Вартує 823,5 грн. Результат тесту варто очікувати впродовж 1–2 днів після здачі.

У медичній лабораторії «Панакея» вартість визначення імуноглобуліну коштує 175 гривень за визначення імуноглобуліну М або G. Результат – до двох днів. У приватних лабораторіях перевірити, чи не готові результати можна одразу на сайтах, ввівши відповідний код. Не обов’язково йти до лабораторії знову.

Ціни на здачу тестів у різних лабораторіях можна порівняти у таблиці:

ДУ «Обласний лабораторний центр МОЗ України»

Вид тесту:

Ціна:

Тест на антитіла lgМ

165 грн

Тест на антитіла lgG

165 грн

Сінево

Тест на антитіла lgА

400 грн

Тест на антитіла lgМ

400 грн

Тест на антитіла lgG

400 грн

Ескулаб

Тест на антитіла lgА

400 грн

Тест на антитіла lgМ

350 грн

Тест на антитіла lgG

315 грн

Тест на антитіла lgА+lgМ+lgG

823,5 грн

Панакея

Тест на антитіла lgМ

175 грн

Тест на антитіла lgG

175 грн

Як проходить процедура

Сама процедура займає кілька секунд. Журналіст «20 хвилин» також задав аналіз на виявлення імуноглобуліну G. На відміну від ПЛР тестів та нових швидких тестів на антигени, для ІФА потрібно здати кров. Її забирають з вени. Ця процедура не є болісною і займає кілька секунд. Результат видають наступного дня.

Читайте також:

ІФА-тест на антитіла до COVID-19: як пройти та скільки це коштує. Експеримент «20 хвилин»

Є також рекомендації, як підготуватися до здачі тесту. Як пояснює завідуюча вірусологічної лабораторії Тернопільського обласного лабораторного центру Людмила Дементьєва – аналіз краще здавати зранку.

– Краще робити це на голодний шлунок, – пояснюють в лабораторії. – Бажано не їсти за 8-12 годин до аналізу. Також не можна вживати алкоголь та медичні препарати. Якщо ви не маєте змоги відмовитися на цей час від лікарських засобів – вам потрібно повідомити, що саме ви вживали перед забором крові. Пити воду перед аналізом можна, але не у великій кількості, і це має бути звичайна негазована вода. Також бажано уникати фізичних навантажень до аналізу.

Що насправді показує ІФА тест

Однак чи потрібно проводити ІФА тест на визначення імуноглобулінів А, М чи G? Ці тести мають більшу похибку, вважають медики. Якщо ваш лікар підозрює у вас ковід – він направить на безкоштовний ПЛР-тест, який лишається «золотим стандартом» або на швидкий тест на антиген. Тому якщо відчуваєте симптоми хвороби – не варто займатись самодіагностикою чи самолікуванням.

Також важливо розуміти, що на точність будь–якого тесту чи ПЛР чи ІФА впливає період, коли ви його здаєте. 

– ІФА-метод дає можливість виявити в крові антитіла до вірусу, – пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. – Антитіла виробляються не одразу. У перші дні чи навіть у перший тиждень хвороби досліджувати кров недоцільно. Реакція буде від’ємна, адже в організмі ще не з’явилося достатньої кількості антитіл. Імунна система потребує певного часу, щоб налаштувати вироблення антитіл та їх продукцію. Титр, тобто концентрація антитіл, має збільшитися, щоб їх можна було виявити.

Якщо ви вирішили здати аналіз на імуноглобулін G – він не вкаже, чи є у вас імунітет до хвороби. Ви можете перехворіти на коронавірус, і у вас у крові будуть ці імуноглобуліни. Однак це не дасть жодних гарантій, що імунітет виробився і він зможе протистояти хворобі. Саме тому ми бачимо, що деякі люди за короткий період хворіють вдруге, а то і втретє. Тому наявність імуноглобуліну G не виключає можливості повторного захворювання.

– Обставини є дві. Імунітет при вірусних інфекціях в цілому, і при COVID-19 зокрема, є клітинний, а не гуморальний (за рахунок антитіл), – пояснює професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ТНМУ, доктор медичних наук та практикуючий лікар Василь Копча. – Імуноглобуліни – показники гуморального імунітету. Він також важливий. Але при вірусних інфекціях визначальну роль відіграє саме клітинний імунітет. На превеликий жаль, тестів, які дають змогу оцінити клітинний імунітет, немає не лише в Україні, а і в усьому світі. Тобто визначити напруженість імунітету неможливо.

Другий момент – ці тести винятково незадовільної якості. Я особисто спостерігав картину, коли одна лабораторія показує наявність високої концентрації антитіл в однієї людини, а інша лабораторія у той самий день і в цієї ж людини показує відсутність антитіл. Як таке може бути? Чи тут тест-системи неякісні, чи то лаборанти халтурять. Я не знаю причини, чому так відбувається. Але я знаю, що довіряти цим серологічним тестам не можна, якщо опиратися тільки на них.

Тому робити чи не робити ці тести, визначати наявність імуноглобуліну G – це вже вибір кожного. Але результати цих тестів не дадуть ні вам, ні вашому лікарю жодної важливої чи корисної інформації.

– Навіть ПЛР тестування, яка є максимально достовірне, у 30% хворих на коронавірус дає негативний результат, – каже Василь Копча. – І він може бути постійно негативний при повторних здачах, тобто людина хворіє чи може навіть померти від коронавірусу, а ПЛР не засвідчить це.

Залежати це може від багатьох факторів. Від того, коли був забраний матеріал, як його транспортували, в яких умовах зберігали, якими тест–системами користувалися.

– Будь–який результат аналізу є вторинний, – пояснює професор. – Він лише допомагає діагностувати. Але це не є єдиний критерій для постановки діагнозу. Завжди визначне значення належить клінічній картині. Лікар ставить діагноз на підставах клінічної симптоматики. А лабораторія може допомогти в цьому.

Тому варто зважати не лише на результат тесту, а на думку вашого лікаря. Він може направити вас на додаткові обстеження – комп’ютерну томографію, тощо. Або ж для постановки діагнозу додаткових перевірок не потрібно буде.

 

А ви здавали ІФА–тести? Чи хворіли ви на коронавірус? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

КТ легенів чи ПЛР-тест? Що кажуть медики про діагностику COVID-19 і чому може бути хибний результат

ПЛР-тести дешевшають? Ми порівняли ціни у Тернополі та за кордоном
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Світлана Іщенко

    Якщо антитіла не дають ніякої гарантії то яка гарантія від прививки
  • Читач15

    Хворіла у листопаді, здавала ІФА - М негативний, зробила КТ, бо уже дуже тяжко було дихати, висновок: ураження легень до 20%. Сімейний лікар на це сказала : "Тепер мушу вас на ПЛР посилати". Тест звісно, позитивний. А тепер захворіла знову, телефоную лікарю і кажу, що хочу здати тест, а вона мені: "Приходьте в поліклініку, там побачимо чи потрібно вам здавати".
  • Борис Глушанок

    Если вы до сих пор одиноки,не надо отчаиваться! Вам поможет бесплатный телеграм канал знакомств https://t.me/airybay_bot . Очень много людей ищут свою половинку,и кто то обязательно ищет тебя!!!💖                                                                                              Telegram
    (https://t.me/airybay_bot)Airybay Dating❤️
    🗣 Best direct dating!

  • Читач41

    Якийсь  дурний висновок випливає з тих інтерв'ю: немає змісту витрачати гроші (говорила, балакала, сіла і заплакала).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up