Перевірити кліщів на інфекції можна в тернопільському медуніверситеті

Перевірити кліщів на інфекції можна в тернопільському медуніверситеті

В лабораторії Центру дослідження бореліозу, що в медуніверситеті, можуть визначити не лише хворбу Лайма, а й кілька інших небезпечних інфекцій, які передаються через укуси кліщів

Центр обстежує представників усіх груп ризику – а це лісники, мисливці, військовослужбовці, працівники сільського господарства - не лише в Тернопільській області, а й в інших областях. Університет має державне замовлення на розробку вивчення такого небезпечного захворювання як бореліоз та іноземні гранти на проведення досліджень, зазначив ректор медуніверситету Михайло Корда.

В лабораторії дослідження кліщів медуніверситету можуть діагностувати не лише небезпечну хворобу Лайма або бореліоз, а й інші небезпечні інфекції. Для цього застосовують усі можливі методи, зокрема метод полімеразно-ланцюгової реакції, який дозволяє встановити конкретний тип збудника. А від цього залежить ефективність лікування пацієнта.

Потрібно сказати, що до цього борелію досліджували тільки під мікроскопом і не встановлювали її вид. Завдяки проекту спільно з "Інститутом медицини села" у Любліні розпочали дослідження кліщів на інші інфекції – анаплазмоз, ериліхіоз, а також на такі види борелій, як borrelia miyamotoi. 
- Ми поставили собі амбітну задачу - розробити карту Лайм-бореліозу та інших хвороб, які передаються через укуси кліщів. В зв’язку з цим ведемо дослідження на % інфікованості кліщів, досліджуємо хворих на Лайм-бореліоз або на перенесений стан після захворювання. Кліщів беруть з довкілля, від худоби, тварин, дрібних гризунів, людини. В подальшому, співставивши карту поширення кліщів, поширеність інфікування цих кліщів залежно від території, карту захворюваності на Лайм-бореліоз та інші захворювання, ми зможемо розробити низку протиепідемічних і профілактичних заходів. Це матиме безпосереднє практичне значення для населення, - зазначив керівник Центру дослідження бореліозу, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, професор і координатор проектів з Лайм-бореліозу Михайло Андрейчин.

Відео дня

Однією з головних складових центру є лабораторія дослідження кліщів. Тут уже встановили необхідне обладнання, є спеціалісти, розповів проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. На повну потужність лабораторія запрацює з вересня, та уже зараз можна приносити кліщів на дослідження.

За результатами дослідження кліщів, які цими днями були відібрані від людей, 25% були заражені інфекцією Лайм-бореліозу, 18% - анаплазмозом, 10-12% мали борелію borrelia miyamotoi. Всі три збудники виявили у кліщів з різних мікрорайонів Тернополя. Окрім того, траплялися кліщі, заражені 2-3 інфекціями одночасно.

- Ситуація з хворобою Лайма – бореліозом та іншими захворюваннями, які передаються через укуси кліщів, є складною і про це свідчить статистика, - зазначив під час прес-конференції ректор мед університету Михайло Корда. – З 28 по 31 червня 2017 року в нашому університеті провели лабораторне дослідження сироваток крові працівників двох лісових господарств Житомирщини та військовослужбовців в/ч В1428 Тернополя на наявність антитіл до антигенів комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato (збудника Лайм-бореліозу). Інфікованість збудниками інфекції склала 58% серед лісників Житомирщини та майже 50% серед військовослужбовців в/ч В1428. Тут інфікованість має ще вищі показники.
В Тернопільській області і інших лісистих  областях України різко зросла частота захворюваності на хворобу Лайма або бореліоз. Але якщо вчасно звернутися до фахівців і отримати превентивне лікування, то захворювання виліковне.

Медики закликають населення докласти усіх зусиль, щоб не бути покусаними кліщами. Не гуляти з голими ногами по чагарниках, в лісі. Якщо кліщ вкусив, треба постаратися принести кліща в травматологічний центр або в лабораторію дослідження кліщів медуніверситету. Його обстежать на наявність борелій, а людині призначать превентивне лікування. Якщо кліщ не кусав, але людина має незрозумілі симптоми чи збоку серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, нервової системи, необхідно здати сироватку на дослідження на бореліоз. Якщо людина в групі ризику, працює в лісі, часто буває в лісі, працюєте в полі, військовий, хто часто контактує з чагарниками, травою лісом, медики теж рекомендують здати сироватку на дослідження, бо хвороби проявляються навіть через 10-15 років після укусу кліща.

- До нас можна принести кліща на дослідження або ми можемо взяти кров на дослідження або дослідити принесену сироватку крові, - зазначив ректор медуніверситету Михайло  Корда. - На жаль, дослідження вартісні, бо реактиви закупляють закордоном. Для учасників АТО, співробітників університету обстеження безкоштовне. В подальшому в закладі визначатимуть й інші пільгові категорії громадян для обстеження. Повне обстеження на три збудники вартує 260 грн. Результати можна отримати наступного дня, якщо для дослідження є 10-12 кліщів.

Дослідження сироватки вартує 400 грн.

За допомогою можна звертатися до тернопільського мед університету за адресою Майдан Волі 1, перший поверх. Вас скерують до лабораторії, де досліджують кліщів. Тут також досліджують сироватку на наявність антитіл до борелій.

З питань Лайм-бореліозу можна звертатися за телефоном 0-97-57-08-266.

Довідка

Тернопільщина належить до ендемічних зон щодо захворюваності на бореліоз. Відповідно кожен її житель є потенційно інфікованим. Лайм-бореліоз може призвести до хронічного запалення головного і спинного мозку (хронічний нейробореліоз) з паралічем. Окрім того, дослідження показали, що кліщі часто заражені кількома інфекціями, які становлять загрозу для здоров’я і життя людини.  

У 2015 році у ТДМУ розпочав роботу над спільним українсько-польським проектом з дослідження епідеміології, патогенезу, клініки та профілактики бореліозу. Співпраця відбувається в рамках науково-дослідницьких проектів ЄС між науковцями Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці (Польща) та ТДМУ. Одним з основних напрямків співробітництва в рамках цього проекту було проведення клінічних та лабораторних досліджень на наявність збудника хвороби Лайма у лісників Тернопільської області. Було встановлено, що 43% лісників нашої області інфіковані і мають захворювання Лайма.
Окрім того, упродовж 2017-2019 років в ТДМУ проводиметься науково-дослідна робота «Вивчення епідеміології, патогенезу і клініки Лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області, та вдосконалення його діагностики, терапії, реабілітаційних заходів і профілактики», яку виконують за рахунок коштів Держбюджету. В її рамках обстежуються представники груп ризику Тернопільської, Закарпатської, Рівненської, Волинської і Сумської областей.
 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up