У чому найбільша загроза від самолікування антибіотиками — пояснення експерта

У чому найбільша загроза від самолікування антибіотиками — пояснення експерта
  • У серпні цього року в Україні ввели електронний рецепт на антибіотики.
  • Багатьох людей цікавить для чого та чому антибіотики тепер можна придбати в аптеці тільки за е-рецептом. Адже раніше це не складало ніяких проблем.
  • Багато з нас навіть не потребували консультації лікаря, а самі «призначали» собі терапію.

Між тим, фахівці впевнені, що нововведення спрямоване на підвищення якості медичних послуг, повідомляє Центр громадського здоров'я.

Експерт з питань антимікробної резистентності Роман Колесник вважає, що відпуск антибіотиків в аптеках виключно за рецептом спонукатиме українців звертатися за медичною допомогою до лікаря, а не за порадою до Google, сусідки чи продавчині «аптечного супермаркету».

З моменту відкриття першого антибіотика винайшли сотні препаратів для лікування найрізноманітніших захворювань. Завдяки їм вдалося врятувати мільйони людських життів.

Відео дня

Але через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Це може статись через розвиток стійкості бактерій до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими.

«Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності. Це проблема світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тисяч людей», — розповідає Роман Колесник.

Регулювання відпуску антибіотиків за електронним рецептом повинно зменшити кількість випадків і посилити відповідальність лікарів за призначення антибіотиків. Електронна система охорони здоров’я дозволить відстежувати обʼєми й раціональність призначень антибіотиків в Україні.

Не слід забувати, що в Україні дуже високий рівень застосування антибіотиків, через неконтрольоване призначення таких препаратів лікарями. Це може призвести не лише до швидкого звикання бактерій до цих антибіотиків, але й до збільшення витрат на лікування інфекційних хвороб. Відтак лікування з кожним роком ставатиме дорожчим і водночас менш ефективним.

Експерти завдяки е-рецептам зможуть відстежувати частоту і необхідність призначення антибіотиків. Тому зможуть регулювати використання тієї чи іншої активної речовини для лікування бактеріальних інфекцій.

«Наприклад, якщо за результатами аналізу буде виявлено, що пневмокок (найчастіше спричиняє запалення легень) став стійким до пеніцилінів, але його споживання зростає, у стандарти медичної допомоги будуть внесені відповідні зміни з метою зниження призначення даної групи препаратів у пацієнтів із запальними захворюваннями нижніх дихальних шляхів», — пояснює експерт з питань антимікробної резистентності.

«Прийде день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну», — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому.

«Ми не можемо дозволити собі звести зусилля науки нанівець. Резистентність бактерій — це природний процес, але його розвиток можна призупинити раціональним вживанням антибіотиків та використанням якісних даних», — зазначив Роман Колесник.

Зазначимо, що електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних.

Щобільше – рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог та ін. Головна умова – заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя.

Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

Нагадаємо, що з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Пацієнти, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань зможуть купляти в аптеках наркотичні препарати за е-рецептом.

 Читайте також:

Наркотичні лікарські засоби в аптеках відпускатимуть за е-рецептом

У МОЗ пояснили, як купити антибіотик з 1 серпня: що треба знати пацієнтам

Антибіотик — не цукерка: що потрібно знати про прийом антибіотиків та чи доцільно їх приймати при Covid-19 (ІНФОГРАФІКА)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана Краско

    Безумовно, всі антибактеріальні препарати повинні продаватися тільки рецепту. У мене багато знайомих, які бездумно з приводу та без лікують себе антибіотиками, хоча в цьому немає жодної потреби!!! А потім лікують наслідки – дисбактеріоз! Я вже неодноразово разом з антибіотиком Актив флора Дуо приймаю, щоб захистити свій кишечник і нормалізувати мікрофлору. Жодної діареї немає.

keyboard_arrow_up