Партнер рубрики Здоров'я

У школах і садках Тернополя наполягатимуть, аби діти мали всі щеплення

У школах і садках Тернополя наполягатимуть, аби діти мали всі щеплення

У період епідемічного благополуччя діти без щеплень, як і раніше зможуть ходити в навчальні заклади. Втім, медики та педагоги, наполягатимуть на обов’язковій вакцинації. Якщо чадо має відповідні протипоказання, батьки повинні надати висновок лікарської комісії.

Чи справді невакцинованим дітям заборонили відвідувати навчальні заклади, і як працюватиме спільне рішення двох міністерств у Тернополі, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» минулої п’ятниці.


Нагадаємо, що Міністерство освіти спільно з Міністерством охорони здоров’я підписали спільний лист про неблагополучну епідемічну ситуацію в Україні. У зв’язку з масовим розповсюдженням дитячих хвороб, вони рекомендують усім малюкам робити щеплення. Чи містить дане рішення чітку заборону і чи порушуватимуть тим самим право на освіту, і розповіли гості ефіру.

Так, як наголосив заступник директора комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Володимир Кучма, епідемія кору в Україні продовжується, а тому проблема вакцинації є на часі. Тільки, коли кількість щеплених сягатиме 95-96%, хвороба може відступити за рахунок вакцинованих.

Відео дня

- У Тернополі 120 чоловік захворіли на кір, 12 із них перебували у реанімаційних відділеннях. Хвороба досить підступна, тому на всіх рівнях ми повинні вживати профілактичні заходи, - каже він. – Фактично кожного тижня ми фіксуємо 10-15 нових випадків захворювання в місті. І це, як правило, нещеплені діти.

Є закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб». У ст. 15 йдеться про 10 обов’язкових щеплень, які повинні мати діти. Зокрема йдеться і про такі захворювання, які кір, краснуха та паротит. Закон чітко говорить, що ті особи, котрі не отримали щеплень від цих недуг, не можуть відвідувати навчальні заклади. Але разом з тим, є дозвіл відвідувати школу чи садочок у період епідемічного благополуччя за наявності довідки лікарської комісії про відкладення проведення щеплення. У зв’язку з тим, що Україна вийшла на перший рівень у Європі за кількістю хворих на кір, було прийняте рішення про заборону відвідувати невакцинованим дітям відвідувати школи і садки. І цей спільний лист двох міністерств лише показує те, що минулорічне рішення техногенної комісії в Тернополі також було вірним, зауважує пан Кучма.

- Кір ще шукає незахищених дітей зі слабким імунітетом. Дехто з батьків мають певні релігійні чи інші переконання, тому не вакцинують своїх дітей. Але ми наполягаємо, аби вони переосмислили ситуацію, - говорить лікар.

У продовження заступник начальника управління освіти Ірина Сум додала, що в закладах також керуються законом «Про захист населення від інфекційних хвороб».

- Ми теж постійно моніторимо ситуацію. У серпні, за даними лабораторного центру, було зафіксовано 43 випадки захворювання на кір. Тому хочу наголосити батькам: ситуація нестабільна, і керівники закладів будуть наголошувати на вакцинації. Здоров’я дитини – на першому місці. Є недовіра до якості вакцин, але треба переламати стереотипи і робити щеплення, - каже вона.

Наразі чіткої заборони немає. Тобто невакциновані діти продовжать відвідувати навчальні заклади в період епідемічного благополуччя. У випадку спалаху того чи іншого захворювання, бути в колективі вони не зможуть. Особам, які мають медичні протипокази до вакцинації,  під час карантину  можуть пропонувати інші форми навчання – індивідуальне, екстернат тощо.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Від редакції

Якщо батьки категорично проти щеплень, чи пускатимуть їхніх дітей у заклади?

Ірина Сум

Крім Конституції, є ряд законів про освіту, де визначені різні форми навчання дітей - очне, заочне, дистанційне. На випадок карантину, батьки будуть змушені забрати нещеплену дитину з колективу. Ми, освітяни будемо наполягати на тому, щоб усі вакцинували малечу.

 

Дарина

А як же конституційне право на освіту?

Володимир Кучма

Ми всі говоримо про права, а забуваємо про обов’язки. Введення індивідуальної форми навчання тягне за собою певні витрати. Тому потрібно бути свідомими. Місцевий бюджет не безрозмірний. Коли кожен робитиме, що хоче, до чого ми дійдемо?!

 

Від редакції

Чи знате, який відсоток нещеплених дітей у навчальних закладах?

Ірина Сум

До 1 жовтня дали вказівку по закладах підрахувати, скільки дітей не мають щеплення. Раніше аналізували ситуацію. Орієнтовно 70% дошкільнят та школярів мали відповідні щеплення, минулоріч ще десь 20-25% вакцинували від кору.

 

Дарина

Чи гарантуєте ви, що всі вакцини безпечні і чи щеплюєте ними своїх дітей?

Володимир Кучма

Я гарантую, що всі вакцини, які до нас ідуть з Держлікслужби України, транспортуються у відповідних температурних умовах, мають усі необхідні заключення експертів, сертифікати якості. Батьки можуть поцікавитись інформацію. Проти кору за минулий та теперішній рік щеплено 12 000 дітей, у жодному випадку не було навіть температурної дитини. Свою найменшу дитину я також щепив від кору. Мій старший син також має всі необхідні вакцинації. Коли він отримував Зелену карту, то вимогою також було мати всі щеплення. Люди, які їдуть за кордон на навчання чи проживання, знають, що щеплення там є обов’язковими.

 

Наталка

А як же огляд перед вакцинацією? Чи на належному він рівні?

Володимир Кучма

Ми всі народжуємось різними. Можем мати ті чи інші захворювання. Огляд лікаря має бути неформальним, ретельним та індивідуальним. Спільно батьки і медики повинні виважено підійти до стану здоров’я малюка, аби уникнути негативних наслідків.

Ірина Сум

Можливо, стан здоров’я дитини повністю не оцінений, тому і виникають різні ускладнення. Наголосимо, що лише в дільничних поліклініках можуть проводити щеплення, у навчальних закладах вакцинації не проводять!

 

Тернополянка

Перед щепленням, просто міряють температуру, чи достатньо цього для проведення вакцинації і нормальної оцінки стану дитини?

Володимир Кучма

Є амбулаторна картка, мама. Якщо дитина здорова, для чого їй аналіз крові. Звісно, якщо малюк перехворів на ГРВІ чи має хронічні недуги, потрібно її скерувати на додаткові обстеження. Загальний аналіз крові не врятує дитину від можливих побічних ефектів. До цього питання треба підходити раціонально. Лікар повинен реально оцінювати імунний статус дитини.

Крім того, треба зважати, у якому середовищі перебуває дитина. Якщо хтось вдома хворий, то є ймовірність, що після проведеного щеплення, захворіє і малеча.

Маса дітей сьогодні народжується з неврологічними патологіями. Введення вакцини може спровокувати розвиток тієї чи іншої недуги. Тому все дуже індивідуально.

 

Дарина

Скільки реально зафіксовано випадків ускладнень після вакцинації, певно, жодного?

Володимир Кучма

Усі ускладнення реєструємо та подаємо в МОЗ. Мали данську вакцину від туберкульозу. Протягом року подали 34 термінових повідомлення по ускладнення після неї. Препарат вилучили з обігу. На деякі вакцини є температурні реакції, втім в анотації до препарату чітко написано, що підняття температури до позначки 38,5 може бути природною реакцією на введення компонентів в організм. Батьки, які приходять на щеплення, можуть самі переглянути інструкцію, поцікавитись сертифікатом якості тощо.  Будь-які вакцини можуть також дати і алергічну реакцію. Але якщо професійно оглянути дитину перед проведенням щеплення, дати їй потім десенсибілізуючі та жарознижуючі препарати, будь-яких побічних реакцій можна уникнути.

У нас була зареєстрована смерть дитини, яка наступила протягом 24 годин після проведення щеплення. Ми повідомили про це МОЗ. Працювала ціла комісія. Своє заключення давали і патологоанатоми. Зсували, що смерть малюка не пов’язана із проведенням вакцинації. У будь-якому випадку про будь-яку реакцію ми повідомляємо міністерство. Це тягне за собою кримінальну відповідальність, тому приховувати таких фактів лікарі не будуть.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Євгенія

    То ви спочатку даєте дітям вакцину,а потім якщо щось не так,то відміняєте її. І говорите наслідків немає 🤔🤔🤔Як я можу довірити вам свою дитину?
  • Ольга

    Та що ви плетете,цієї весни в поліклініці дитячій,що знаходиться поблизу вул Миру була вакцинація від кору,і власне я чула як медсестра з педіатром говорила,що приблизно 10 вакцинованих дітей мали температуру під 40,а 2 були у лікарні після цих чудових вакцин. Після почутого( що говорилось пошепки) написала відмову,і ніхто мене не відмовляв, і ще,що мене більше лякає,залишилось 2 ампули з цієї партії,і їх попри всі ризики таки дали дітям!! Отак в нас прививки роблять!!! Не враховуючи того,чи дитячий організм обше може прийняти цю вакцину( а є випадки,коли дитині не можна її колоти) не відправляють перед тим на аналіз крові,не показують відкритий склад вакцини,бо й самі не знають, багато можна писати.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up