Центру "Мати і дитина" подарували апарат, який рятуватиме недоношених діток

Центру "Мати і дитина" подарували апарат, який рятуватиме недоношених діток

Тернопільскому обласному перинатальному центру  "Мати і дитина" подарували  апарат НЕОПАФФ, який допоможе здійснити перший подих недоношеним малюкам. Це перший такий  апарат у області.

- Щороку у відділені інтенсивної терапії проходить лікування близько 250 дітей, з них 80% - це недоношені діти. Половина з них із дуже малою масою тіла та екстримально малою вагою, - розповідає завідувач відділом інтенсивної терапії перинатального центру "Мати і дитина" Неля  Скубенко. - За статистикою у Тернопільській області, серед дітей з вагою до кілограма виживають більше 50%, від кілограма до півтора – 80%-90%. Раніше дихання новонароджених дітей лікарі  стимулювали руками, тепер цю роботу буде виконувати апарат.

 - Я давно знала про цей апарат, давно знала  про його можливості і повірте, що ми вишукували різні можливості, щоб його придбати, - каже Неля Скубенко. - Ми нарешті маємо цей апарат, який дає можливість забезпечити свою основну функцію, яку мають зробити усі діти -  це зробити перший подих. Більше це стосується глибоконедоношених діток, тому що розкрити їм легені надзвичайно важко, вони не готові в силу своїх анатомо-фізіологічних особливостей зробити перший подих. Завдяки цьому апарату дитина може безпечно дихати.

Відео дня

Перинатальний центр отримав апарат завдяки благодійній ініціативі BDay Vyklyk киянки Катерини Садової. Проект реалізований в рамках фонду Віктора Пінчука "Колиски надіі". Катерина Садова  розповіла, що така ініціатива з'явилася в неї після  трагічного випадку. Близька їй людина народила дитинку на восьмому місяці вагітності.

- Ми з друзями збирали гроші на препарати, які допомагають запустити легені, - розповідає пані Садова. - На перший препарат зібрали кошти. На наступний не встигли, і дитина померла. Після цього я вирішила збирати кошти на придбання апаратів, які допоможуть недоношеним дітям дихати.

- Я заохочувала моїх друзів мені на день народження не дарувати подарунки, а перераховувати гроші на проект "Колиски надії", - розповіла Катерина. - Збираю гроші сама, звісно мені допомагають,  в якийсь момент мене почали підтримувати і зірки, українські дизайнери. Дякувати Богу, в мене є досить велике коло людей, які повірили мені. У нас була історія, коли український дизайнер,  після закінчення тижня моди перерахував гроші від продажу всієї нової колекції.

Це вже другий такий апарат, придбаний в рамках проекту, перший подарували в перинатальний центр Івано-Франківська. У планах ще 14 таких апаратів для всієї України. 

Мама дівчинки, яка народилася на 31 тижні Марія Федак говорить, що такий подарунок лікарні дуже важливий і допоможе у боротьбі за життя глибоко недоношених дітей.

- Дуже багато дітей виживає завдяки таким апаратам, якби їх не було, то вони не мали би шансу на життя, - каже жінка.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up