У Тернополі — перший вдалий випадок запліднення "у пробірці"

У Тернополі — перший вдалий випадок запліднення "у пробірці"
Чим раніше бездітна пара звернеться за допомогою до фахівців, тим більше шансів, що жінці допоможуть завагітніти за допомогою сучасних репродуктивних технологій, каже професор Стефан Хміль. Віднедавна у Тернополі вже проводять екстракорпоральне запліднення "у пробірці" - IVF та ICSI

Перший вдалий випадок екстракорпорального запліднення провели нещодавно в нашому місті. Тепер тернополянка, яка близько десяти років не могла мати дітей, вже готується стати матір'ю. Ще кілька жінок після такої ж процедури чекають на підтвердження вагітності.
В Україні метод екстракорпорального запліднення (при якому яйцеклітину запліднюють у лабораторних умовах, а згодом переносять в організм жінки - прим. ред.) практикують вже близько двадцяти років, у світі - більше тридцяти, розповідає лікар вищої категорії, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор кафедри акушерства і гінекології Стефан Хміль.
- У Тернополі екстракорпоральне запліднення почали проводити лише нещодавно, - каже професор. - І вже маємо перший успішний результат. Тернополянці, якій ми змогли допомогти, зараз більше 30 років, у шлюбі вона вже років десять. І протягом цього часу лікарі-гінекологи всіма доступними їм на той час методами допомогти цій жінці не могли.

Бездітна кожна п'ята сім'я
За статистикою, у світі і в Україні у кожній п'ятій сім'ї  жінка не може завагітніти. За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я безплідною вважають пару, яка рік живе статевим життям і не має дітей.
- Однак тут потрібно враховувати й вік, - каже професор Хміль. - Якщо жінка старша 35-ти, то до лікарів варто звертатись і за півроку.
Прості форми безпліддя, продовжує лікар, можна вилікувати за допомогою традиційних методів лікування.
- Часто безпліддя виникає внаслідок розладів ендокринної функції яєчників, щитоподібної залози, наднирників, гіпофізу, - розповідає Стефан Хміль. - Причиною безпліддя нерідко є непрохідність маткових труб. Є й випадки імунологічної несумісності між чоловіком та жінкою. У чоловіків безпліддя може бути наслідком запального процесу, травм, інфекційних захворювань у дитинстві, гормональних порушень. Побільшала й частота випадків захворювань, які передаються статевим шляхом. Це так звані TORCH-інфекції. Дуже часто люди легковажно ставляться до їхнього лікування. А таке не минає безслідно.
Однак буває, що очевидних причин безпліддя виявити неможливо, а зачаття не настає. Такі випадки трапляються нині в 10% сімей, каже лікар.
- У цьому випадку використовують сучасні репродуктивні технології, - каже Стефан Хміль. - Серед них - інсемінація спермою чоловіка чи донора та екстракорпоральне (так зване штучне) запліднення.  

Інсемінація природна та донорська
При інсемінації підготовлену сперму чоловіка вводять у порожнину матки жінки, розповідає лікар. Жінку попередньо готують до цієї процедури. У середньому це займає два тижні. Однак, якщо парі потрібно попередньо пролікувати не вилікувані раніше захворювання, підготовка до інсемінації може зайняти й більше часу.
Буває, що використовують і донорську сперму. Вона потрібна тоді, коли у чоловіка недостатня кількість сперматозоїдів або вони відсутні. Донорську сперму отримують із єдиного в Україні банку сперми у Харкові.
- Причому пара сама має можливість обирати, спермою котрого з донорів скористатися, - каже пан Хміль. - Зазвичай донора підбирають подібного за зовнішніми рисами та групою крові до чоловіка. Одна порція донорської сперми коштує 600 грн. А успішність процедури насьогодні - до 50% з першого разу. У нашій клініці за допомогою  інсемінації завагітніли вже десятки жінок.

Відео дня
>Запліднення "у пробірці"
Крім інсемінації, тепер у клініці професора Стефана  Хміля проводять і екстракорпоральне запліднення - IVF та ICSI.
- Спершу у жінки стимулюють овуляцію. Потім забирають яйцеклітини, - розповідає про процедуру професор. - Далі в лабораторних умовах кожну яйцеклітину з'єднують зі сперматозоїдами та поміщають в інкубатор на  3-5 днів.
Після того два ембріони переносять жінці. Якщо вона бажає, то за її письмової згоди переносять і три або ж тільки один. Такий метод, каже лікар, успішний у 35-40% випадків. Процедура IVF коштує 10 тис. грн. ICSI - 13 тис. Різняться вони тим, що при ICSI для запліднення достатньо навіть одного сперматозоїда. До речі, до Нового року у клініці, за словами пана Хміля, діє знижка до 20%.

Кому таке заплідення протипоказане
Як і інші медичні процедури, штучне запліднення має  протипоказання, зауважує лікар. Його не проводять тим, у кого є загальні протипоказання до вагітності. Це - як соматичні, так і психічні розлади, при яких жінкам  вагітніти не рекомендують. Тож, аби виключити протипоказання, пара перед процедурою обов'язково проходить обстеження у терапевта та, за потреби, в інших спеціалістів.
- Часто майбутніх батьків цікавить, чи є можливі ризики для здоров'я майбутньої дитини, - додає Стефан Хміль. - Науковці вже десятками років стежать за здоров'ям тих, хто з'явився на світ за допомогою екстракорпорального запліднення. Серед них - така ж сама кількість здорових і хворих, як і серед тих, чиє запліднення відбулося природним шляхом. Скажу навіть більше. Оскільки для екстракорпорального запліднення відбирають лише здорові та якісні сперматозоїди, то покоління таких дітей загалом повинно бути здоровіше. Натомість у природному заплідненні яйцеклітині може зустрітися й неякісний, морфологічно змінений сперматозоїд, у результаті чого виникають загрози переривання вагітності.
Під час процедури екстракорпорального запліднення є можливість попередити і ймовірні генетичні захворювання у майбутньої дитини, каже лікар. Особливо важливо це для тих пар, у яких вже народжувалися хворі діти.
Тож серед науковців сьогодні є думка, що діти, народжені в результаті екстракорпорального запліднення, нічим не відрізняються, підсумовує лікар.
- Наостанок хочу наголосити, що чим молодша жінка, тим більші шанси на позитивний результат, - каже  Стефан Хміль. - Загалом відсоток успіху залежить від раннього виявлення причин безпліддя і початку лікування. Тож наполегливо раджу тим парам, у яких тривале лікування безпліддя традиційними методами не дає бажаних результатів, далі не зволікати зі зверненням до фахівців із сучасних репродуктивних технологій.

Якість сперми погіршується із кожним роком
Чоловіче репродуктивне здоров'я з кожним роком стає дедалі актуальнішою проблемою. Зараз у подружніх парах, де жінка тривалий час не може завагітніти, у 50% випадків проблема криється саме у чоловікові.
На цьому наголошує тернопільський лікар-акушер-гінеколог, професор Стефан Хміль.
- Якщо раніше основною проблемою при безплідді вважали жіночий фактор, то зараз все більше починають говорити про чоловічий, - каже пан Хміль. - В Європі чоловіче здоров'я досліджують десятки років. Останніми роками помітна тенденція до погіршення якості сперми. 
Розширену спермограму - аналіз сперми - проводять і в Тернополі. За словами пана Хміля, найпоширеніші порушення, які при цьому виявляють, - це недостатня кількість та якість сперматозоїдів в еякуляті (сім'яній рідині, - прим. ред.).
- Для запліднення природним шляхом потрібно, щоб у мілілітрі сперми було не менше 20 млн сперматозоїдів, - пояснює лікар. - Якщо їх на кілька мільйонів менше, виникають проблеми. 
Якщо в чоловіка - поодинокі сперматозоїди, то жодне медикаментозне лікування йому ніколи не допоможе, каже Стефан Хміль. Наразі медики вже говорять про те, що глибокі порушення сперматогенезу (розвитку сім'яних клітин - прим. ред.) лікувати майже неможливо.
До того ж, кількість сперматозоїдів у чоловіків із безпліддям може дедалі зменшуватись із кожним роком.
- Буває навіть, що від надмірно інтенсивного лікування сперматогенез лише погіршується, - зауважує пан Хміль. - Так, на початку проведення інтенсивної терапії кількість сперматозоїдів дещо збільшується. Однак організм при цьому працює на виснаження. А далі відбувається різкий спад і захворювання ускладнюється ще більше. А далеко не всі лікарі - акушери-гінекологи, урологи та андрологи - добре знають про цю проблему.
Днями у клініку звернулася пара, яка лікувалася від безпліддя вісім років, наводить приклад лікар.
- Вони вже випробували всі доступні традиційні методи лікування, і в не однієї знахарки побували. Чоловік нарікав, що "вже випив кілограми ліків і харчових добавок", а результату немає. Ми зробили аналіз сперми і виявили глибокі порушення. Тими поодинокими сперматозоїдами, які у нього є, запліднити яйцеклітину можна лише екстракорпорально (ICSI).
Бувають і випадки, коли в еякуляті сперматозоїдів немає зовсім, додає пан Хміль.
- Так буває. Чоловік - молодий, здоровий, симпатичний, а сперматозоїдів в еякуляті немає. Такі зміни в чоловічому організмі можуть бути й незворотними, - пояснює він. - У такому випадку запліднення доводиться проводити донорською спермою.
Навіть якщо чоловік веде здоровий спосіб життя, не зловживає алкоголем, не курить, залишаються й інші вагомі фактори ризику виникнення чоловічого безпліддя, зауважують лікарі.
- Наприклад, тривале вживання продуктів, які містять консерванти, стабілізатори, - каже професор. 
На чоловіче здоров'я помітно впливають і запальні захворювання. Серед хлопців, котрі перехворіли ними у період статевого дозрівання, великий відсоток безпліддя. Не секрет, що шкодить чоловічому здоров'ю й електромагнітне випромінювання.
- Дуже не хотілося б робити невтішних прогнозів, - зауважує Стефан Хміль. - Але якщо сперматогенез і далі погіршуватиметься внаслідок впливу шкідливих факторів, а ми профілактично не втручатимемось у цей процес, то цілком реально, що настане той момент, коли людський рід не зможе відтворювати собі подібних. Тож є над чим задуматись.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Eliana Roberts

    Привіт всім!! Я живу з ВІЛ з 2009 року, мені сказали, що мій лікар, що немає ніякої можливості для лікування ВІЛ-інфекції. Я почав приймати мої АРВ-препарати, мій CD4 був 77 і вірусне навантаження 112450 і не було ніяких поліпшень. Я бачив повідомлення на інтернет-форумі, і я отримав сайт доктора Oyekpen, і я бачив багато його свідчення про те, як він використовує трав'яні ліки для лікування всіх видів захворювань, включаючи ВІЛ. Тоді я зв'язався з ним і сказав йому мої проблеми, він надіслав мені фітотерапії, і я почав приймати його як priscribe протягом 14 днів після того, як я пішов, щоб перевірити, і я був зцілений. Препарат не має побічних ефектів, відсутність спеціальної дієти при прийомі ліків. Він також вилікувати БАС, гепатит, рак, герпес, і багато іншого. З ним можна зв'язатися, якщо ви також страждає від будь-якої хвороби, [email protected]~~HEAD=pobj або по телефону / WhatsApp +2348168257144. ви можете також повідомлення його на facebook сторінці https://www.facebook.com/Dr.Oyekpen/.

    Дякую

  • Eliana Roberts

    Привіт всім!! Я живу з ВІЛ з 2009 року, мені сказали, що мій лікар, що немає ніякої можливості для лікування ВІЛ-інфекції. Я почав приймати мої АРВ-препарати, мій CD4 був 77 і вірусне навантаження 112450 і не було ніяких поліпшень. Я бачив повідомлення на інтернет-форумі, і я отримав сайт доктора Oyekpen, і я бачив багато його свідчення про те, як він використовує трав'яні ліки для лікування всіх видів захворювань, включаючи ВІЛ. Тоді я зв'язався з ним і сказав йому мої проблеми, він надіслав мені фітотерапії, і я почав приймати його як priscribe протягом 14 днів після того, як я пішов, щоб перевірити, і я був зцілений. Препарат не має побічних ефектів, відсутність спеціальної дієти при прийомі ліків. Він також вилікувати БАС, гепатит, рак, герпес, і багато іншого. З ним можна зв'язатися, якщо ви також страждає від будь-якої хвороби, [email protected]~~HEAD=pobj або по телефону / WhatsApp +2348168257144. ви можете також повідомлення його на facebook сторінці https://www.facebook.com/Dr.Oyekpen/.

    Дякую

  • Happy Davison

    Я досі шокує і дивує це велике чудо сталося Que в моїй родині, мій чоловік і я були з різних хвороб я був тестування на ВІЛ позитивний минулому році жовтень і мій чоловік був ВІЛ-негативним я був так здивований, тому що він був навіть хворим в момент дие Que і привести нас до лікарні, але лікар підтвердив, що він проблеми з нирками Que. З тих пір ми витрачали гроші по всьому отриманні препаратів з іншої госпіталь, я шукав через Інтернет за допомогою, коли я побачив коментар людьми, що говорять на про те, як д-р Пол Emen допоміг їм їх лікування захворювання на ВІЛ та інших захворювань, я Чекають "т повірити, але я просто вибрати, щоб спробувати дати трави і я зв'язався з ним через цей електронною поштою ([email protected]), і мені сказали, що, хоча мій був більш напружений, ніж у мого чоловіка був відправлений на різних трав обидва нами. На мій превеликий подив, після мене і мого чоловіка, терпляче пройти лікування інструкції, даної нам від цієї людини по імені Emen і ми пішли на медичне обстеження і результат був негативним і ще раз підтвердили Que мого чоловіка ми абсолютно нормально, навіть наші лікар був збентежений він сказав, що ніколи не бачили такого роду чудо раніше. Д-р Пол Emen ми цінуємо Вас в режимі реального хорошу роботу в нашому житті, і Бог благословить вас за хорошу роботу, яку ви робите. Також ви зв'язатися з цієї великої і могутня людина, якщо у вас є які-небудь проблеми за допомогою своєї електронної пошти: [email protected]. Ви можете також назвати його 2348153930869.

  • Azen Ogidigan

    Я живу в UK.This є свідченням Я хочу make.I був позитивним ВІЛ протягом 8 років, що беруть анти retrovirus.As я читав онлайн близько п'яти місяців тому я побачив свідчення з лікування ВІЛ-інфекції. Я вирішив дати try.Now як кажу вам я дуже негативно випробування 4 рази протягом 5 місяців після закінчення моєї cure.The лікування є пюре трави з Африки відправлені в мене через DHL. Мій лікування acerca взяв 5днів. Дорогі брати і сестри, якщо ви там, будь ласка ліки відсутня, і поспіху, yours.If ви зацікавлені, напишіть дослідник використанням [email protected] Я закликаю кожного, хто прийде через цей пошті, щоб зцілити себе, якщо вам позитивні [email protected]

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up