Уляна Супрун пояснила, для кого становлять загрозу невакциновані від кору

Уляна Супрун пояснила, для кого становлять загрозу невакциновані від кору

Абсурдом вважають медики та науковці твердження, що вакцинованим людям не варто перейматись щодо невакцинованих, адже вони захищені. Мовляв, якщо ті, хто не були вакциновані й захворіють, становити загрози нікому з вакцинованих вони не будуть. Про це очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у соцмережі.

Це те саме, що не реагувати на сусіда, який наприклад вирішив розвезти багаття в багатоповерхівці. На зауваження сусідів він каже приблизно наступне: “Чому ви переживаєте? Якщо ви у себе вдома дотримуєтесь усіх правил протипожежної безпеки, і виникне пожежа у мене — згорю лише я, а решту квартир пожежа не зачепить”.

Інфекції викликаються збудниками: переважно, бактеріями та вірусами. Збудники передаються від людини до людини (гепатит С, кір, грип, герпес) або завдяки носіям (хвороба Лайма), або з резервуару (холерний вібріон або гепатит А у воді). Інфекція поширюється, допоки є чутливі люди, переносники та резервуар, пояснює Уляна Супрун.

Щоб епідемія спинилася, щось потрібно прибрати: стати стійкими до інфекції і не поширювати її далі, знищити комарів чи кліщів, закрити заражену холерою водокачку. Стати стійкими до інфекції завдяки щепленням — найефективніший та найбільш універсальний шлях.

Відео дня

На інфекцію ми реагуємо імунною відповіддю. Імунна система — це складна та різноманітна у своїй дії мережа, яка відстежує чужорідні чи дефективні молекули та клітини, приймає щодо них рішення, знищує, або толерує.

▪ Для нейтралізації вірусних часточок (віріонів) і бактеріальних токсинів використовуються передусім антитіла (імуноглобуліни). Їх виділяють В-лімфоцити.

▪ Уражені вірусом чи пухлинні клітини вбивають інші клітини імунної системи чи білки, які вони виділяють.

▪ Антитіла обліплюють бактерії, і їх поїдають нейтрофіли та макрофаги (клітини неспецифічного імунітету).

Це — дуже спрощене пояснення.

Від чого залежить результат двобою із “заразою“? Від стану імунної системи і її вмінню швидко впізнати патоген. Ключове слово тут швидко.

Якщо не робити щеплення, імунній системі знадобиться принаймні тиждень, а радше три, щоб виробити достатньо антитіл. Тим часом інфекція буде атакувати і поширюватися далі. У тому числі, на людей з імунодефіцитними станами, які не можуть дати відсіч заразі.

Імунітет, який розвивається після вакцинації не є 100% гарантією не захворіти. Якщо колективний імунітет не буде на достатньому рівні — хворітимуть і ті, кого вакцинували. Скоріш за все, зі слабшими наслідками, але все одно зі шкодою для здоров’я, якої можна було уникнути.

Є категорія людей, які взагалі беззахисні проти ворога. У нашому випадку — це діти, яких не встигли вакцинувати від тієї чи іншої хвороби. Це діти з протипоказаннями до вакцинації. Це люди з послабленим імунітетом через ВІЛ або, наприклад, хіміотерапію.

Усі ці категорії постраждають, хоча не вакцинуватись не було їхнім вибором. Вони не можуть захистити себе і залежать від своїх співгромадян та їхньої свідомості. Якщо у шкільному класі є хтось, хто переносить вірус, наприклад, кору — вакциновані учні можуть принести вірус з собою додому і передати його щойно народженій дитині.

Колективний імунітет — це коли ми не даємо інфекції утворити котел довкола кожного з нас. Ми не дозволяємо ворогу поширюватися суспільством. Саме колективний імунітет не дає заразі дійти до цивільного населення, яке не має зброї — людей з імунодефіцитними станами, які не можуть чинити спротив інфекції. Для надійної оборони колективний імунітет має бути не нижче 95%.

Будь ласка, не чекайте на більшу кількість жертв від інфекційних захворювань, щоб вирішити вакцинувати себе і своїх дітей. Переконайте своїх близьких та друзів, вимагайте від місцевої влади проактивної позиції щодо цієї загрози, вакцинуйтесь самі, наголошує Уляна Супрун.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ігор

    Моя думка щодо корі - це демонстрація як люди вирішили обдурити природу і на цьому нажитись - це одна із дитячих хвороб, така як вітрянка на які повина перехворіти дитина щоб далі жити собі спокійно, але вирішили на цьому заробити і придумали "вакцину", тепер всі розплачуються за цей вдалий комерційний хід. Вакцина яка діє-недіє як собі хоче і коли собі хоче це ж краще для фармацевтичної мафії ніж коли кожна дитина в свій час перехворіє, і нікого це не буде гребти і коли реально настає реальний колективний імунітет, а не пародія в рахунок здоровя своїх дітей.
  • Ігор

    Ще зо два тижня і Супрун піде в історію, як і все що з нею повязане.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up