В ОДА та поліції прокоментували можливе прибуття на Тернопільщину евакуйованих з Китаю українців

В ОДА та поліції прокоментували можливе прибуття на Тернопільщину евакуйованих з Китаю українців
  • Інформацію про те, що начебто на Тернопільщину привезуть частину людей, яких евакуюють з Китаю, з'явилася 17 лютого на одному з місцевих сайтів. Місцем розміщення начебто має стати санаторій "Медобори".
  •  Подібні повідомлення з'являлись і на інформаційних ресурсах інших областей. Однак невдовзі очільники ОДА їх спростовували.

- То привезуть людей з Китаю чи ні? – з такими питаннямм масово звертаються тернополяни і в редакцію сайту «20 хвилин».

Розмови про можливий карантин активно заполонили інтернет, у деяких районних групах вже навіть є інформація про мітинги, на які збираються виходити люди. Причина єдина – жителі Тернопільщини бояться поширення коронавірусу.

Ми звернулися у поліцію та облдержадміністрацію, аби там пояснили, чи справді на Тернопільщину привезуть людей, евакуйованих із Китаю.

Відео дня

У прес-службі головного управління Нацполіції в області запевнили, що офіційної інформації про це не отримували.

- Ми самі дізналися про це зі ЗМІ, - говорять у прес-службі. – Ми звернулися за роз’ясненнями в Київ, буде офіційна позиція – будемо коментувати.

В ОДА також запевняють, що вперше про можливий приїзд евакуйованих з Китаю українців на Тернопільщину дізналися із сайтів.

- У нас немає офіційного підтвердження цієї інформації. Ми перевіряємо даний факт, - повідомила радниця голови ОДА Надія Березюк.

0 21.54 у Фейсбук голова ОДА Ігор Сопель написав: "Спілкувався з представниками Міністерства охорони здоров'я України. Офіційного підтвердження про приїзд евакуйованих з Китаю людей на територію Тернопільської області немає! 

На офіційній сторінці ОДА додали, що "наразі заклад для двотижневого карантину шукають у кожній області". 

Журналісти «20 хвилин» зателефонували і в санаторій «Медобори». На телефонні дзвінки ніхто не відповідає. У переліку захворювань, які лікують у закладі:

  • Захворювання опорно-рухового апарату
  • Периферичної та центральної нервової системи
  • Хвороби кісток, м’язів, сухожиль
  • Захворювання кишково-шлункового тракту, печінки
  • Хвороби серцево-судинної системи
  • Гінекологічні захворювання запального характеру
  • Захворювання шкіри
  • Хвороби ендокринної системи.

Натомість Міністерство охорони здоров'я вирішило не називати місце утримання українців, яких 19 лютого евакуюють з Китаю, про це пише РБК-Україна.

"Сьогодні визначено дві установи, які я не можу назвати, але вони є. У них проводять повну підготовку. Один заклад основний, інший резервний на випадок, якщо щось станеться", - сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, за останніми даними, планують евакуювати 49 українців і до 25 іноземних громадян. Усі вони щонайменше 14 днів перебуватимуть під спостереженням в Україні. При евакуації українців з Уханя на борт людей з симптомами ГРВІ допускати не будуть

"Евакуюють здорових людей, людей з симптомами ГРВІ на борт не пустять. Перед посадкою на літак проводять медичне обстеження китайські медпрацівники, а перед тим, як піднятися на борт, додатково всіх евакуйованих громадян обстежує медична команда МОЗ", - сказав Ляшко.

При цьому, він попросив називати утримання осіб під спостереження не карантином, а обсервацією.

"Якщо впродовж обсервації у когось із прибулих виявляться симптоми хвороби, його госпіталізують до лікарні, в бокс, який запобігає поширенню. Проведуть діагностику. Якщо підтвердиться, що в цієї людини є хвороба, спричинена коронавірусом, тоді термін перебування в обсервації всіх інших продовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції цієї людини", - сказав Ляшко.

До слова, подібні повідомлення про прибуття до них українців з Китаю з'являлись на інформаційних ресурсах інших областей. Однак невдовзі очільники ОДА їх спростовували. 

Чи готові заклади приймати хворих?

Раніше у Тернополі та області визначили лікарні, які прийматимуть хворих з коронавірусом.

Оперативний штаб з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області визначив, що робитимуть медики області у разі виявлення інфекції COVID-19. Так тепер офіційно називається китайський коронавірус, який поширився у світі з грудня 2019 року.

ОДА спільно з УОЗ посилить заходи з недопущення занесення та поширення коронавірусу на Тернопільщині, повідомляє пресслужба обладміністрації. 

Розпорядженням голови облдержадміністрації «Про організацію заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області» в області затверджено оперативний штаб з організації профілактичних та протиепідемічних заходів щодо попередження занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області, зазначив керівник обласного управління здоров'я Володимир Богайчук.

- Наразі в Україні жодного випадку інфікування COVID-19 не зафіксовано – наголосив він. – У Тернопільській області створено дві спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги та визначено дві госпітальні бази: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» на 50 ліжок та комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» на 50 ліжок, які будуть призначені для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку COVID-19, а також при ускладненні епідемічної ситуації, пов’язаної із зазначеним вірусом.

Читайте також: Усі заклади охорони здоров’я Тернопільщини переведуть у «режим підвищеної готовності». 

Однак у Тернопільській міській раді зауважили, що «інфекційні відділення міських лікувальних закладів - лікарні швидкої допомоги та дитячої комунальної лікарні, які визначені госпітальними базовими закладами для надання медичної допомоги особам, не готові до надання повноцінної медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку нового коронавірусу 2019-nCoV, - зазначається у зверненні міського голови.

-  Додатково повідомляємо, що Тернопільська область - одна з областей України, яка не має обласної інфекційної лікарні, що спричиняє подвійну небезпеку для жителів міста та області. А Тернопільською ОДА та обласною радою, не дивлячись на неодноразові звернення, не виділялися коштів для забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, відсутня належна вентиляція та каналізація, не підведено кисень тощо. Тож просимо вжити заходів щодо запобігання потрапляння людей, евакуйованих з Китаю в ТДВ «Санаторій Медобори», - йдеться в повідомленні.

Що таке коронавірус

Перш за все, коронавіруси -— це не один вірус, а велика родина вірусів. Всі вони викликають різні респіраторні захворювання: від звичайної застуди до пневмонії. Також коронавіруси є збудниками й більш серйозних хвороб:

1). Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS CoV) — з'явився у Китаї у 2003 році.
2). Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром (MERS CoV) — з'явився у Саудівській Аравії в 2012-му.
3). Новий коронавірус (2019n CoV) — з'явився у Китаї в 2019 році.

Спочатку коронавіруси циркулювали серед різних тварин, потім — поширилися серед людей. Наприклад, MERS CoV прийшов від верблюдів, а SARS CoV — від вівер (вид котів, що проживає в Південно-Східній Азії). Відомо, що новий коронавірус вперше людина підхопила на ринку морепродуктів та живих тварин у місті Ухань (Китай). Поки що невідомо, яка саме тварина є його носієм. Тривають дослідження щодо того, як саме 2019n CoV поширюється серед людей. Найвірогідніша версія на даний момент — інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом.

В Україні не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. У всій цій ситуації головне — зберігати спокій та дотримуватися простих засобів профілактики.

Як захиститися

  1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  2. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  3. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  4. не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Нагадаємо, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019 nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб. Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю. ВООЗ дала йому назву COVID-19.

 

Редакція «20 хвилин» продовжить стежити за цією темою. Про всі зміни ми будемо вас повідомляти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (159)
  • Віра Віра Задоянчук

    «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня»
    ВИ СЕРЙОЗНО. ДИТЯЧА ! ЧОМУ Тернопіль Чому Львів. В нас не має спеціалізованих боксів. Чому не сиділи в Китаї . Не можна допускати цього.
  • Зоряна

    Колишній радник п'ятого президента України Юрій Бірюков назвав у соціальних мережах українських військових ублюдками.https://ua.korrespondent.net/ukraine/4194786-ne-taki-viiskovi-skandal-z-radnykom-poroshenka

    Андрій Боднарчук reply Зоряна

    Шановна, Ви або бот, або тупенька. Ну або ще варіант - тупенький бот. Бірюков назвав не українських військових, а тих, хто голосував за Зе, і побажав їм "спільного патрулювання із сєпарами". І правильно зробив.
  • vero

    Нехай повертаються...але не зрозуміло на курорт чи на карантин.Спочатку владі потрібно було приготувати місце зі всіма умовами для карантину,а так просто перед фактом ставити бо вони вже везуть і не мають куда...це шок ,шановні ,чим ви раніше думали перед тим як   самим завозити небезпечний вірус в країну і не бути до елементарного готові..
  • Вуйко

    Це фейк. Де джерело інформації?

    Надал вирішив пропіаритись

    20 хвилин напевно більшість зі слухів пише. Тернополянам навіть не потрібно вказувати звідки інформація. Вистачає висер нодрукувати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up