«В природі немає ковбасно-сосисочних дерев і круасанових кущів»

«В природі немає ковбасно-сосисочних дерев і круасанових кущів»

Якою має бути їжа сучасної людини, щоб могти добре думати, добре почуватися, і гарно і сексуально виглядати, розповідає відома лікар-дієтолог Оксана Скиталінська

Аналізуючи історії своїх пацієнтів лікар-дієтолог Оксана Скиталінська зазначає, що більшість з них приходить не просто схуднути. Навіть ті, хто має зайву вагу, часто мають цілу купу супутніх проблем з тиском крові, суглобами, кишечником, сном, настроєм. Вже не кажучи про значні порушення обміну речовин, що підтверджується аналізами та обстеженнями. Більша частина пацієнтів — дуже хворі люди. З онкологічними діагнозами, метаболічним синдромом, ендокринологічними порушеннями, розладами травлення.

- Дуже багато цих хвороб можна було б уникнути, якби хоча б на базовому рівні було хоча б більш менш адекватне харчування. Ці хвороби пов’язані з тим, що люди не те їли, не так їли, надто часто їли, не займалися фізичною активністю, нервувалися, - зазначає Оксана Скиталінська.

Навколо харчування ходить так багато міфів, неправди і псевдонаукових теорій, і, щоб люди не заморочувались, то навіть лікарі інших спеціальностей в харчових рекомендаціях спрощують все до «не їсти смаженого, жирного і копченого. І все», розповідає пані Скиталінська. Але цього далеко не достатньо вже хворим людям!

Відео дня

Є такий термін «дієтотерапія», тобто лікування їжею. Харчування — це дуже потужний засіб впливу на здоров‘я. Наприклад, ризик цукрового діабету 2 типу, інсулінорезистентності, можна суттєво знизити, лише наголосивши пацієнту, що глюкоза буде краще поступати в клітини, чутливість тканин до інсуліну збільшиться, якщо всього-навсього пацієнт буде рухатись, обмежить фруктозу, солодощі та ін. 

- Тому наголошую: їжте просту їжу, ту, яку ви можете ідентифікувати, харчуйтеся тричі в день та забудьте про перекуси та постійні жування, якщо Ви не хворі і Вам справді потрібно часто харчуватись; не смажте; побільше зелені, різних кольорів та відтінків, ягід, горіхів, поменше - того, чого не існує в природі: нема сосисочно-ковбасних дерев та круасанових кущів, - закликає Оксана Скиталінська.

 

Що має бути на тарілці

Отож, половину тарілки у вас мають займати овочі, фрукти, ягоди, причому більша частина – овочі, трохи – ягоди, і найменше – фрукти. Овочі мають бути сирі різнокольорові, варені, квашені, багато зелені і листя.

- Без ягід, як ви розумієте, немає життя, - наголошує дієтолог Скиталінська. – Це запорука здорових судин, мозку, це профілактика онкологічних захворювань, це хороша пам’ять, профілактика хвороби Альцгеймера.

Ягоди містять флавоноїди - кольорові пігменти ягід, які дуже позитивно діють на організм людини. Наші пращури тисячоліттями харчувалися змішаною їжею, зокрема, ягодами, коріннями, плодами, які були для них і ліками, і їжею. І організм сучасної людини також потребує флавоноїдів. Але проблема в тому, що в організмі вони не синтезуються і мають поповнюватися з їжею. Цінність флавоноїдів в тому, що вони змінюють реакцію організму на алергени, віруси, канцерогени. Тому їх ще називають біологічними модифікаторами реакції, і додають приставку "біо" - біофлавоноїди.

Білок – це будівельний матеріал нашого тіла. І це не сосиски, не ковбаса. Йдеться не лише про тваринні білки – яйця, м’ясо, риба, морепродукти, кисло-молочні продукти, а й рослинні білки – насамперед - бобові.

- Нам для повноцінного життя потрібні основні складові білка – амінокислоти. Уявіть собі кубик Рубіка. Щоразу, прокрутивши цю іграшку, ми матимемо іншу комбінацію з тих квадратиків. Те саме і з амінокислотами і білками: щоразу інша комбінація амінокислот дає інший білок, тому є різні види білків, - пояснює лікар.

Білок потрібен, щоб вироблятися ферменти і перетравлювалася їжа, вироблялися імунні клітини, щоб було багато будівельного матеріалу, щоб відновлювалися наші м’язи, шкіра.

- Але зауважте, що білок не має можливості запасатися в організмі. Тому його потрібно вживати з кожним прийомом їжі.

І остання чверть тарілки – це крупи: гречка, бурий рис, пшоно.

- Якщо до усього переліченого буде ще й здоровий жир – тобто це авокадо, оливкова олія, горіхи, - тоді у вас буде максимально збалансоване харчування, - наголошує дієтолог. – Але цього не достатньо, щоб бути здоровим. До всього цього потрібні ще так звані суперфуди – продукти, які мають особливу користь. Деякі з них – це вдалий маркетинговий хід. Але такі продуукти, як: зелений чай, імбир, куркума, часник, темна цибуля, листова зелень (жменя в день), насіння льону, чіа, ягоди – мають бути в раціоні обов’язково.

І важливо пам’ятати, що усі перелічені продукти на збалансованій тарілці мають бути у вас з кожним прийомом їжі, а не так, що думаєте: «Ну добре, вранці з’їм собі якийсь салат, а в обід вже можна якісь пельмені, а ввечері вже якусь кашу». Ні. Бо усі корисні фітонутрієнти, кольорові пігменти виводяться з організму і не накопичуються в ньому. Тому їх потрібно щоразу поповнювати, аби залишатися здоровим, молодим в добрій пам’яті та гуморі.

 

Фізична активність – теж ліки

Але коли людина думає, що проблеми можна вирішити лише їжею, то це не так, наголошує лікар Скиталінська.

– Фізична активність – це такі ж ліки, як і здорова їжа, сон, як хороше ставлення до життя. І не шукайте собі виправдань, щоб не займатися, бо до смішного доходить. Одна каже: «Я ж ще не схудла, в мене товсті сідниці, як на них будуть всі дивитися». Інші кажуть: «А в мене нема модних кросівок, а в мене діти, а в мене болить голова, а в мене груди будуть трястися і буде якась проблема з грудьми, а в мене гази», - розповідає лікар.

Щодня будьте фізично активними. Це зовсім не обов’язково має бути дорогий спортзал, а достатньо килимка вдома, вправ з власною вагою, парк, будь-який майданчик біля дому.

Не нервуйтеся без потреби. Ненавидите роботу - киньте, не бійтеся, буде краща; не страшіться того, чого нема. Тривале незадоволення, сум, пригніченість спричинюють каскад руйнівних процесів в організмі, які потім трансформуються у хвороби. Бо щастя — це не лише тіло, яке не болить, яке ще й красиве. У нас одне тіло, і яке б воно не було, для більшості з нас під силу зробити його досконалим і щасливим.
Нехай Ваш день починається не лише зі склянки теплої води із декількома краплями соку лимона, але хоч з мінімальних вправ. А вже потім душ і снідати. Ходіть протягом дня, не сидіть сиднем на стільці, ходіть сходами, забудьте про ліфт. І побільше спіть, сон лікує. Такі маленькі деталі однозначно покращать Ваше здоров‘я.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • тарас

    протягом століть від всяких негараздів українців рятувало сало, а тут ні слова про сало
  • Анонім

    Ще хто має кусочок землі,дачу то він собі може виростити і ягоди ,і фрукти ,а є такі котрим в магазинах ці ягоди і фрукти не є доступними . Ви подивіться на натуру наших торгашів фруктами ,які будуть тримати ціну на ягоди і фрукти поки вони повністю не згниють . Навіть така відома мережа магазинів цього року тримали ціну на лохину в розмірі 200 грн за кг ,а потім вже коли ягода почала псуватися ,і над нею літали мухи ціну спустили до 70 грн .
  • Діонісій

    треба менше жерти і тоді буде все добре, а продукти всі у нас і так бажають кращої якості. раніше перевіряли, а при нашій владі реорганізаторів, то всі пофігу. таке враження, що більше людей здохне, тим краще. сумно дуже.

    David Starr reply Діонісій

    Повір, у нас продукти афігітельної якості, а головне, що є величезний вибір: хоч європейські, хоч наші, хоч домашні з базару чи села. Короч до чого, а до продуктів - жодних претензій, бо є вибір.

    Анонім reply David Starr

    Вибір дійсно великий ,але з чого вибирати ,якщо у нас вся продукція: масло,майонез ,солодощі виготовлені з пальмової олії  ,а це в свою чергу інфаркти та інсульти. А сметана нашого тернопільського виробника це ж якась бодяга ,таке враження ,що її роблять із порошка ,а не молока. Ті хто не в курсах який смак сметани був за союзу ,то вони може і скажуть ,що та сметана тернопільська  в магазинах це натуральний продукт. Щось на полицях супермаркетів молочки повно ,а корови по селах де ? де корівники . Раніше з пасовиська вели по 10-15 корів ,а зараз ледь побачиш 1-2 . Одним словом продукції багато ,але не все якісне і корисне .Зараз виробники роблять все щоб додати побільше підсилювачів смаку що покупець не замітить як зїсть кавалок натурального гівна.

    David Starr reply Анонім

    Майонез можна зробити самому за 5 хвилин і сметана домашня на ринку продається, головне - знайти "свого" продавця. Те ж саме і з м'ясним. Короч було б бажання.

    Анонім reply David Starr

    Майонез в домашніх умовах зробити можна тільки ось є ризик стати пацієнтом інфекційного відділення з діагнозом сальмонельоз. Справа тут не в тому ,що мати свого продавця ,а справа в тому ,що держава має слідкувати за якістю продукції ,яку виготовляють підприємства . В інших країнах за невідповідність чи якусь бодягу то такі штрафи плотять виробники ,або ліцензії позбавляють ,а є країни де за масові отруєння навіть розтрілюють ,а у нас ,що 90 чоловік траванулися шаурмою ,і що когось посадили .
  • David Starr

    Все правильно каже, але не з нашим менталітетом - до наших людей дуже довго "доходить", а часто й взагалі "не доходить".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up