В Україну доставили 4 тисячі доз вакцини проти сказу

В Україну доставили 4 тисячі доз вакцини проти сказу

В Україні є небезпека сказу. Кожен рік в країні реєструють випадки сказу, у тому числі серед домашніх тварин. 

Цьогоріч в Україні від сказу померла молода жінка. На жаль, вона не пройшла екстрену вакцинопрофілактику проти сказу.

Як повідомляє Тернопільська облдержадміністрація, ЮНІСЕФ доставив в Україну 4 тисячі доз вакцини проти сказу.

Ліків проти цієї хвороби не існує, у заражених людей 100% летальність. Єдиний шанс запобігти розвитку хворобу після укусу твариною – екстрено вакцинуватись.

Відео дня

Зазначимо, що Україна наразі отримує вакцини, закуплені ЮНІСЕФ за кошти донорів – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), урядів Японії та Італії. Це вакцини від поліомієліту, дифтерії та правця, кору, краснухи, паротиту, сказу. Загалом понад 1,5 мільйона доз вакцин надходять у країну як гуманітарна допомога. 

Наприкінці серпня ЮНІСЕФ також почав поставку в Україну 30 автомобілів для транспортування вакцин в усі регіони країни. 14 машин вже доставлено в обласні Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

ЮНІСЕФ разом із партнерами продовжують підтримувати Україну в реагуванні на надзвичайну гуманітарну ситуацію, створену війною: надавати лікарські засоби та медичне обладнання, навчати медичний персонал, ремонтувати бомбосховища в українських лікарнях, надавати психологічну, консультаційну та матеріальну допомогу сім’ям із дітьми, проводити навчальні та інші заходи для дітей, їхніх батьків, соціальних працівників та освітян та багато іншого.

 За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні – в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років.

Якщо вас вкусила скажена тварина

Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря! Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення.

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина як найшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

 Нагадаємо, що через випадок сказу в домашньої тварини у селі Красіїв, що на Чортківщині протиепізоотична комісія прийняла рішення накласти відповідні карантинні обмеження — скажений кіт покусав жінку.

 Читайте також:

Як визначити ознаки сказу у домашнього кота чи собаки та що робити, якщо тварина вас вкусила

В одному з сіл Чортківщини ввели карантин: скажений домашній кіт покусав жінку

На Лановеччині зафіксували випадки захворювань на сказ у домашніх тварин

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up