Небезпечна дифтерія: як захиститися дітям і дорослим

Небезпечна дифтерія: як захиститися дітям і дорослим

Випадки дифтерії в жовтні зафіксували на Закарпатті, в Києві та на Тернопільщині. Хвороба повернулася через низький рівень колективного імунітету. Медикам нерідко доводиться чути: навіщо щеплюватися, якщо небезпечної хвороби роками немає на певній території. Про смерть від дифтерії 20 років тому 696 українців - забули

Цього року в Україні зафіксували 20 випадків дифтерії, з них 18 - лише впродовж жовтня, повідомляє прес-служба МОЗ. Раніше по одному випадку було на Луганщині та Хмельниччині, а в жовтні п'ять хворих з діагнозом "дифтерія" зареєстровано в Закарпатській області, два випадки в Києві і один випадок в Тернопільській області. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції. 

Тернополян закликають щепитися проти дифтерії. Вакцин є достатньо, і вони безкоштовні.

Тернополянин щеплювався 2 роки тому

26 жовтня випадок захворювання на дифтерію підтвердили в Тернопільській області. Про це повідомила прес-служба МОЗ з посиланням на Центр громадського здоров'я України. Захворів 47-річний чоловік, який щепився від дифтерії у 2017 році, утім даних щодо наявності попередніх обов'язкових 8-ми щеплень за віком немає. Хворий мешкає на межі Тернопільської та Хмельницької областей, по допомогу звернувся до лікаря на Тернопільщині, з яким уклав декларацію. Контактував з трьома особами, з яких одна дитина.

Відео дня

«Щеплення від дифтерії формує антитоксичний імунітет, що захищає від важкого перебігу хвороби. Введена чоловіку вакцина в 2017 році сформувала достатній рівень антитоксичного імунітету, що не дав розвинутися важким ускладненням», - зазначили в МОЗ.

На Тернопільщині щеплення проти дифтерії мають 67,8% дорослих і 69,4% дітей до року, повідомляє Центр громадського здоров'я.

Захворів студент-медик

23 жовтня діагноз «дифтерія» підтвердився лабораторно у 23-річного індійського студента Ужгородського медуніверситету, про це повідомив Центр громадського здоров’я України.

А уже 24 жовтня стало відомо, що хворих на дифтерію в Ужгороді є 16. Усі хворі студенти-іноземці. Налякані дифтерією ужгородці почали масово вакцинуватися. Лише за добу після новин про дифтерію щеплення зробили майже тисяча осіб – стільки, як, іноді, за два місяці, повідомляє УНІАН.
В Закарпатській області за даними МОЗ середній рівень вакцинації проти дифтерії складає всього 44%, в середній показник по Україні - 52%.

Дитину лікували гомеопатією

А у Києві захворів на дифтерію 9-річний учень одного з ліцеїв. 24 жовтня діагноз підтвердили лабораторно. Як йдеться в повідомленні УНІАН, хворого на дифтерію школяра лікували гомеопатією. Матір школяра зізналася, що він не щеплений від дифтерії. Про це на брифінгу розповіла заввідділенням Київської міської дитячої інфекційної лікарні Наталія Чемеркіна.
Директор центру первинної медико-санітарної допомоги Дарницького району Юрій Сміщук розповів, що в амбулаторній картці хлопчика є запис про наявність щеплення від дифтерії. Проте, є інформація, що цей запис підроблено. Матір дитини раніше писала відмови від щеплень.

А ще у Києві, як повідомила ТСН, на дифтерію захворіла 35-річна жінка. Відомо, що вона не була вакцинована. Після того, як їй ввели сироватку, її життю загрози немає.

У Києві щодо дифтерії вакцинованих людей у середньому по місту 77% при контрольному показнику 72%. При цьому відсоток вакцинованих дітей до одного року - 86%, у віці 6-16 років - 72%. “Найнижчий показник - це ревакцинація кожні 10 років - він складає 49%”, повідомляє УНІАН.
 

Щеплюватися треба і дітям, і дорослим

Влітку цього року тодішня керівниця МОЗ Уляна Супрун, популярний письменник Сергій Жадан і керівник центру Громадського здоров'я Володимир Курпіта показово щепилися від дифтерії та правця.

“Дифтерія - страшніша за кір. Бо смертність набагато вища: з тисячі хворих, за статистикою, помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані. Закликаю кожного - підіть до сімейного лікаря, перевірте, коли ви востаннє вакцинувалися і за потреби - зробіть щеплення. Вакцини є. Вони якісні, безпечні та безоплатні”, - наголошувала д-р Уляна Супрун. 

В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70% дітей, дорослих - ще менше. 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися - зробити щеплення. 

За інформацією МОЗ, станом на 1 жовтня 2019 року в Україні є більше 190 флаконів сироватки від дифтерії, які надані в якості гуманітарної допомоги ВООЗ і розподілені в усі області.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Станом на 1 вересня 2019 року в Україні наявні 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тис доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М.

Лікування дифтерії вартісне і агресивне

- Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли понад 19 тисяч людей, 696 з них померли, - розповіла завідувачка інфекційного відділу Тернопільської міської дитячої міської лікарні Ольга Дивоняк. – Настільки була висока захворюваність і смертність, що тоді відновили вакцинацію і серед дітей, і серед дорослих. Таким чином захворюваність на дифтерію знизилася. Але щороку загроза повтору епідемії 90-х залишається. Бо рівень охоплення щепленнями від дифтерії, як серед дітей, так і особливо серед дорослих, дуже коливається. Дорослі набагато рідше ревакцинуються кожні 10 років після 16 років.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає дифтерійна паличка, має повітряно-крапельний шлях передачі, характеризується утворенням плівок в місці попадання інфекції і ураженням ЦНС, периферичної нервової, серцево-судинної систем, нирок; дає дуже високу смертність, розповідає лікар.

Джерелом інфекції є хворі з гострою формою дифтерії – з дифтерією ротоглотки, носоглотки, гортані. Небезпеку становлять і носії. Носієм може бути як здорова людина, так  і та, яка перехворіла на дифтерію. На жаль, носійство здорового може бути тривалим – навіть понад 6 місяців, хронічне носійство триває кілька років. Такі люди мають хронічні хвороби носоглотки.

Нефахівцю важко відрізнити дифтерію від банального тонзиліту, ангіни. Але є певні особливості дифтерії – це невисокий підйом температури, якщо є висока температура, то вона швидко минає, зміни в ротоглотці характеризуються специфічним набряком слизових, наліт спочатку білий, а потім біло-сірий, сірий і особливість та, що він погано знімається з тканин, якщо знімати шпателем, то поверхня починає кровити.

Дуже небезпечні для життя токсичні форми дифтерії, які супроводжуються плівчастим нальотом в ротоглотці і набряками підшкірно-жирової клітковини шиї. В таких випадках токсин негативно впливає на судинну систему і приводить до інфекційно-токсичного шоку, який призводить до смерті.

Смертність при дифтерії настає при інфекційно-токсичному шоці і внаслідок ускладнень – ураження серцевого м’яза, провідникової системи, ускладнення з боку нервової системи, порушення ковтання, ураження кінцівок. Ускладнення тривають півроку і більше. Запобігти захворюванню легше, ніж його лікувати. Лікування вартісне і агресивне, бо введення протидифтерійної сироватки є досить агресивним. Сама сироватка може призводити до побічних реакцій.

- Тому закликаю щеплювати дітей, - зазначила Ольга Дивоняк. - Якщо дорослий не знає про свій вакцинальний статус, то однозначно кожні десять років треба щеплюватися вакциною АДП-М, яка включає в себе дифтерійний і правцевий анатоксин, щоб запобігти дифтерії.

Медики зазначають, якщо доросла людина раніше ніколи не вакцинувалася від дифтерії і правця, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Коментарі

«Колективний імунітет стримує поширення інфекції»

Марія ПАВЕЛЬЄВА, завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру МОЗ:

- В Україні торік оновили календар профілактичних щеплень. Він включає профілактику проти 10 інфекційних захворювань: це гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк і гемофільна інфекція. Щеплення від цих хвороб є обов’язковими. Коли є високий рівень охоплення профілактичними щепленнями, тоді є високий ступінь захисту населення, і це не сприяє поширенню інфекції. Коли відбувається зниження відсотку колективного імунітету, це призводить до росту захворюваності, виникненню спалахів, а потім і появи епідемії на певній території. Коли почався кір, медики завжди боялися і появи дифтерії. А ризик її появи в нашій області уже є.

 

«Навіщо щеплюватися, якщо захворювань не реєструють?»

Ірина КУЛАЧКОВСЬКА, завідувачка санітарно-карантинного відділу обласного лабораторного центру МОЗ:

- Часто доводиться чути і читати в ЗМІ, мовляв, навіщо щеплюватися від інфекційних захворювань, яких в нас немає, а якщо і реєструють, то це поодинокі випадки. До таких захворювань відносять поліомієліт, дифтерію, правець. Ці захворювання реєструються насамперед внаслідок зниження загальної імунізації. Настороженість стосовно цих хвороб є завжди. Збудники циркулюють завжди, вони нікуди не зникають, для них немає кордонів. Вони постійно шукають сприятливі умови, щоб вижити.

Що стосується дифтерії, єдиним засобом профілактики є введення вакцини. Якщо людина має щеплення, це мінімізує ризик появи важких ускладнень. Зараз щодо дифтерії бачимо, що є епідемічне неблагополуччя.

 

«Якщо все зробити правильно, щеплення безпечні»

Наталія БУГЕРА, лікар-методист обласного центру Громадського здоров’я:

- Дорослі можуть зробити щеплення в кабінеті профщеплень в центрі первинної медико-санітарної допомоги, діти - у поліклініці за місцем проживання. З літа 2019 року щеплення можуть проводити і приватні медзаклади, які мають ліцензію на це. Щоб отримати щеплення, потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Перед вакцинацією треба пройти огляд лікаря. Він складає анамнез - чи є захворювання, алергічні реакції, пацієнту вимірюють температуру, за необхідності направляють на додаткові обстеження. Результати огляду записують в медкартку. Також пацієнт заповнює інформовану згоду на щеплення. В картку обов’язково потрібно записати дані про вакцину чи анатоксин, серію, номер партії і т.д. Щеплення проводять лише одноразовими шприцами, які потім утилізують. Після щеплення за дитиною або дорослим потрібно проводити меднагляд 30 хвилин або довше, якщо це вказано в інструкції до вакцини. Якщо вам відмовлено в щепленні, дзвоніть на 1677 — гарячу лінію Нацслужби здоров'я України. Всі щеплення з календаря щеплень є безкоштовними. Місцеві реакції - припухлість чи почервоніння - є нормальними і їх боятися непотрібно. Якщо є млявість, судоми, слід звернутися до лікаря. Але це трапляється вкрай рідко. Протипоказом до вакцин є імуносупресія і алергічні реакції.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • гена

    майте розум, БУДЬТЕ УВАЖНІ !!!!!!!!
  • гена

  • гена

    Зоряна Скалецька зробила таку заяву у відповідь на питання ВВС News Україна про те, чому, поки у МОЗ закликають вакцинуватися від дифтерії, радниця міністра Ольга Голубовська поширює у Facebook інформацію про те, що вакцина від дифтерії, закуплена за державний кошт, неякісна , що там мало дифтерійного компоненту і немає досліджень її безпечності.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 До +25: на вихідні на Тернопільщині суттєво потеплішає 20:00 Боротьба за ректорство педуніверситету: що відбувається після того, як суд скасував результат виборів? 19:03 Молода картопля, капуста та ягоди: що та за скільки продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 18:01 У Тернополі відбудеться благодійний показ вистави «Пасхальна кантата» Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up