Варто чи ні — питати у оточуючих, чи вакциновані вони?

Варто чи ні — питати у оточуючих, чи вакциновані вони?
  • Про політику,  релігію, гроші, а відтепер і вакцинацію, не прийнято говорити із незнайомцями чи малознайомими людьми. Чи ні?
  •     А ви вакцинувались? Таке питають часто.
  •     Чи етично і законно це, журналісти «20 хвилин» дізнавались у тернопільських психолога, фахівця з етики і юриста. Зібрали також думки тернополян.
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

Півтора року ми живемо в умовах пандемії. Погодьтеся, це впливає на нашу поведінку і буденні розмови, запитання, які ми ставимо оточуючим.

Тернополяни активно обговорюють питання вакцинації не лише серед близьких, а й у громадському транспорті, на вулицях, у крамницях.

Одне — обговорювати щось, інше — переходити на особисте. Де ця межа? І чи можна запитувати у малознайомих людей про те, чи вони вакциновані? 

Відео дня

Тим не менше, МОЗ офіційно роз'яснило, що вакцинація — не медична таємниця. А що тоді? Це з'ясовували журналісти «20 хвилин».

Більшість вважають неетичним

Ми запитали  у соцмережах,  чи етично запитувати у людей, чи вони вакциновані від коронавірусу. Ось що відповідали наші читачі:

Олена написала: «Не знаю чи етично, але запитують усі».

Надія вважає: «Це справа кожного особисто. І чому хтось про щось має розповідати? Людина сама вибирає для себе. А для лікаря повинна бути помітка, но точно не на амбразуру в «Дії». Там, може, ще всі діагнози будуть писати?

Мар'яна відповіла: «Це теж саме, коли питають, яка в тебе зарплата».

Олена поділилася: «Залежить, хто питає і в кого. Лікар — так. Той, в кого є повноваження це робити, так. І людина має відповісти. Хтось інший (маючи на те поважну причину) має право запитати, так само як і людина має право не відповісти».

Володимир написав жартома: «У вакцинованих — так, а у невакцинованих — ні».

Андрій запитав: «Чи етично питати в людини, хвора вона на СНІД чи ні? Чи етично питати в людини, може вона мати дітей чи ні? Стан здоров'я людини — це її особиста справа».

Етично чи ні?

Журналістка «20 хвилин» запитала у фахівчині, чи з етичної сторони у світській розмові доречно запитувати про те, чи вакцинований співбесідник?

Схожі питання залежать від оточення. Тож кому можна ставити таке запитання, а кому — ні?

— Тематика вакцинації є досить конфліктною, особливо беручи до уваги її аспекти щодо добровільності або обов’язковості. Оскільки в даному випадку можливі численні дискусії, що можуть призвести до ускладнення стосунків між людьми, недоцільно ставити таке запитання ні в особистій, ні в суспільній комунікації. Разом з тим, є сфери життєдіяльності, де інформація про наявність вакцинації є необхідною для можливості здійснювати свою діяльність в її межах. Мова йде про професійну сферу, де вакцинація особи є необхідною та обов’язковою для можливості здійснення нею своїх посадових обов’язків. У такій ситуації запитання про факт вакцинації є допустимим, — пояснила фахівчиня.

 А ви знаєте, як культурно відповісти «ні» на запитання про особисту вакцинацію?

— Перш за все, будь-яка бесіда повинна бути толерантною з підкресленням поваги до співрозмовника та вмінням ставити себе на місце партнера. Тому, якщо трапилась ситуація, коли Вам поставили некоректне запитання, варто перевести розмову на нейтральну тему або ухилитись від дискусії, використовуючи наступні фрази: «Ваше запитання цікаве, однак мені здається, що ми певною мірою перейшли від теми нашої розмови…», «Вважаю, що слід обговорити інші аспекти питання вакцинації…», «Пропоную повернутись до іншої теми, що сьогодні є більш актуальною…», «Мені б хотілось продовжити нашу розмову з обговорення іншого питання, зокрема…», — радить Вікторія Іванюк.

Треба розрізняти право і обов'язок

А от юридичний психолог Михайло Козюк каже, що є дві площини щодо питання надання інформації про те, чи вакцинована людина: юридична і психологічна. 

Кожна людина повинна розуміти, якщо хтось запитує про вакцинацію — значить, є якась мета.

Потрібно розуміти, хто уповноважений державою на такі запитання, каже пан Козюк. 

Кожному громадянину варто балансувати між своїми правами і обов'язками у залежності до тієї ситуації, у яку він потрапляє, каже психолог. Держава виділила перелік осіб, які мають право на збирання такої інформації. 

Відповідати на таке запитання варто спокійно.

—  У спокійній формі і спокійним тоном, враховуючи особистість того, хто запитує, відповісти слід так: «це є моя особиста справа, мені не хотілося би це розповідати», — радить фахівець.

Михайло Козюк підсумовує: має значення саме внутрішня готовність особистості, громадянина, (як соціально приналежної людини, до певного серидовища), виконувати правила цього ж середовища, дотримуватись певних соціальних стандартів, які сьогодні «продиктовані» життям суспільства. Особливо це важливо тоді, коли ці стандарти спрямовані на збереження життя і здоров'я, тобто продовження існування певної групи людей. Крім цього, важливо, коли є відчуття власної, персональної відповідальності за підтримку життєздатності людей, які нас оточують... 

Належить до конфіденційної інформації

Відповідно до статті 32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. 

Крім того, стаття 286 Цивільного кодексу вказує, що на таємницю про стан здоров'я. Так, фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.

Лікарська таємниця або медична таємниця — інформація про стан здоров'я, яка стала відома про особу лікарю, обслуговуючому персоналу, посадовим особам та службовому персоналу медичної установи при здійсненні ними своїх професійних обов'язків. Відноситься до конфіденційної інформації. Така інформація вправі поширюватись лише за згодою особи. 

Вважаю, що поки що це — медична таємниця

Журналістка «20 хвилин» запитала в адвоката Віталія Вітіва, чи особиста вакцинація відноситься до медичної таємниці?

— Хоча МОЗ вважає, що це не порушує медичну таємницю, однак сама інформація про те, чи було втручання  у здоров'я особи є медичною таємницею.

У зв'язку з цим вважаю, що поки не буде на нормативному рівні виключено інформацію про вакцинацію із переліку медичної таємниці, то запитання «чи ви вакциновані» —  поширюється й на медичну таємницю, — пояснює фахівець.

 

 

Опитування

Як думаєте, варто чи ні — питати у оточуючих, чи вакциновані вони?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Tetyana Baranovich

    Tak.Treba.
  • Лена Волошина

    А вам не кажеться ,що МОЗ дохрена на себе бере?
  • Vasyl Smoliak

    А зміниться, якщо запитати...?🤔🤦
  • Pavel Orestovich

    🤦

keyboard_arrow_up