Варто чи ні: у чому користь та шкода мастурбації. Що про це кажуть священник, психолог та лікарі

Варто чи ні: у чому користь та шкода мастурбації. Що про це кажуть священник, психолог та лікарі
  • Мастурбація, онанізм, рукоблудство – як тільки не називають цей процес, сенс якого залишається одним і тим же – доведення до статевого самозадоволення через штучне збудження статевих органів.

  • За статистикою, протягом життя хоч раз онанізмом займаються до 70 відсотків жінок та понад 90 відсотків чоловіків.

  • Та чи несе це шкідливі наслідки? Скільки разів на тиждень можна мастурбувати? Чи вважає церква це гріхом? На ці та інші питання ми зібрали відповіді від тернопільських експертів.

Онанізм може бути навіть корисним, впевнені медики. Однак, тільки якщо займатися цим не по десять разів на день.

У чому користь мастурбації

Про мастурбацію і чоловіків розповідає Андрій Сагайдак, лікар-уролог:

Відео дня

– Мастурбація корисна хіба в пацієнтів із застійним хронічним простатитом, коли нема змоги здійснити статевий акт з лікувальною метою. Для запобігання застою секрету простати можна рекомендувати пацієнтам мастурбацію.

Чому ж чоловіки мастурбують? Вони це роблять, коли хочуть емоційної розрядки та не мають змоги здійснити це природним шляхом.

Якщо онанізм стосується підлітків, які вивчають своє тіло, – це нормальний процес. У період статевого дозрівання майже кожен підліток хоча б раз мастурбував

Головна шкода, яку несе мастурбація – це звикання, психологічний компонент, бо чоловік звикає до такого методу самозадоволення і нормальний статевий акт зазвичай безуспішний, тому що не схожий на мастурбацію і можуть виникати проблеми в стосунках з другою половинкою. Онанізм не несе шкоди як для підлітків, так і для старших людей, якщо це не носить патологічний ефект, тобто коли мастурбація по 10 разів на день чи на тиждень. Тоді потрібно звертатись до психіатра, психотерапевта, сексопатолога. Норми ж самозадоволення на тиждень чи на місяць нема.

А як щодо жінок? Свою точку зору висловила Тетяна Благуляк, лікарка-гінекологиня:

– Маструбація  і її місце в житті кожної жінки - питання особистого вибору. Чи ж від цього позитивний вплив на здоров’я ? Можливо. За результатами досліджень компанії Womanizer , жіноча мастурбація в більшості випадків може допомогти зменшити менструальні болі. Чіткого патогенезу цього  результату не встановлено, але скоріше за все мова йде про ендорфіни, які виділяються при досягненні оргазму, та які  мають знеболюючий ефект та зменшують  спазми. 

Норми для цього процесу нема , і бути не може. На мою думку, тут все так, як в і в статевому житті. Все абсолютно індивідуально, для когось статева  норма - раз на тиждень, для інших - раз на день. Тому , все абсолютно індивідуально. 

Процес маструбаціі є цілком фізіологічним на початковому етапі статевого дозрівання, у підлітків та молодих людей, які тільки  починають статеве життя. Хочу наголосити, маструбація є фізіологічним процесом , але необов’язковим . Не всім це  необхідно  чи прийнятно. В процесі сексуального  розвитку людини, маструбація є нормальною складовою, тому батькам не потрібно  реагувати на це негативно, а лише розуміти тимчасовість і фізіологічність даного процесу. 

Єдиний недолік мастурбації - коли нею заміняють сексуальне життя. Однак, думаю, звикання до неї немає. Цей процес просто поступово може витіснити статеві стосунки, тоді це дійсно проблема, яку потрібно вирішувати із сексологом.

Ніяких хвороб мастурбація викликати не може, це величезний міф. Єдине, потрібно дотримуватися особистої гігієни. Є захворювання, які викликають вагінальний зуд і можуть провокувати мастурбацію, але не навпаки.

Та мастурбація може принести шкоду у вигляді розчарування, особливо, якщо ви живете зі своєю другою половинкою. Чому?

Коли онанізм шкідливий?

Які ж є не тільки позитивні, а і негативні наслідки? Про це запитали у сексолога Ірини Ковалишин:

– Якщо розглядати мастурбацію з позитивної точки зору, як в чоловіків, так і в жінок це знімає емоційне та м’язове напруження, зміцнює імунітет. У жінок мастурбація зміцнює м’язи тазового дна. 

Варто пам’ятати, що під час оргазму, до якого і прагнуть мастурбуючи, виділяються ендорфіни, які покращують кровоток, піднімають настрій та заряджають енергією. Якщо постійного сексуального партнера немає, онанізм знімає сексуальне напруження.

Статистика говорить про те, що до 70 відсотків жінок та понад 90 відсотків жінок хоча б раз мастурбували. 

Онанізм може бути, навіть коли люди живуть разом чи вже мають сім’ю, але не на постійній основі. Мастурбація допомагає зняти надмірне сексуальне збудження або стрес. Якщо ви маєте постійного сексуального партнера, мастурбація повинна чергуватися зі статевими актами, але не замінювати їх.

Негатив від мастурбації, перш за все, стосується чоловіків, адже в абсолютній більшості вони роблять це під час перегляду порнофільмів. Тоді можуть бути проблеми зі збудженням до партнерки, а також проблеми з чутливістю.  

Як ми можемо розрізнити норму мастурбації та патологію, коли вона входить у звичку? Коли ідеї та думки заважають нам в житті та коли страждає партнер. З цим можна впоратися самостійно, наприклад, якщо відмовитися від переглядів порнофільмів та мастурбації, і потяг до половинки з’явиться. Коли з цим ви впоратися не можете, раджу звернутися до сексолога чи психотерапевта.

Чи можна ж вважати, що мастурбують через певний психологічний дискомфорт, особливо, коли чоловік чи жінка мають партнера?

Мастурбація у шлюбі

Наталія Лукович, психолог:

– Як психолог, сприймаю мастурбацію нормально, це один зі способів зняти фізіологічну напругу. Більше того, навіть якщо мастурбація присутня в партнерів, коли вони вже живуть подружньому житті, це абсолютно нормально.

Коли людина відчуває сексуальне напруження, то онанізм є одним зі способів його зняття. Якщо це відбувається кілька разів у тиждень – це норма. Однак, коли мастурбація заміняє здоровий секс та фізичне збудження до партнера, варто звернутися до лікаря.

Більшість чоловіків займаються цим, переглядаючи фільми для дорослих, тож у реальному житті вони можуть пережити розчарування, адже їхні фантазії щодо статевого акту з партнером не співпадуть з реальністю. 

Чи варто партнерам хвилюватися, якщо інший отримує задоволення таким способом, пояснює Ігор Яросевич, сексопатолог:

– Вважаю , що не всі теми, а особливо медичні і саме ті, що стосуються сексуального здоров'я, слід глибоко і публічно обговорювати. Кожен по-різному може трактувати отриману інформацію.  Ця тема досить делікатна та індивідуальна. Якщо таке явище має місце в подружньому житті, у одного з партнерів  чи в обох, то це говорить про сексуальну дисгармонію в стосунках. Тоді  варто звернутися до сексопатолога, адже це проблема є в сексуальному незадоволенні, або на психоемоціному, або на фізичному рівні. Вирішується вона індивідуально. Скажу так, здоровий секс – кращий за мастурбацію.

 

Думка на противагу сказаному – гінекологиня Тетяна Благуляк пояснює, що мастурбація в подружньому житті вирішується індивідуально. Таким чином подружжя вивчає ерогенні зони свого партнера, і це абсолютно нормально. Мова про спільну мастурбацію.

Якщо застали дитину за цим...

Та найчастіше цим займаються підлітки, і коли батьки застають дитину за мастурбацією, то часто сваряться, погрожують. Наталія Лукович пояснила чому цього робити не можна та як правильно реагувати.

Отже, якщо ви застали дитину за мастурбацією, перш за все, зробіть вигляд, що нічого не сталося, тому що насправді це нормально. 

Проблеми в статевих стосунках у дорослої людини розпочинаються ще від моменту набуття нею статевої зрілості, коли підлітка, особливо хлопчика, застають за цим і навмисне соромлять. 

Говоріть про це, тому що займаються цим всі, але не говорить ніхто. Діти та підлітки таким чином пізнають своє тіло. У ранньому віці про це можна говорити метафорично, а підліткам – з точки зору контрацепції та відповідальності.

Мастурбація – гріх?

Але чи є онанізм гріхом і чи йдеться про нього в святому писанні? Ми запитали у священника.

Олексій Філюк, священник УПЦ:

– Церква цей процес засуджує, бо то є гріх блуду,  до якого відноситься і мастурбація, і погані думки, і споглядання на людей з розпусними думками. З логічної точки зору, ліпше сказати, що краще мастурбувати, аніж шукати пригод на свою голову. Але будь-які види блуду церквою засуджуються.

Чи має місце мастурбація у подружньому житті? Все має бути за взаємною згодою. Лише за спільною згодою двох сторін. А взагалі, у сім’ї дружина не має відмовлятися від любові з чоловіком, як і чоловік – від любові з дружиною.

Опитування

Як ви ставитеся до мастурбації?

А як до мастурбації ставитеся ви? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Дима Шулика

    Я ставлюся до мастурбації позитивно особливо коли в тебе немає можливості займатися сексом з дівчиною. Але жодна мастурбація не замінить гарний і пристрасний секс зі своєю дружиною або дівчиною.
  • Yarewak strabunski

    Мені 34 з яких 30 мастурбував



    В грудні минулого року познайомився з жінкою котра теж мастурбувала в чому мені призналася



    Але від січня місяця Я не вживаю алкоголю і не палю перестав мастурбувати



    Періодично мав останнє зустрічі з цією жінкою котру кохаю отримав невроз адже психологічно Я не звик бути собою важко себе сприймати ця жінка говорить що їй подобається яким Я став тверезіше дивлюсь на речі і в ліжку відпало бажання на якісь експерименти стало на першому місці повага дбайливе ставлення до партнерки не знаю чи у нас щось вийде але скажу чесно у мене багато чого змінилося і не хочу повертатися до попереднього життя
  • Yarewak strabunski

    Вважаю що це не правильно

    Мені 34 з яких 30 мастурбував

    В грудні минулого року познайомився з жінкою котра теж мастурбувала в чому мені призналася

    Але від січня місяця Я не вживаю алкоголю і не палю перестав мастурбувати

    Періодично мав останнє зустрічі з цією жінкою котру кохаю отримав невроз адже психологічно Я не звик бути собою важко себе сприймати ця жінка говорить що їй подобається яким Я став тверезіше дивлюсь на речі і в ліжку відпало бажання на якісь експерименти стало на першому місці повага дбайливе ставлення до партнерки не знаю чи у нас щось вийде але скажу чесно у мене багато чого змінилося і не хочу повертатися до попереднього життя
  • Василь Янішевський

    Експерти - це ті, що регулярно займаються.

keyboard_arrow_up