Вейп: не шкідлива альтернатива цигарок чи небезпека для здоров’я

Вейп: не шкідлива альтернатива цигарок чи небезпека для здоров’я
  • Останнім часом на вулицях Тернополя не рідко можна побачити людей, які “парять” вейп, посилаючись на його безпеку. 
  • А що таке вейп і чи він шкодить організму, дізнавалась журналістка “20 хвилин”. 


 

Вейп – це пристрій для куріння, який працює на акумуляторі, однак в них не міститься тютюн і смоли, а замість диму людина видихає пар. Власне тому сигарета і називається вейпом, тому що англійське слово "vapor" означає "пар".

Вейп - справжній тренд, особливо серед молоді. Багато людей “парять” вейп аби кинути курити чи просто із цікавості. 

Тернополянин Максим розповідає, що він вже понад рік курить вейп. 

Відео дня

- Спочатку я просто із цікавості спробував у друзів, - розповідає хлопець. - Мені сподобалось, прочитавши в інтернеті багато досліджень на рахунок шкідливості, я зрозумів, що він менш шкідливий, ніж цигарки і купив собі його. 

Хлопець вважає, що вейп - дешевша і не шкідлива альтернатива цигарок. 

- В середньому на жижу для вейпу я витрачаю 300 гривень у місяць, - каже Максим. - Взагалі, я пробував її робити вдома самостійно. Із гліцерину, пропілену, нікотину, гліколю та ароматизаторів. Тобто, такі ж складники, як і в магазинах. Звісно, самостійно її робити - значно дешевше. 

Які бувають види та скільки коштують

В середньом ціни повного комплекта вейпа, разом із акумуляторами обійдеться у 2000 тисячі гривень, пояснюють продавці у спеціалізованих магазинах. Кажуть, вейпи здебільшого купують молоді хлопці, хоч, іноді, приходять і дівчата.  

- Є великий вибір по ціновій політиці рідин: є дорожчі та дешевші. Може бути від 140 гривень до 600, - пояснює продавець у одному із вейп-шопів Дмитро Демчук. - Українського виробництва вони дешевші, до 250 гривень, приблизно. Чим дешевша рідина, тим менш якісні ароматизатори. Малазійські ароматизатори, наприклад, дуже якісні та, відповідно, дорогі - 600 гривень за банку. 

Смаки жижок також є різноманітні: персик, полуниця, ківі чи смак різної випічки, печива або морозива. Загалом, вибір величезний, пояснює фахівець. 

- Ароматизатори є сентитичні та органічні, - каже хлопець. - Органічні мають у складі більше фруктоз та цукрів, а сентитичні солодші. 

Найчастіше люди купують жижі із невеликим складом нікотину або ж популярністю зараз користується сольовий нікотин. Як пояснює пан Демчук, що жижі на сольовому нікотині менше подразнюють горло. 

- Звісно, вейп, якщо жижа на нікотині, він викликає звикання, - пояснює продавець. - Але дуже часто до нас приходять люди за вейпом, щоб замінити ним цигарки. І справді на моїй практиці я вже зустрічав кілька людей, які кинути і курити цигарки, а згодом, і парити вейп. 

“Будь-яке куріння дуже шкідливе”, - кажуть лікарі

- Куріння викликає подразнення дихальний шляхів, - каже лікарка-методистка КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради Ірина Грищук. - І не лише верхніх дихальний шляхів, а й клітин, які є важливі для імунного  захисту легень. На рахунок вейпінгу існують різні думки. Досліджували у Англії та Америці і виявили, що пари куріння пошкоджують легеневу тканину і клітини. 

Як пояснює лікарка, це викликає ризик захворювання на хронічні хвороби легень, астму та захворювання серцево-судинної системи. 

- Жижі у які додають ароматизатори здебільшого із сентетичних складників використовують, а вони не підходять по своїй структурі для людського організму. Відповідно, вони шкідливі. А якщо ароматизатори натуральні, то, звісно, вони менш шкідливі, - розповідає пані Грищук. 

Вейп - не повністю досліджений, каже лікарка. Але однозначно вже довели, що у довгостроковій перспективі, звісно, він шкідливий. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • кобра

    Навіть не курять а вдихають вейп щоб кинути курити нерозумію чому меньше зло замінюють більшим злом, адже через пар шкідливі речовини глибше і на довше осідають в організмі
  • світлана

    У чоловіків не лише рак легенів.але й рак сечового міхура. Так,так ......

    Петро Білецький reply світлана

    А в бабів рак грудей і матки
  • світлана

    Онкологія легенів, як Добрий день!.....Вся гидота через легені попадає в кров.-це інтоксикація організму.  Краще самому вирощувати тютюн і  палити,це менш безпечно.

    Петро Білецький reply світлана

    Ви дурниць не меліть. Дим то не пара. Парою для людини звично дихат, а димом ні. "Вся гидота через легені попадає в кров" - яка гидота ? Гліцирин і натуральні ароматизатори які до того ж всюди використовуються в харчуванні. А пропенгліколь вилітає разом з димом. Баби шось запитай це сам себе не поважай.
  • Петро Білецький

    Так так. В США його вже заборонили, скоро заборонять і в Україні. Саме смішне то шо звичайні цигарки так і залишили. Хай вже забороняють інгалятори - там також пар. Думаю заборона ніяк не повпливає на вейпінг, все одно будуть парити, тому что вейп можна зробити і самому і рідину також.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up