Відкрили школу діабету для дітей

Відкрили школу діабету для дітей

Її завдання навчити дітей з діабетом жити вільно, активно і повноцінно, правильно харчуватися, займатися спортом

Школу цукрового діабету для дітей Тернопільської області відкрили днями в обласній дитячій лікарні. Цей проект реалізовано спільними зусиллями Тернопільського медуніверситету та дитячою обласною лікарнею, повідомляє прес-служба медуніверситету.  
—    Ініціатива створення подібних шкіл активно розповсюджується в межах всієї України. Головним центром є Харків, в якому було розроблено необхідні методичні рекомендації, — зазначила доцент кафедри педіатрії №2 Вікторія Фурдела. — Школа має трирівневий підхід до дітей з цукровим діабетом. Перший рівень стосується тієї малечі, в якої вперше виявили цукровий діабет. На цьому етапі передбачено надання моральної підтримки і налаштування дитини та батьків на те, що діабет – це не вирок, а спосіб життя. Інший рівень розрахований на тих, хто живе з діабетом і здобуває досвід. Третій стосується тих, які хочуть жити абсолютно повноцінно, не обмежуючи себе ні в чому. Це все сьогодні можливо за рахунок методів самоконтролю. Завдання школи полягає в тому, щоб навчити дітей жити вільно, активно і повноцінно. Для цього є всі необхідні засоби – великий обсяг відеоматеріалів, таблиці, макети. У нас вчаться правильно харчуватися, займатися спортом 


Проект здійснено за підтримки ректора ТДМУ, професора Михайла Корди та проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора Степана Запорожана. А доцент кафедри педіатрії №2 Вікторія Фурдела пройшла стажування у Вроцлаві і детально вивчила, як така школа працює за кордоном, отримала сертифікат інструктора. 
Цукровий діабет, за даними експертів ВООЗ, у світі сягає рівня епідемії, що зумовлює нагальну потребу об’єднання зусиль науковців, спеціалістів практичної охорони здоров’я та громадськості щодо розробки профілактичних заходів, спрямованих на зниження захворюваності на діабет та інвалідизації з приводу пізніх ускладнень.
Незважаючи на те, що ЦД займає лише 1,5 % у структурі ендокринних хвороб у дітей в Україні, ця патологія найбільш значуща, оскільки потребує пильної уваги під час медичного супроводу, зважаючи на переважаючу частку дітей із тяжким перебігом хвороби та високу частоту гострих і хронічних ускладнень.

Відео дня

Важливість і необхідність терапевтичного навчання хворих як одного з обов’язкових компонентів комплексного лікування цукрового діабету не викликає сумніву. «Командний підхід», коли сам пацієнт нарівні з ендокринологом, дієтологом, психологом, окулістом, неврологом та іншими спеціалістами стає повноправним учасником терапевтичного процесу, є на сьогодні основним принципом безпечного, ефективного й багатофакторного керування діабетом у хворих дитячого віку. 

Довідка
У Тернопільській області на обліку є 231 хвора дитина на цукровий діабет першого типу. Щороку лікарі виявляють майже 45 хворих з вперше виявленим захворюванням. Протягом останніх 10 років кількість хворих на цукровий діабет дітей в Тернопільській області зросла втричі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up