ВІЛ-інфекції на Тернопільщині побільшало серед молоді і тих, кому за 50

ВІЛ-інфекції на Тернопільщині побільшало серед молоді і тих, кому за 50
  • За віком серед ВІЛ-інфікованих переважають люди працездатного віку – 30-39 років, і 40-49 років, і це поширено як серед чоловіків, так і жінок
  • Як і в попередні роки, переважає статевий шлях передачі інфекції

Страх пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію заважає максимально охопити такими обстеженнями населення України і зокрема Тернопільської області, зазначає головний лікар наркологічного диспансеру Василь Галанов. Цього року Всесвітній день профілактики і боротьби з цією недугою проходить під гаслом «Не будь дитиною – пройди тест на ВІЛ-СНІД»

- Наше населення поводять себе як діти, лякаються цієї хвороби, бояться пройти обстеження, щоб визначити, страждають вони на цю хворобу чи ні, - каже пан Галанов. – Хоча ми широко інформуємо про діяльність нашого спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики і лікування ВІЛ-інфекції/СНІД. Залишилося останнє – це свідомість людей, які могли би прийти і зробити обстеження. Цей страх треба подолати і зробити все для того, щоб люди мали можливість обстежитися. Більшість лікарень забезпечені швидкими тестами для визначення ВІЛ-інфекції. Для цього спрямовані і наші акції по місту і щодення робота відділення профілактики і лікування ВІЛ-інфекції/СНІД. Важливо знати, що коли людина обстежилася, тоді якнайшвидше їй можна надати допомогу. Зберегти їй життя і вилікувати. В запущених стадіях хвороби людині дуже важко допомогти.

Відео дня

Щоб зупинити епідемію ВІЛ-СНІДу до 2030 року глобальна стратегія наступна: щоб 90% людей знали свій ВІЛ-статус, 90% з діагностованою ВІЛ-інфекцією повинні проходити антиретровірусну терапію, 90% з тих, хто отримує лікування, повинні мати зниження вірусного навантаження.

Епідеміологічна ситуація стосовно ВІЛ-інфекції на Тернопільщині залишається складною і напруженою, про що свідчить збільшена кількість вперше виявлених випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі серед вагітних, у молоді 17-19 років, реєстрація випадків в стадії СНІДу як наслідок настороги щодо своєчасного виявлення як за клінічними та епідеміологічними показами, виявлення ВІЛ-інфекції при гомосексуальному шляху передачі, зазначив завідувач наркологічного відділення наркодиспансеру, лікар-нарколог Володимир Климюк.

В рівній мірі однаково інфікуються чоловіки і жінки, зазначають медики.

- Небезпечною є вікова група 15-17 і 18-19 років, яка є індикатором погіршення епідеміологічної ситуації, - зазначив  пан Климюк. Продовжують реєструвати випадки ВІЛ-інфекції і СНІДу у віковій групі 50 років і старші, як наслідок несвоєчасного виявлення та звернення за медичною допомогою. Як і в попередні роки переважає статевий шлях передачі інфекції.

- Пізнє виявлення залишається актуальною проблемою для області, - зазначила завідуюча клініко-діагностичної лабораторії Ірина Наконечна. – Тому медичні працівники не лише за клінічними показами, а й загалом мають пропонувати обстеження на ВІЛ-інфекцію. Тому закликаю усіх прийти обстежитися незалежно від віку. Це безкоштовно і анонімно, і з професійними консультаціями фахівців наркодиспансеру.

 

ВІЛ-інфекцію в області почали визначати з 1987 року. В перші роки були лише поодинокі випадки, - розповідає лікар-епідеміолог спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики і лікування ВІЛ-інфекції/СНІД Тамара Буртняк.

– За перші 10 років зареєстровано 44 випадки, а вже в 1998 році – таку кількість зареєстрували за рік, - зазначила фахівець. - З кожним роком збільшується кількість ВІЛ-інфікованих в області. Змінилися якісні і кількісні показники. Якщо в попередні роки переважним шляхом передачі був шлях передачі в середовищі споживачів ін’єкційних наркотиків, то зараз у 75% випадків основним шляхом передачі є статевий шлях передачі. Не обов’язково, щоб люди мали багато і різних статевих партнерів, інколи один незахищений статевий контакт може привести до ВІЛ-інфікування.

Турбує той факт, що ВІЛ-інфекція як помолодшала, так і постаріла, каже Тамара Буртняк. Якщо в перші роки основна група серед інфікованих була у віці 25-45 років, то зараз випадки інфікування реєструємо в групі 17-19 років і старших 50  років. Це свідчить про поширення епідемії і активність епідемічного процесу.

Що треба робити, коли людина дізналася про позитивний результат тесту, розповідає лікар-інфекціоніст Софія Копач.

  • Коли пацієнт отримує позитивний результат про ВІЛ з лабораторії, його скеровують до лікаря-інфекціоніста, - зазначає Софія Копач. – Ми пояснюємо, що це за вірус, як він передається, визначаємо імовірну контактну особу. В подальшому пацієнт проводить психотерапію з психологом, і проводимо загальноклінічні обстеження на базі спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення, визначаємо вірусне навантаження і рівень імунітету ВІЛ-інфікованої людини. За результатами обстежень можемо виставити клінічну стадію, наскільки довго хворіє і готуємо до антиретровірусної терапії. За сучасними протоколами пацієнт має розпочинати терапію з моменту постановки діагнозу.

Лікар зазначила, що немає єдиної схеми лікування пацієнтів, бо це залежить від багатьох факторів: залежить від стану внутрішніх органів і їх функціонування, до вірусного навантаження. В подальшому людина отримує ліки або в Тернополі, або в п’яти районах області. Також лікаря проводять диспансеризацію пацієнта – деякі обстеження проводять раз на рік, деякі кожних три місяці.

 

Довідка

Спеціалізоване амбулаторно-поліклінічне відділення лікування і профілактики ВІЛ-інфекції і СНІДУ функціонує у складі обласного наркодиспансеру з травня 2017 року, знаходиться за адресою Купчинського, 8. Надає медичну, медико-психологічну та соціальну допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в області, здійснює диспансерне спостереження за ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД.

На диспансерному обліку зараз перебуває 909 ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Цього року було

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up