Вільне годування не значить, що воно безладне

Вільне годування не значить, що воно безладне
  • Користь грудного вигодовування уже давно ніхто не бере під сумнів. Але єдиної думки медиків, як часто потрібно годувати дитину, немає.
  • В пологових вчать жінок годувати на вимогу дитини, але хтозна, чи дитя голодне, чи хоче маминого тепла. Педіатри кажуть – може бути вільне годування, а може - і по годинам.
  • 1 серпня в Україні почався тиждень підтримки грудного вигодовування

Тож про те, як допомогти жінкам налагодити грудне годування, що потрібно робити, щоб мамине молоко було якомога довше, розмовляємо з керівником обласного організаційно-методичного центру підтримки лактації та грудного вигодовування «Джерело життя», що знаходиться в дитячій обланій лікарні, неонатологом Зоряною Король.

- Чому медики по-різному пояснюють, як часто прикладати дитину до грудей, скільки вона має з'їдати, скільки часу мама має годувати дитину?

Відео дня

- Важко подолати стереотипи. Навіть в нашому відділенні патології новонароджених обласної лікарні, де діти перебувають до місяця, коли ми почали впроваджувати годування за вимогою, було важко змінити стереотипи тим працівникам, які пропрацювали по 20-30 років. Тож якщо десь педіатрична служба на дільниці керується старими стереотипами, то їх переконати дуже важко.

Більш прогресивні у цьому питанні перинатальні центри, пологові будинки і відділення. Там одразу кладуть народжене немовля на груди матері, залучають мам до частого прикладання дитини до грудей.

Читайте також В рамках тижня підтримки грудного вигодовування в "Подолянах" буде сімейне свято

Дуже часто буває, що в наш центр підтримки грудного вигодовування (відкритий в 2007 році – прим. ред.) приходять жінки, яким на дільниці чи в поліклініці дають некоректні рекомендації. Одна жінка зауважила, що вузький спеціаліст сказала їй, що дитина буде неповноцінною, якщо її годувати грудьми більше року. Були також зауваження, що дитина перегодовується від частого прикладання, були такі, які радили допоювати немовля водою, хоча до 6 місяців в цьому немає необхідності, бо переднє молоко має достатньо води – тобто є ще над чим працювати з медиками.

- Вільне годування, це як часто?

- Новонароджені діти хочуть їсти частіше, наприклад, кожну годну-півтори. Це відбувається тому, що вже після 30 тижня внутрішньоутробного розвитку вони заковтують навколоплідні води. І роблять це так часто, як самі того хочуть. Це може бути щопівгодини, щогодини. Ніхто їх там не контролює. Таким чином дитина готується до годування маминим молоком через рот. Після народження дитина так само хоче годуватися грудним молоком вільно, за своїм бажанням. Як правило, перший тиждень-два дитина буде годуватися частіше – кожну годину-півтори. Після того як наситилася і хоче груди, то вже більше хоче спілкування з мамою, а харчування вже не буде. За 10 днів-два тижні дитина вже з'їдає більший об’єм молока, що дає відчуття насичення на більший проміжок часу. Потім дитина виробляє свій режим і ці проміжки далі становлять 2-2,5-до 3 годин. Якщо дитина смокче активно, вона витримує такі інтервали в часі і сама створює свій режим. Також важливо робити нічні годування. Колись говорили, що має бути перерва 6 годин. Це абсолютно необгруновано. Маля потрібно прикладати вночі до грудей, бо якраз виробляється гормон пролактин, який є запорукою тривалої лактації. А мамі треба цей рефлекс зберегти надовше.

 

- Як жінці пережити дні, коли молока мало?

- Важливо жінці вчасно дати пораду, бо бувають так звані лактаційні кризи – 3-й і 6-й тиждень і 3-й і 6-й місяць, коли фізіологічно в мами зменшується кількість молока. Тоді зразу рекомендація одна – суміш. А той день-два треба пережити, частіше прикладати до грудей і потім молока буде більше.

Хоча є випадки, але це трапляється дуже рідко, коли жінка не може годувати. Тому хотілося б, щоб і на дільницях підтримували жінок годувати грудьми. Перш ніж призначити суміш, кваліфікований лікар має використати усі інші методи стимуляції лактації. Спішити з сумішшю не потрібно. 95% жінок можуть годувати дитину грудьми.

Колись в Тернополі був такий випадок, коли мама підкинула дитину в нашу лікарню, і з'явилася аж через 1,5 місяці. Дитину вона таки забрала. І через стільки часу після того, як мама кілька днів прикладала дитину до грудей, у неї відновилася лактація. Процес смоктання відновив лактацію.

- Жінки часто хвилюються, що їхнє молоко недостатньо поживне.

- Не може бути навіть думки такої, що у когось молоко погане. От приходить жінка і каже, що їй сказали здати аналіз молока. Питаю, а що там хочете побачити? А вона відповідає, а може там стафілокок? А може той стафілокок з соска, чи шкіри ваших рук, чи з повітря –аналіз не дасть достовірної відповіді, його непотрібно робити. Так само роблять біохімію молока, але ж переднє молоко має одну структуру, заднє – іншу, зріле молоко – одну структуру, молозиво – іншу. Як ви будете оцінювати? Грудне молоко підходить до дитини, як ключ до замка. До речі, за останніми даними грудне молоко має дуже багато стовбурових клітин, вони будуть давати відновлюватися тим функціям, які могли певним чином постраждати під час пологів. Грудне молоко тут відіграє  навіть лікувальну роль.

 

- Годування зцідженим грудним молоком і коли дитина сама смокче з груді – це  однаково грудне годування?

- Сцідженим молоком треба годувати альтернативним методом, але в жодному випадку не з пляшки з соскою, бо в перспективі дитина сама зможе добре взяти груди і смоктати. Тому треба годувати зі шприца чи поїлки. З ложечки не зручно, бо розливається. Якщо дитина погано захоплює сосок, причин може бути кілька – плаский сосок, втягнутий сосок, дитина немає сили потягнути, маловагова чи пригнічена, або неправильно захоплює сосок – тобто не захоплює навколососкову ареолу. Якщо почне "жувати" сосок, то смоктання не буде. В соску немає молочного синусу, звідки можна потягнути молоко, там просто трубочка, від того жування будуть тільки тріщини соска і на тому закінчиться її годування. Якщо мама бачить, що дитині треба допомогти, хай маля все одно трохи пооблизує той сосок, подразненням лактація буде тільки стимулюватися. Зі шприца дуже зручно, у нас у відділенні недоношених діток вагою по 1,5 кг ми так і годуємо. Мама впорскує молоко під язик, і дитина робить такі рухи як смоктання і ковтає. До речі, при смоктанні соски і смоктанні з грудей працюють різні м'язи. Якщо буде домінувати та група м'язів, яка навчилася на смоктання з соски, то груди дитина не візьме.

 

- Як мамі знати, що дитині вистачає молока?

- Якщо догодовує альтернативно, кількість молока рахуємо так: дитина старша 10 днів – може випивати по 100 мл молока кожних 3 години, або по 70-80 мл кожних дві години. Якщо мама побачила, що зцідила 20-30 г, то спочатку мама повинна працювати над збільшенням лактації: мама має знати, що вона має частіше зціджувати молочну залозу. Запорукою того, щоб молоко прибуло є часте зцідження. Чим більше буде спорожнювати молочну залозу, тим більше молока буде прибувати. Якщо зцідила 20 г, значить через годину треба ще раз це зробити, і далі ще раз. Бо якщо вона буде 3-4 години сидіти з думками, от у мене молока нема, то воно і не прибуде, і буде пригасати. Можна прийняти теплий душ, намочити рушник у теплу воду і прикладати компрес на молочні залози, є аптечні лактаційні чаї, можна такі самому приготувати з ромашки, кропиви, м’яти. Але не варто дуже багато пити і багато їсти. Це помилка – багато їсти - це не є запорукою лактації. Лактація залежить від гормонів – пролактину і окситоцину. Ні вода, ні їжа не впливають на їхнє утворення, тільки рефлекс смоктання стимулює їх виробництво. Звичайно, для насиченості мікроелементами потрібне якісне харчування, але на кількість молока ні вода, ні їжа не впливає. Якщо мама бачить, що молока все-таки недостатньо, мама має звернутися до фахівця, який подивиться на ті молочні залози, на те, як набирає вагу дитина, в кожному випадку – особлива ситуація, тому і рекомендації кожній мамі будуть різні. Тепер в пологових є школи відповідального батьківства, і всі гінекологи і неонатологи знають, як допомогти. Головне, щоб мама не сиділа з своєю проблемою вдома, а звернулася по допомогу.

- Тобто скільки разів на день треба прикласти дитину до грудей, щоб нагодувати, однозначної відповіді немає?

  • Ми не можемо цього сказати, у кожної дитини свій режим, і у всіх дітей він різний. Ми дивимося на те, чи достатньо є вологих памперсів, як себе дитина поводить, чи достатньо дитина набирає вагу. Ми ж всі різні. І кожному потрібна різна кількість разів поїсти. Так само є різні діти. Чому ми говоримо про відсутність режиму. Одна дитина з’їдає невелику кількість їжі і прокинеться через 1,5-2 години, і не треба міняти її режим, вона не знає що це таке, що таке день чи ніч. А інша висмокче за раз 120-150 г і сама спить, і мамі дає відпочити. Бувають такі, що і через ніч не прокидаються аж до ранку.

Дехто помилково вважає, що при вільному годуванні дитину треба прикладати до грудей хоч кожні 5 хвилин. Це не так. Ми "за" вигодовування без режиму, але не за безладне годування. Дитина повинна мати певну порцію їжі. Якщо кожних 5 хвилин дитина просить їсти, жінка має прийти до лікаря і разом розібратися, що не так. Або дитина не правильно прикладена до грудей, не правильно захоплює сосок, бо молока у жінки може бути багато, а дитя захопило не ореолу, а лише сосок і жує його, нічого не отримує і далі голодне. В такому випадку ми робимо контрольне зважування – до годування і після. Різниця тої ваги – це та кількість, яку вона висмоктує з грудей. Це може бути чи 50-60 г, чи 5 г. Тоді треба з'ясувати, чому 5? Як жінка прикладає до грудей, що робить з молочними залозами, чи зціджує після годування, якщо ні - давайте будемо зціджувати, будемо стимулювати лактацію, якщо не правильно прикладає, будемо вчитися це робити. В кожному випадку це треба підбирати індивідуально.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up