Вплив погоди на самопочуття: що таке метеозалежність і як з нею боротися (ТЕСТ)

Вплив погоди на самопочуття: що таке метеозалежність і як з нею боротися (ТЕСТ)
  • Мінлива і примхлива погода завжди мала вплив на людину. 
  • Звідки береться «погодне» нездужання, і хто схильний до неї найбільше — читайте у матеріалі та проходьте тест на метеозалежність.

Метеозалежні люди схильні до різких перепадів настрою і погіршенням самопочуття. У такий період у метеозалежних людей можуть навіть загострюватися різні захворювання.

Як повідомляє Тернопільський центр контролю та профілактики хвороб, така реакція на погоду є порушенням адаптації людини до умов навколишнього середовища.

На зміну погоди у багатьох людей болить голова, з`являється денна сонливість, а у деяких навпаки — безсоння, сильна стомлюваність і поганий настрій.

Відео дня

У сердечників в цей період можуть бути болі в серці та стрибки артеріального тиску. Також при зміні погоди у багатьох людей болять суглоби і ниють минулі травми, особливо якщо це переломи.

У дні магнітних бур метеозалежним людям необхідно зменшити фізичні та розумові навантаження. Більше спати і відпочивати. В такі дні можна пити валеріану або пустирник, а також їсти продукти, які легко засвоюються, щоб не перевантажувати шлунково-кишковий тракт.

Відповівши на кілька запитань, ви зможете визначити, наскільки виражена метеозалежність саме у вас, і як підтримати організм в критичних ситуаціях.

Тест на метеозалежність

1. Чи помічали ви погіршення самопочуття в результаті зміни погоди за вікном?

А. Так, часто

Б. Так, рідко

В. Ні, ніколи

2. Чи знайоме вам погіршення настрою або поява дратівливості при різкій зміні погоди?

А. Ніколи

Б. Іноді буває

В. Досить часто стикаюся з цим

3. Чи бувало так, що в періоди постійної зміни погоди у вас погіршувався зовнішній вигляд (з'являлася вугрі, темні кола під очима і т.п.)?

А. Так, але дуже рідко

Б. Ні, не помічала(в)

В. Так, я завжди погано виглядаю в такі періоди

4. Страждаєте ви від сильного головного болю під час або перед початком магнітних бур?

А. Ні, дуже рідко

Б. Ніколи

В. Час від часу головний біль мене турбує

5. Чи з'являються у вас в дощову або снігову погоду ломота і болі в суглобах​​​​​​​?

А. Рідко

Б. Не було такого

В. Досить часто, що це стало вже звичкою.

6. Чи бувають у вас болі в області серця, коли погода різко змінюється​​​​​​​?

А. Час від часу страждаю від цього

Б. Цієї осені буду носити з собою препарати для "швидкої допомоги" (препарати з екстрактами лікарських рослин, як, наприклад,)

В. Ні

7. Чи помічали ви за собою поліпшення настрою і збільшення енергії в гарну сонячну погоду​​​​​​​?

А. Іноді буває

Б. Ні, від цього не залежить тонус мого організму

В.Так, через це я мрію жити в теплій країні

8. Реагує ваш організм на зміну кліматичного поясу під час відпустки або відрядження​​​​​​​?

А. Іноді

Б. Майже ніколи

В. Досить часто

Результати тесту на метеозалежність

Якщо більше відповідей А: ваш організм досить часто реагує на будь-які зміни погоди, виконуючи в таких випадках функцію барометра. Щоб цей стан не погіршився, допоможуть прості заходи профілактики, які включають в себе здорове харчування, заняття фізкультурою і загартовування. Привівши в порядок свій спосіб життя, ви зможете підготувати організм протистояти змінам за вікном.

Якщо велика відповідей Б: ви можете не помітити, що за вікном йде дощ, якщо не подивитеся туди. Ваш організм не знає, що таке метеозалежність або погіршення самопочуття під час зміни погоди. Періодичне зміцнення імунітету допоможе зберегти цю особливість на довгі роки.

Якщо більше відповідей В: ви — та людина, яка відчуває будь-які зміни в погодних умовах на себе, постійно страждаючи від різких перепадів температури або тиску. У разі наявності хронічних захворювань (особливо серцево-судинної системи) такі періоди можуть перетворюватися в справжні тортури і спричинити за собою серйозні наслідки.

Як лікувати метеозалежність

В першу чергу потрібно вести здоровий спосіб життя. Сюди включається: правильне харчування, спорт, загартовування, відпочинок, сон. Також потрібно вживати додатково комплекси вітамінів і мінералів. Присвятіть час релаксу та відпочинку, своєму здоров'ю та красі. Робочі справи відкладіть.

Щоб уникнути серйозних наслідків зміни погоди, вам необхідно проконсультуватися з лікарем. Залежно від показань, краще завжди мати при собі засоби, які можуть прийти вам на допомогу в разі появи неприємних відчуттів (наприклад, пустирник, валеріана), або препарати з екстрактами лікарських рослин у більш зручному форматі (як, наприклад, Корвалол в таблетках), які сприяють усуненню порушень в роботі серцево-судинної системи.

Хорошим рішенням стануть профілактичні процедури, що включають: 

  • плавання,
  • кардіо навантаження,
  • загартовування,
  • ходьба і прийом трав'яних чаїв (наприклад, відвар ромашки).

Опитування

А у вас є метеозалежність?

 Читайте також:

Шість порад про те, як і що їсти, щоби завжди бути повними сил та енергії

 Якщо на душі тяжко: п'ять кроків до покращення свого психологічного здоров'я

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина Тарасенко

    Хто б що не казав, а я себе при зміні погоди завжди погано почуваюся. Це і на сні дається взнаки, і в загальному самопочутті. У такі дні я приймаю Альпетонiн, щоб прибрати головний біль і добре спати вночі. Для мене ці пігулки просто знахідка.
  • Татьяна Коваленко

    Мене при зміні погоди найбільше турбує безсоння. З недавніх пір я Альпетонін почала приймати, щоб покращити сон. Прекрасний препарарт на основі мелатоніну. Шкоди від нього ніякої, лише користь для організму.
  • Руслан Украинец

    У авторів уже загострення😂

keyboard_arrow_up