Шість порад про те, як і що їсти, щоби завжди бути повними сил та енергії

Шість порад про те, як і що їсти, щоби завжди бути повними сил та енергії

Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Оптимальне здорове харчування може сприяти не тільки поліпшенню вашого самопочуття, бадьорості, енергійності та активності, але також дозволить знизити ризики розвитку серйозних серцево-судинних захворювань, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань, значно погіршуючих якість вашого життя.

Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!

Відео дня

Декілька порад від Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб по харчуванню, які дійсно допоможуть вам залишатись повними сил

Їжте регулярно

Коли рівень цукру в крові падає, ви можете відчувати втому та дратівливість. Регулярне харчування і вибір продуктів, які вивільняють енергію повільно, допоможуть підтримувати стабільний рівень цукру.

До таких продуктів відносяться: макаронні вироби, рис, овес, цільнозерновий хліб і крупи, горіхи та насіння.

Підтримуйте водний баланс

Якщо ви п'єте недостатньо рідини, можуть виникнути проблеми з концентрацією або мисленням. Також може початись запор.

Споживайте 5 порцій фруктів та овочів на день. Овочі та фрукти містять багато мінералів, вітамінів і клітковини, необхідних нам для фізичного і психічного здоров'я.

Підтримуйте здорове травлення

Іноді ваше травлення може відображати ваші емоції. Якщо ви відчуваєте стрес або тривогу, це може уповільнити або прискорити роботу кишечника. Для здорового травлення вам необхідно багато клітковини, рідини і регулярні заняття спортом.

Корисною їжею для кишечника є: фрукти, овочі і цільнозернові продукти, бобові, живий йогурт і інші пробіотики.

Споживайте достатню кількість білка

Білок містить амінокислоти, які складають хімічні речовини, необхідні вашому мозку для регулювання мислення і почуттів. Це також допомагає довше зберігати відчуття ситості.

Білок міститься в нежирному м'ясі, рибі, яйцях, сирі, бобових (горох, квасоля і сочевиця), соєвих продуктах, горіхах і насінні.

Скоротіть споживання кофеїну

Кофеїн — стимулятор, що дасть вам заряд енергії, але може збільшити тривожність та депресивні настрої. При цьому, якщо скорити споживання кофеїну занадто різко, може початись «синдром відміни».

Кофеїн міститься в чаї, каві, шоколаді, Колі і інших енергетичних напоях.

Правильні жири

Щоб мозок працював нормально, йому потрібні жирні кислоти (такі як омега-3 і -6). Тому замість того, щоб уникати всіх жирів, обирайте правильні.

Корисні жири містяться в жирній рибі, птиці, горіхах (особливо волоських і мигдальних), оливковій та соняшниковій олії, насінні (соняшниковому і гарбузовому), авокадо, молоці, йогурті, сирі та яйцях.

 Читайте також:

Якщо на душі тяжко: п'ять кроків до покращення свого психологічного здоров'я

Всесвітній день серця: десять продуктів, які допоможуть вашому серцю краще працювати

Ранок починається не з кави. Як починати день з користю для організму

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up