«Всі у скафандрах, що в космос можна. Ніби надворі чума». Як у Тернополі працюють стоматологи?

«Всі у скафандрах, що в космос можна. Ніби надворі чума». Як у Тернополі працюють стоматологи?
  • Стоматклініки та кабінети відтепер працюватимуть у звичному режимі. Які обмеження для лікарів і пацієнтів – читайте у матеріалі.  
  • Тернополяни розповіли, як відвідували зубних лікарів і під час карантину та одразу після того, як стоматологам дозволили працювати: «Вони були у костюмах, ніби чума надворі».
  • Лікарі працювали у скафандрах і кляли міністерство - так реагували на запитання журналістки майже всі стоматологи. Тепер хоч без захисного костюма по спині піт не стікатиме…

У звичному режимі почали працювати стоматологічні клініки. Але щоб лікування було безпечним як для стоматологів, так і для їхніх пацієнтів, необхідно дотримуватися певних правил”, — сказано у повідомленні Telegram-канал МОЗ "Коронавірус_інфо".

Відвідувачі повинні записуватися заздалегідь та мати доступ до антисептиків і рідкого мила. Доступ супроводжуючих заборонений. Щоправда, окрім супроводження дітей до 14 років, осіб з інвалідністю і похилого віку. Очікувати своєї черги доведеться на вулиці.

  • Працівники стоматологічних клінік повинні обов’язково міряти температуру перед початком робочого дня, - повідомили у МОЗ. - Записувати відвідувачів так, щоб між ним був інтервал не менше 15 хвилин. Опитувати пацієнта під час запису та у день прийому. Носити респіратори без клапану, герметичні окуляри, щиток та шапочку. Робити прибирання після кожного пацієнта. Прибрати рекламну продукцію, журнали та іграшки.

Пацієнтів у стоматологіях мають забезпечити антисептичними засобами, а працівникам перед початком роботи повинні виміряти температуру. Пацієнти під час прийому мають перебувати в ізольованому стоматологічному кабінеті.

Відео дня

Читайте також Від 5 травня почнуть працювати фінансові установи і приватні стоматологи. За яких умов?
Ми поцікавились у тернополян, чи відвідували вони стоматологів під час карантину. Виявилось, що більшість так, якщо була нагальна потреба. Деякі клініки категорично відмовляли в послугах, доки не настав перший етап послаблення карантину. А відтоді приймали людей у формах, які пацієнтам нагадували скафандри.

  • Розболівся зуб, то я набрала свого стоматолога, коли почалось послаблення карантину, - розповіла тернополянка Карина (імена героїв змінені на їхні прохання. Всі справжні дані є у редакції – прим. авт.). – Прийшла, глянула на них – мало не впала. Всі в такій амуніції, що в космос можна відправляти.

Олена ходила до стоматолога - ортодонта раз на тиждень, навіть під час карантину. Жінка має брекети і мусила відвідувати лікаря, аби зуби рухались. Каже, медик у тому костюмі ледь ворушився, і під щитком і масками, здавалось, зараз з лоба тектиме.

  • Вони завжди були в рукавичках та захисних окулярах, коли й до карантину працювали, - каже Олена. – Може, то й перестрахувались, примусивши їх одягнути ті «роби», але, як на мене, це було зайвим.

У деяких клініках тернополянам вручали інформаційний листок. І саджали в крісло лише після того, як вони його підписували. Там, зокрема, йшлось про особливий режим роботи, а також тимчасові правила перебування та обслуговування пацієнтів на період пандемії COVID-19.

  • Зайти до клініки можна було, лише одягнувши маску, щоправда, я собі спочатку не уявляла, як лікар дивитиметься і щось робитиме, коли в мене маска – від вуха до вуха, - розповіла тернополянка Ольга. – коли заходила до кабінету – обробляла руки та вдягла бахали. Великий кабінет, а ми з лікарем були там двоє. Навіть медсестри не було. Коли виходила – зайшла жінка, я так розумію, санітарка. Вона все промивала у кабінеті.

За таких умов пацієнтів прийняли після 22 травня. До того – аніяк вмовити не вдавалось, хоча в дитини й відколовся брикет. Поправляли все вже після 22-го, стверджує Ольга.

  • Я ходила до стоматолога, - розповіла пані Інна. - Вони одягнуті, згідно з інструкцією, наче надворі чума. Я була сама в клініці, з іншими пацієнтами не перетиналася. Щодо засобів захисту для мене - то там і в звичний час «завернуті» на чистоті і правилах, то антисептики і бахіли при вході в клініку - обов‘язкові.

Лікарі працюють в скафандрах і клянуть міністерство, яке прописало для них ці обмеження і правила. Приблизно так реагували на запитання журналістки майже всі стоматологи. При теперішніх послабленнях, кажуть, вже можливо працювати майже в комфорті. Коли під захисним костюмом по спині піт не стікає…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vitaliy Mykhailyuk

    Шановна редакціє, якщо Ви публікуєте фото з особистих сторінок у Ваших матеріалах , абсолютно не зайвим  було б це узгодити  з власником сторінки. Чи Ви маєте іншу думку?
  • Юля Царик

    Коли дозволять планові операції??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up