Білі гриби, лисички, сироїжки, опеньки відрами виносять із лісу жителі Тернопільщини кожного грибного сезону. Та навіть досвідчені грибники іноді помиляються і це призводить до поганих наслідків.
Тема отруєння грибами загострюється, коли розпочинається сезон грибів. У Європі з 2500 різновидів грибів близько 200 видів - потенційно отруйні, 80 із них зустрічаються на території України. Близько 5% від числа всіх звернень за невідкладною медичною допомогою у дорослих пов’язані з гострими отруєннями і від 2-5% - з отруєннями у дітей.
Статистика свідчить, що на теренах України кількість потерпілих з діагнозом “Отруєння грибами” коливається від 700 – 800 до 1500 – 2500 випадків за рік.
За останній час у Тернопільську міську комунальну лікарню швидкої медичної допомоги звернулася лише одна людина з підозрою на отруєння.
- З 1 жовтня до нас надійшло, на щастя, лише одне звернення, - повідомила заступник головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак. - Людина просто вживала гриби, погано себе почувала, але це не було отруєння.
Про те, як можна запобігти отруєнню грибами, розповів доцент кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету Сергій Акентьєв.
- Насамперед купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків, - наголошує фахівець. - Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних. Не куштуйте сирі гриби на смак.
Також пан Акентьєв радить перевіряти вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
- Усі сумнівні -викидайте, - продовжує експерт. - Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом теж викидайте. Не забувайте ретельно промивати. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
David Starr
Соломія reply David Starr
David Starr reply Соломія