Як не переїсти та не перепити на новорічно-різдвяні свята

Як не переїсти та не перепити на новорічно-різдвяні свята
Теодор Перістий перед тим, як вживати спиртне обов’язково їсть. Адже тоді, каже, алкоголь не так сильно б`є в голову

Святкові застілля часто негативно позначаються не лише на фігурі більшості людей, а й стають приводом для виникнення неприємних відчуттів, а також загострення хронічних недуг, пов’язаних із роботою шлунково-кишкового тракту.

Як пережити новорічні свята без неприємних наслідків для здоров’я? Як не переїсти та не перепити? Тут нема рішень –  можна лише радити, зауважує лікар-дієтолог Наталія Суслова. Адже все це залежить від конкретної людини, її менталітету, способу життя, культури харчування.

- Як би там не було, але 80-90% людей все одно переїдають на свята, або вживають алкоголь у надмірній кількості, - говорить спеціаліст. - У нас, українців, є залежність від їжі. Ми чомусь думаємо, що їмо востаннє. Тому столи ломляться від різноманітних страв.

За словами лікаря, переконати людей їсти менше дуже важко. Адже кожному з нас доволі складно відмовитися від смачної канапочки з ікрою чи традиційних новорічних страв - салату «Олів’є», «Шуби» тощо. Святкові смаколик є надзвичайно калорійними, і про це варто пам’ятати. Важливою є і культура споживання продуктів, яка врятує від неприємних наслідків переїдання.

Відео дня

- М’ясо та рибу бажано поєднувати з овочами, - радить пані Наталія. - Фрукти також рекомендовано їсти окремо. Більшість хибно думає, що це – десерт. Фрукти – повноцінна страва. Якщо споживати їх під час основного прийому їжі, то це провокує виникнення метеоризму, здуття шлунку тощо. Також багато хто запиває алкоголь іншими напоями. Робити це не варто. Адже вживання рідини в процесі споживання їжі тільки погіршує процес її травлення. Це може призвести до «розпирання» шлунку.

Щоб їжа засвоювалася краще, перед чи під час її вживання, можна випити прокінетики (ліки, що стимулюють моторику шлунково-кишкового тракту - прим. авт.), або сорбенти (сприяють виведенню токсинів - прим. авт.). При цьому варто пам'ятати, що ліки з алкоголем поєднувати не бажано.

Про свій святковий раціон особливо мають подумати ті, хто страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрити, панкреатити, коліти, виразкові хвороби шлунка тощо). Переїдання, як і надмірне вживання спиртного, для цієї категорії осіб може бути надто небезпечним.

- Після активних новорічних святкувань дуже багато людей стають пацієнтами гастроентерологічних відділень, - наголошує дієтолог. - Тому потрібно їсти та пити в міру. Крім того, що переїдання  сприяє виникненню запальних процесів шлунково-кишкового тракту, це ще й серйозний удар по фігурі. Зайві кілограми під час свят з’являються непомітно, а от позбутися їх буває досить проблематично.

Лікар-дієтолог радить також усім тернополянам робити дні полегшеного харчування, особливо після свят. Це має бути не голодування, а імпровізована дієта. Замість важких майонезних страв протягом дня можна їсти салати, каші на воді, кефір тощо. Таким чином вдасться заспокоїти шлунково-кишковий тракт після активної фази «накидання » всього, що бачиш на столі.

 

Коментар експерта
Юрій ШУГАЛЕЙ, лікар-нарколог вищої категорії, кандидат медичних наук:


- Свята можна проводити досить весело і без вживання алкогольних напоїв, які згубно діють на наш організм. Але, на жаль, для нас це - нонсенс, а не звична справа. Що робити для того, аби не перепити? По-перше, вживати якомога менше алкоголю. По-друге, концентрація спирту повинна бути нижчою. Чим менше градусів, тим краще. По-третє, не вживати спиртне на голодний шлунок, перед тим треба перекусити, або, принаймні, з’їсти столову ложку вершкового масла. Тоді всмоктування алкоголю буде не таким інтенсивним. По-четверте, не змішувати шампанське і горілку. По-п’яте, можна розводити спиртні напої водичкою або соком, аби уникнути сильного токсичного ефекту. Зранку, коли самопочуття не найкраще, можна випити чай з лимоном, кефір чи інші кисломолочні продукти або чашку міцного бульйону. І ні в якому разі не можна знову похмелятися спиртним. Особи, які мають серцево-судинні захворювання, повинні взагалі відмовлятися від споживання алкоголю. Людям після сорока років раджу після застілля, протягом хоча би декількох днів, приймати кардіопрепарати, які запобігають тромбоутворенню та допоможуть уникнути ризику ішемічного інсульту чи інфаркту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleg Brygadyr

    Пізно(((
  • Андрій

    Люди не будьте свиньми і буде все добре
  • тарас

    самі ходять по ресторанах жруть і бухають, а людей вчать їсти кашу на воді горенедовчені херові
  • David Starr

    Краще взагалі не святкувати - тоді й проблем не буде.

keyboard_arrow_up