Як отримати безоплатні ліки від держави людям із серцево-судинними захворюваннями: інструкція

Як отримати безоплатні ліки від держави людям із серцево-судинними захворюваннями: інструкція

Українці, які страждають від серцево-судинних захворювань, можуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки». Покрокову інструкція, як це працює, дали від Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Детальніше – читайте далі.  

Всього до програми «Доступні ліки» включено 231 препарат для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів.

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою, розповіли від Департамент охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації, потрібно:

  1. Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

На час воєнного стану можна піти до будь-якого лікаря сімейного лікаря, терапевта або педіатра в закладі з договором із НСЗУ – декларація не обов’язкова. Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. В рецепті він вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

Відео дня
  1. З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки». Пам’ятайте: термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.
  2. Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

  • через дашборд на сайті НСЗ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. В меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації.
  • через чат-бот «Спитай Гриця» https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.
  • зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up