Як перевірити, чи захищає вас маска. Які краще обирати (ВІДЕО)

Як перевірити, чи захищає вас маска. Які краще обирати (ВІДЕО)
  • Під час карантину Уряд заборонив людям відвідувати громадські місця, магазина та аптеки без масок. Їх важко знайти в Тернопільських аптеках, тому багато людей замовляють їх в інтернеті та роблять самі.
  • Як перевірити, чи справді ваша маска надійно вас захищає та які не є ефективними – читайте у матеріалі.

Існує велика кількість різновидів захисних масок. Медичні маски можуть захищати хвору людину від інших, а деякі з них можуть захищати вас від оточуючих.

Однак є чимала кількість дизайнерських масок, багаторазових масок з прінтами та різних балаклав, які продають в інтернеті. Часто такі позиціонують себе як стильний аксесуар або доповнення до справжньої медичної маски. Попит на них виріс.

Маску можна зробити навіть самому. Потрібна лише марля та голка з нитками. Дехто робить ватно-марлеві пов’язки. Це є найдешевшим варіантом, оскільки марля або бинт коштує 7 гривень. Ще приблизно стільки ж – вата. За 14 гривень можна самому зробити 3 – 4 ватно-марлеві пов’язки.

Відео дня

Як пояснюють лікарі, не всі маски можуть захистити вас від оточуючих. З цим можуть впоратися лише спеціальні респіратори, і то, кілька годин.

- Якщо людина не має змоги уникнути відвідування громадських місць, варто використовувати захисні респіратори, а не звичайні маски, - лікарю-епідеміологу Тернопільського обласного лабораторного центру Володимиру Паничеву. – Звичайні маски не можуть цього зробити. Також зверніть увагу на маркування. Респіратор має бути типу FFP2 чи FFP3. Якщо маска рівня FFP2 – її можна носити до 3 годин. FFP3 – ефективна до 6 годин. Після цього її варто замінити на нову.

Також, як пояснює лікар, маски можна носити з перевами, однак варто стежити за часом, скільки саме ви її носите.

- Маску можна носити з перервами, - пояснює пан Володимир. - Наприклад, у вас респіратор з маркуванням FFP2, яку рекомендують носити до трьох годин. Ви можете одягнути її на пів години, зняти її і у вас лишається ще 2,5 години запасу. Варто стежити за часом. Кожна маска має свій рекомендований час використання.

Однак лікарі наголошують, що варто звертати увагу не лише на тип маски та на час, скільки рекомендовано її одягати. Варто пам’ятати, що її потрібно носити, одягати та знімати правильно. Не чіпайте ні зовнішню, ні внутрішню сторони маски, особливо, якщо ви плануєте її одягати повторно. Якщо під час використання вам потрібно її поправити – не торкайтеся зовнішньої сторони. Пам’ятайте, що навіть хороша маска респіратор не дає вам 100% захисту, адже вірус потрапляє в організм не лише через дихальні шляхи, а і через слизисті оболонки очей. Тому не чіпайте очі та обличчя брудними руками!

Щоб перевірити маску, можна використати будь-який аерозоль. Він імітуватиме кашель чи чхання. На вулицях міста люди зазвичай одягають звичайні марлеві, вато-марлеві, хірургічні або респіраторні маски. Тому ми вирішили перевірити саме їх, чи справді вони можуть вас захисти від оточуючих, або хоча б захистити оточуючих від вас.

Перша маска – марлева. Такі часто роблять самі. Їх можна придбати в деяких аптеках. Такі часто перуть, прасують та використовують повторно. Однак при нашій перевірці така маска не змогла стримати аерозоль. Хоча може здаватися, що маска добре прилягає до обличчя, вона не зможе надійно захистити ні вас від інших, ні оточуючих від вас.

Ватно-марлева пов’язка також добре прилягає до обличчя. Її легко зробити самому. Однак на відміну від звичайної марлевої пов’язки, вона зі своєю задачею впоралась.   Товстий шар вати стримав аерозоль навіть на близькій відстані. Хоча така маска недорога, використовувати її повторно ви не зможете. Лікарі радять носити таку не більше двох годин. Попрати її вам не вдасться, оскільки вата розмокне. Тому перевагами такої є надійність, та не можливість зробити її вдома самому. Недоліки – вона одноразова.

Так звана хірургічна маска в аптеках коштує близько 20 гривень. Знайти такі зараз важко. Як кажуть лікарі, така не зможе захистити вас від вірусу, однак якщо людина в масці кашляє або чхає, то маска стримає мокроту і не дасть інфекції розповсюджуватися. Таку теж варто носити не більше 2 годин. Однак маска виглядає тонкою та не дуже надійною. Незважаючи на це, вона не пропустила аерозоль. Тому таку дійсно можна одягати.

Найдорожча з нашого списку маска коштує близько 120 гривень. Це півмаска з типом захисту FFP3. Вона вже може захистити вас від оточуючих, принаймні так заявляють виробники. Маска добре закриває обличчя. Поролонова смужка біля носу закриває всі щілини. З перевірку аерозолем маска впоралась. Вона не пропустила газ з вологою. Такі маски надійні, здатні вас захистити, однак ціна їх «кусається». До слова, як можна побачити в історії продажів в інтернет магазинів, що такі самі маски раніше продавали по 15 – 25 гривень і ціна в 30 гривень вважалась завищеною. Зараз же такі маски за 80 – 90 гривень вважають дешевими. Хірургічні маски ж продавали за 1 – 2 гривні. Тепер ціни виросли в 10 – 20 разів.

Однак лікарі радять, що якщо маска стала вологою, її варто замінити, навіть якщо запас часу на її використання ще лишився. Волога маска не може добре захистити ні вас, ні оточуючих.

А які маски маєте ви? Скільки доводиться витрачати на засоби захисту? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up