Як продовжити молодість: поради дієтолога

Як продовжити молодість: поради дієтолога
Дієтолог Оксана Скиталінська радить у виборі продуктів користуватися правилом: «Не їжте нічого такого, чого б ваша бабуся не могла ідентифікувати, як їжу». І рухайтеся. Нема часу на спортзал — ходіть, бігайте сходами у своєму під'їзді, віджимайтеся від підвіконня, для вправ потрібно лише півтора на півтора метра простору і велике бажання. Фото Архів Оксани Скиталінської

Не харчуйтеся часто і потрошки, періодично пропускайте один прийом їжі, з’їдайте жменю горіхів і зернят, уникайте фастфуду і достатньо рухайтеся – це допоможе зберегти молодість, переконана відома дієтолог Оксана Скиталінська

Людина має механізми, якими вона керує, як кермом автомобіля, щоб жити довше і якісніше, переконана дієтолог Оксана Скиталінська. На своїй сторінці у соцмережі вона провела два ефіри, в яких пояснила, що робити, аби довше залишатися молодими.

— Певні компоненти їжі можуть впливати на ті чи інші гени, які пов’язані із запуском сповільнення старіння. Але вирішення проблеми не лише в їжі. Картина здоров’я складається з багатьох пазлів – потрібне не лише правильне харчування, а цілісне сприйняття життя. Ми не можемо правильно їсти і не бути фізично активними; або бути фізично активними, але «жерти» фастфуд; або їсти правильно, займатися спортом, але спати лише три години, курити і вживати алкоголь.

Наука стверджує, що тривалість життя справді можна продовжити, незважаючи на генетику і різні фактори: їжею і фізичною активністю ми можемо зробити життя приємнішим, здоровішим і без таблеток, та у свої 110 задути всі свічки на іменинному торті, — каже лікар.

Відео дня

Фото Архів Оксани Скиталінської

Режим — їсти тричі на день

Що треба робити, щоб омолодити свій організм? І як це зробити, зокрема, за допомогою їжі?

  • Важливим є режим харчування, — пояснює дієтолог. — Якщо ми не будемо їсти часто, якщо будемо робити перерви між прийомами їжі, то організм мобілізуватиме певні ресурси, які дозволятимуть йому «ремонтувати» клітини, допомагатимуть йому виробляти певні ферменти, які допомагатимуть клітинам позбавлятися від клітинного сміття – різноманітних білкових конгломератів, амілоїдних бляшок і т. п. — різних молекул, які ведуть до запалення. А запалення і є однією з причин старіння.

Достатньо харчуватися тричі на день, зазначає дієтолог. Якщо є надмірна вага, то можна їсти двічі на день, пити теплу воду впродовж дня і рухатися. 1-2 рази на тиждень можна пропустити один прийом їжі, це дозволить активувати систему самоочищення.

— Дайте організму час від часу відновлюватися. Світова тенденція на конгресах з антистаріння, що голод – це найшвидший метод керування вагою. Він допомагає мобілізувати відновні сили організму. Тож пропустити один з прийомів їжі 1-2 рази на тиждень — навіть корисно.

Поради їсти частіше маленькими порціями з’явилися у 70-х і стосувалися молодих спортсменів. Але якщо для спортсменів цей варіант проходив, то для інших людей, насамперед, старших 40 років, харчуватися часто не потрібно. Люди не можуть чітко розрахувати потрібну кількість калорій. А якщо перевищувати хоча б на 5 калорій з кожним прийомом їжі, то дуже легко можна за місяць набрати зайвих 900 калорій, бо ми не можемо усе постійно зважувати, навіть ті ж овочі, вирощені в різних місцевостях, мають різну калорійність. За рік так можна набрати, як мінімум, зайвих 1,5 кг. А якщо ще й мало рухатися, то ризик набрати зайве — ще більший. Крім того, часте харчування веде до постійно високого рівня інсуліну, і це виснажує підшлункову, тож краще їсти не більше, ніж тричі на день.

 

Поміряйте талію

Однією з провідних причин старіння є запальні процеси в організмі, зазначає дієтолог.

Клітини організму не мають здатності до самовідновлення, боротьби з інфекціями, в організмі накопичуються порушення, збільшується кількість оксидантних молекул, збільшується кількість мутацій, пошкоджуються клітини всього організму – усіх органів, знижується здатність протистояти мутаціям.

А звідки беруться запальні процеси? Насамперед через те, що ми стаємо старшими. А по-друге, через те, що їмо їжу, яка викликає запалення. Крім того, запалення в багато разів більше мають ті, хто мають надмірну вагу, хто має ожиріння.

— Ми навіть не задумуємося про те, що відбувається, коли об’єм талії перевищує певну цифру, — зазначає лікар. — А це значить, що ми почали старіти набагато швидше. Якщо у чоловіків об’єм талії більший, ніж 94 см, а в жінок більший, ніж 80 см, то ризик старіння, ризик хвороб, в які виливається старіння: цукровий діабет 2 типу, атеросклероз, хвороби судин, захворювання мозку, зростає в рази ризик мутацій. Зайва вага – це не просто незручно, це — ризик хвороб. І виникають вони не лише у старшому віці. Тому будь-якими зусиллями варто внормувати свою вагу.

 

Жир жиру — різниця

Усі знають, що для здоров’я потрібні всі речовини в балансі: білки, жири і вуглеводи. Але важливо, які саме ці білки, жири і вуглеводи.

— Скажімо, білки білкам — різниця, — наголошує лікар Скиталінська. — Якщо споживати дуже багато червоного м’яса, тим більше у копченому вигляді, то багато не дуже потрібних амінокислот потрапляє в організм, підточує його сили, сприяє старінню, мутаціям.

Коли ми говоримо про жири, то їх теж треба вибирати.

— Раніше ми чули, що жири загалом — це погано. Але тут треба розібратися. З’їсти чайну ложку масла на день — це нормально, шматочок сала – це добре, але багато сала, тим більше копченого, це погано. Коли ми бачимо спред, маргарин, розуміємо, що це погано, але поганий жир є у прихованому вигляді — всі цукерки з помадками, крекери, печиво з прошарками, рулети тривалого зберігання – це все погано. Трансжири не просто пошкоджують наші судини, вони створюють ідеальний фон для мутацій, і ще пригнічують систему, яка могла б боротися з захворюваннями. Тому читаємо етикетки. Якщо бачимо у складі гідрогенізований жир, рослинні олії з додаванням масла — просто не беремо такі продукти.

 

Для довголіття – жменя горіхів

Якщо проаналізувати, що об’єднує всіх довгожителів, то можна відмітити кілька цікавих моментів, розповідає лікар. Ці люди соціально активні, багато спілкуються, багато танцюють, хтось разом доглядає городи, готує їжу разом. А також вони їдять багато горіхів.

— У їжі мають бути корисні жири. А де ці жири в необробленому вигляді? – в горіхах. На базарах продають бабусі лущені горіхи – купіть їх і зберігайте в холодильнику, — радить дієтолог. — З’їдайте щодня пригоршню горіхів. Також корисне насіння льону, соняшника, гарбуза, з’їдайте щодня по 10-30 грамів.

Замочувати горіхи, аби позбутися фітинової кислоти, — не потрібно. Вона відіграє корисну роль, вона захищає судини від запалення.

— Я недавно була в одній із «блакитних зон» в Каліфорнії, де живуть багато довгожителів, так ось, вони з’їдають щодня по 40-50 г горіхів, бо там є поліненасичені жирні кислоти. Бажано робити це у першій половині дня, так ми захистимо наші судини від відкладень холестерину.

Тож в ці дні свят зробіть зусилля і на щедрому різдвяному столі замініть торти, пиріжки, тістечка з кремом на фрукти, ягоди, зробіть цукерки з чорним шоколадом, сухофруктами, — радить дієтолог. – Адже наш стіл має сприяти нашому довголіттю. Ми можемо стати країною довгожителів. Як казав один вчений, нехай вас не турбує глобальне потепління, нехай вас турбує своє здоров’я.

 

Лайфхаки для продовження молодості від Оксани Скиталінської:

– тримати нормальну вагу: об’єм талії у жінок – не більше 80 см, в чоловіків – не більше 94 см;

– уникати трансжирів, не смажити продукти;

– з’їдати жменю горіхів і насіння на день;

– їсти тричі на день, 1-2 рази на тиждень якийсь прийом їжі пропустити;

– шукати здорову їжу по периметру торгового залу супермаркету чи магазину продуктів.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up