Як тепер лікують атопічний дерматит у дітей

Як тепер лікують атопічний дерматит у дітей

Як навчитися жити з атопічним дерматитом, що справді допоможе, а що схоже на "пошуки привидів" – спростовуємо міфи разом з фахівцями.

Червоні щічки, шкіра зудить, дитина розчухується мало не до крові, не може ні спати, ні гратися, в немовлят мокрі ранки в складках шкіри, в більших діток руки такі сухі, що шкіра розтріскується і буквально облазить з пучечок пальців – це випробування не з легких ні для дитини, ні для мами.

- Яке пекло ми пережили, коли дочка була маленька, - розповідає тернополянка Ольга. – Рани в складочках були такими, що до малої наша молоденька педіатр приводила завполіклініки. Мастила малу завідуюча. Дитина кричала так, що я не витримувала.

20 років тому рятувалися стрептоцидом, димедролом, фукорцином чи зеленкою, чередою і дубовою корою - можна томи писати, пригадує жінка. Від грудного молока сказали відмовитися, бо малу дуже обсипало. Але це проблеми не вирішило. Спочатку було мокро, потім сухо. Які тільки креми, мазі не перепробували. До всіх них шкіра швидко звикала, покращення було дуже коротким. Відбитків пальців у дитини тепер практично немає, так шкіра злізла і повністю не відновилася.

Відео дня

- Серед пускових факторів атопії в дітей до року є харчові алергени, але стосовно грудного молока зараз погляди кардинально змінилися, - розповідає на черговому зібранні Школи здоров'я "Дитина в серці кожного" кандидат меднаук дерматолог Тетяна Шкробот. - Ще навіть 5 років тому на переривчасних курсах для лікарів радили рекомендувати мамам відміняти грудне годування, якщо є атопія в анамнезі і є прояви на шкірі. Але це категорично неправильно. Не можна відміняти грудне годування. Проблема не в грудному молоці.

До педіатра чи до дерматолога?

- Тема атопічного дерматиту є на межі – це і педіатрична проблема, і дерматологічна. Є певні міфи, які я хочу розвіяти як педіатр, - зазначила кандидат мед наук педіатр Ольга Дутчак. - Чомусь важають, що коли є атопічний дерматит, то потрібно лікувати щось зсередини, давати ліки, щоб щось з організму виводити. Насправді – це проблема шкіри.

Серед причин цього захворювання - дефекти бар’єрної функції епідермісу, вродженого імунітету та імунної регуляції, зазначає Тетяна Шкробот. Основною причиною атопічного дерматиту є порушення епідермального бар’єру. Виникає він через мутацію гена філагріна - це є той білок, який відповідає за з’єднання клітин між собою. Якщо є дефект цього гену, є недостатня кількість білка, який відповідає за збереження водно-ліпідної мантії шкіри, відповідно зв'язок між клітинами змінюється і відбувається втрата великої кількості ліпідів і води. Через порушення синтезу цього білка і відбувається початок хвороби. Це є тою причиною, яка в майбутньому призводить до атопічного дерматиту.

Лікарі наголошують, що це не алергічне захворювання, хоча в частини пацієнтів може зберігатися чутливість до певних алергенів – але лише у 10% випадків.

- Сухість шкіри і зуд - це перші скарги пацієнта, навіть коли кількість висипань є мінімальна, - продовжує лікар.

Щоб встановити цей діагноз, лікар має побачити поєднання як мінімум трьох з чотирьох основних критеріїв і трьох з 23 додаткових.

- Атопічний дерматит - це хронічне захворювання, тому не можна сказати, що комусь вилікували атопічний дерматит, - зазначила Тетяна Шкробот. – Не буде грамотним жодна реклама чи заяви якогось лікаря, який гарантує виліковування від атопічного дерматиту. Хронічне захворювання означає, що періоди загострення - прояви клінічних висипання на шкірі - змінюються періодами ремісії, в які нема гострого запалення у вигляді почервоніння та інших проявів.

Від того, наскільки грамотний лікар і наскільки мама сприймає проблематику атопічного дерматиту залежить, наскільки легше в майбутньому дитина, як кажуть, «переросте» хворобу. Хоча це слово є умовним. Ми добиваємося, щоб ремісія тривала довше і періоди загострення були не такими важкими. До речі, вважається, що у 50 років уже не зустрічається атопічного дерматиту.

Імунна система не реагує – кажуть: "Переросло"

- За весь період життя діти мають п’ять імунних кризів, коли імунна система «ламається» і працює по-новому, - продовжує Ольга Дутчак. - В ці п’ять разів входять часті аденоїди, респіраторні інфекції, та інші проблеми. Дитина може вживати різні продукти, бо з часом імунна система змінюється. І вона з одного типу алергіка в 4-6 років має переключитися в нормальний імунний статус. Харчовий елемент при атопічному дерматиті до 3 років зникає, а далі може бути будь-який інший тригерний фактор. Діти до 3-х років найбільш чутливі до їжі. А далі – імунна система стає нечутлива до цих продуктів, не реагує. Батьки кажуть: "В дитинстві давали щось - дитину сипало, а тепер не сипе". В народі кажуть - переросло. Оцим «переросло» і називається зміна та дозрівання імунної системи.

Що стосується мами – це є міф, що мама має знаходитися на абсолютно строгій дієті. Мамі треба вести харчовий щоденник, не вживати пряного, гострого, шоколаду, велику кількість консервантів, червоного, цукру. Але це не має бути божевілля. Як от приходить мама 42 кг – на хлібі і воді, нічого не їсть, а маля і далі сипе. А далі і буде сипати, бо немає захисту шкіри. Алергени мають значення лише в 10-15% випадках.

Тепер що стосується діагностики. Всі хочуть обстежитися, щось знайти і наказати того алергена і просять "зробити панель". Перевірка на 20 алергенів коштує кілька тисяч гривень, а дитина вживає 200-400 різних продуктів. Якщо реакції нема на ці 10-20 алергенів, це не означає що маля не реагує на інші. Шукати цих привидів можна довго. Краще ці кошти спрямувати на допомогу шкірі, бо у 90% випадків – головне причина в шкірі, каже Ольга Дубчак.

Лише у 10% проблема в алергенах – тобто підвищення рівня імуноглобуліну Е спостерігається лише в 10% пацієнтів при чутливості до специфічних і неспецифічних подразників. А 90% - це стан шкіри. Їй не вистачає вологи.

  • Поки шкіра не буде з бар’єром, краще не стане. Все просто – нема волосся – носимо перуку, нема вологи на шкірі – наносимо штучно. І робимо це стільки – скільки треба, - наголошує педіатр.

Зняти запалення і постійно зволожувати

Основні завдання профілактики і лікування – усунути запальний процес і свербіж, відновити функцію і структуру шкіри – власне від цього етапу залежить як у майбутньому шкіра буде реагувати на ті чи інші подразники і який перебіг атопічного дерматиту буде у дитини.

Місцеве лікування запалення – це кортикостироїди. Перше питання, яке задає мама, у відповідь на призначення ліків – чи це гормональний препарат. Кажемо "так", бо на перше місце в лікування дерматологічних проблем – є кортикостироїди місцевої дії.

- Грамотний лікар ніколи не призначає зайвого - ні пробіотиків, ні сорбентів – це непотрібно, - каже Тетяна Шкробот. - А скільки є таких випадків, що мами профілактично проганяють паразитів, кажуть, щоб полегшити перебіг атопічного дерматиту. Це категорично протипоказано, відомо ж наскільки токсично антигельмінтні препарати діють на організм. При загостренні будь-якого захворювання атопія загостриться, бо захисні властивості страждають і тригерний фактор спрацьовує.

У дитини до року найбільшим тригерним фактором вважають продукти харчування. Європейські дані останнього часу наголошують на те, що ми не повинні дотримуватися надто суворої дієти. Має бути раціональне збалансоване харчування, місцеве лікування, у середньо важких і важких випадках – системне лікування, і можливе додаткове лікування.

- Закордоном навіть не забороняють вживати цукор. Я ж вважаю його пустим баластом, який руйнує усі правильні процеси, - каже лікар. - Цукерок не має бути вдома. Шматочок гіркого шоколаду, де є велика кількість магнію, можна, а багато цукерок – це тригерний фактор для атопії. Солодкі води, концентровані соки протипоказані навіть здоровим дітям, не те що дітям з порушеннями і змінами в імунній системі.

 

Зволожити шкіру – як почистити зуби

Сухість шкіри – це основний фактор, який зумовлює запалення і свербіж шкіри. Щоб забрати ці явища, є засоби, які називають емулієнтами або засобами базової терапії при атопічному дерматиті.

- Ці емулієнти – це те саме, що зубна щітка чи паста, це те, без чого до часу ремісії у дорослому віці не може існувати жоден атопік, - наголошує Тетяна Шкробот. – Ці препарати виконують роль відновлення і захисту рогового шару шкіри, підтримуючи гідро-ліпідний баланс та запобігаючи втраті води.

Наприклад, британські дерматологи призначають їх у великій кількості – 600 г для дорослого і 250 г для дітей. Інтенсивне використання пом’якшуючих засобів зменшує потребу в гормональних мазях. Тому дитина має бути навчена використовувати зволожуючі засоби змалечку. Це покращить перебіг атопічного дерматиту в майбутньому.

Часто батьки запитують, скільки разів наносити емулієнти? Відповідаємо – стільки, скільки потрібно, щоб шкіра завжди була зволожена. Неправильно казати, що засоби потрібно наносити тільки на ділянки сухості. Раз на день наносимо засіб на все тіло, не пропускаючи жодного сантиметра. А проблемні ділянки мастити по 3-4 рази на день, щоб шкіра була зволожена.

Неконтрольована атопія призводить до інвалідності

Уже чотири роки в Україні проводять дні атопічного дерматиту. Їх запровадили, щоб підвищити ознайомленість суспільства, не лише медиків, а й вчителів, вихователів, батьків, опікунів про проблему атопічного дерматиту, щоб в майбутньому домагатися навіть від влади правильного розуміння проблем людей з атопією. Наприклад, щоб такі діти могли займатися спортом, в спортивних школах мають бути душові, бо не змитий піт після заняття чи хлор в басейні викликає загострення хвороби.

Атопічний дерматит знижує якість життя, є причиною порушення сну, зниження активності, розвитку невротичних станів, обмежує людину в реалізації вподобань та хобі, створює проблеми в спілкуванні дітей – від ясельної групи до підліткового віку.

Медики відзначають ріст захворюваності на атопічний дерматит. Найбільший відсоток реєстрації захворювання припадає на вік 3-5 років. Зараз велика частка дітей має інвалідність внаслідок цього захворювання. Атопічний дерматит є важким захворюванням в більшості випадків, коли ведений неправильно. Доведено, що в дітей, які хворіють на атопічний дерматит, є підвищений ризик захворіти на бронхіальну астму, алергічний риніт чи ураження шлунково-кишкового тракту.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Unicorn Rainbow

    У мене ця хвороба, і крім зволоження зе шкодять деякі продукти, є список загального, але краще піти до лікаря щоб визначити що шкодить саме вам.
  • Анна Гулька

    Вч х
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up