Журналіст «20 хвилин» щепився бустером. Які відчуття і як усе відбувається в центрі вакцинації?

Журналіст «20 хвилин» щепився бустером. Які відчуття і як усе відбувається в центрі вакцинації?
  • З 6 січня у Тернополі, як і по всій країні, почали вводити бустерну дозу вакцини. 
  • У місцевому Центрі вакцинації побували журналісти «20 хвилин».
  •  Які відчуття, яку вакцину вводять, чи вистачить всім, як відгукуються про щеплення тернополяни? Найцікавіші деталі в нашому матеріалі.
  • Підтримайте нас своєю підпискою — і ми зможемо готувати більше унікальних матеріалів. 

Нагадаємо, що в Україні перед Різдвом дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осі, віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації, незалежно від того, якою вакциною попередньо щепилася людина. 

Станом на 10 січня 2022 року, 57 осіб в області отримали додаткову дозу вакцини і бустерну дозу отримали ще 407 жителів області. Про це повідомила заступниця директора ДОЗ ТОДА Тетяна Скарлош.

Як проходить ревакцинація у Тернополі, бачили журналісти «20 хвилин».

Відео дня

Для чого бустер?

Директор центру первинної медико-санітарної допомоги Тернополя Микола Медвідь відповів на головні запитання, які турбують тернополян по бустеру. Його почали вводити на Тернопільщині уже з 6 січня. 

Нагадаємо, що в Україні на днях дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Для кого і яких вимог слід дотриматись, щоб отримати бустер? Ми запитали у директора про це і не тільки. 

— Бустер — це ревакцинація. Наприклад, третю або додаткову вакцину роблять тим, що мають знижений імунітет. А бустер — це інше, це не додаткова доза, а ревакцинація. Тому слід розрізняти ці поняття, — наголошує фахівець.

Які вимоги до отримання бустерної дози вакцини?

— Бустер лише для тих, хто має повний цикл вакцинації і досягнув 18-ти років. Тобто отримав дві дози вакцини. Оптимальний термін отримання бустера — від 6 до 9 місяців після отримання другої дози вакцини, тобто завершення первинного курсу вакцинації. Неважливо, яку вакцину отримала людина перед цим, — каже медик. 

Бустером щеплюють у тих пунктах, де є Moderna або Pfizer. Тому особливих пунктів для цього не створюватимуть. 

— На сьогоднішній день є можливість зробити бустер лише двома вакцинами: Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Якщо ви щеплені іншою вакциною, скажімо AstraZeneca, то все одно обираєте лише між двома вищезгаданими. Винятком є лише первинний курс щеплення вакциною CoronaVac. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer, — поінформував Микола Медвідь.

Що ж робити тим людям, які щепилися вакцинами CoronaVac або ж AstraZeneca, для прикладу, і тому свідомо не йдуть робити бустер іншою вакциною? Особливо тоді, коли 9 місяців від другого щеплення уже пройшло. Чи буде це ревакцинація чи нова вакцинація, медики поки не кажуть. Тому чекаємо офіційних роз'яснень ВООЗ. 

— Я не бачу логіки в тому, щоб не зробити ревакцинацію після повного курсу вакцинації. Бустер роблять для того, щоби той імунітет, який виробився після двох доз тої чи іншої вакцини, підтримати, — підсумовує пан Медвідь. — До екстреної вакцинації, яка діє зараз у світі, допускаються лише ті вакцини, які мають доведену ефективність і безпечність, тому боятися змішувати вакцини не варто.

Керівник також наголошує на єдиному обмеженні по бустеру: роблять його лише від 6 місяців після другої дози вакцини. Тому скоріше цього терміну бустер не отримаєте. 

Як ревакцинують тернополян

Ми побували у Центрі вакцинації, що на проспекті Злуки, 45. При вході сюди потрібно обов'язково написати інформаційну згоду на проведення щеплення. Саме тут журналісти зустріли тернопільське подружжя — 73-річну пані Ольгу і 77-річного пана Івана. Тернополяни прийшли отримати бустер. Вони кажуть, старшим людям після 60-ти бажано ревакцинуватися. 

— Ми спершу щепилися вакциною AstraZeneca. Трохи потемпературили, але загалом  перенесли нормально. Прийшли щепитися бустером, бо вже старші і боїмося, — кажуть люди. 

Те, що бустер не роблять вакциною AstraZeneca подружжя не дуже хвилює.

— Я хочу щепитися тільки вакциною Pfizer, — каже пані Ольга. 

Особливих рекомендацій після отримання бустеру лікарі Центру не дають. Кажуть, митися можна, а от вживати алкоголь протягом дня не бажано. Решта рекомендацій — такі ж, що і для первинного курсу вакцинації. 

Загалом людей сьогодні, 10 січня, на вакцинацію і ревакцинацію прийшло небагато. 

Ревакцинувалось в ці дні небагато тернополян. Оскільки три дні пункти вакцинації по всій Україні відпочивали. Про це повідомив директор центру первинної медико-санітарної допомоги Тернополя Микола Медвідь.

Але, як нам повідомили у Центрі масової вакцинації населення, від ранку до 12 години бустер отримали вже 15 осіб. 

Бустер отримав наш журналіст

Журналіст «20 хвилин» також вирішив вакцинуватися бустерною дозою. Перші два щеплення AstraZenecа, третя доза – Pfizer.

Отже, щоб щепитися втретє – потрібно прийти в пункт вакцинації, де є Pfizer чи Moderna. Процедура не відрізняється ні для першого, ні для другого, ні для третього щеплення.

Спершу варто заповнити інформаційну згоду – вказати особисті дані, номер телефону, дату останнього щеплення. Також треба вказати, чи є у вас алергічні реакції, чи добре ви почуваєтеся.

Після цього медпрацівники вносять інформацію в електронну систему. Запитують про самопочуття. Якщо все добре – можна щепитися.

Сам укол триває кілька секунд, значно більше часу потрібно для того, щоб заповнити інформаційну згоду.

Також медики радять ще півгодини після ін’єкції залишатися в зоні очікування.

Після перших двох щеплень у журналіста проявлялись побічні реакції – на наступний день піднімалась температура. У місці уколу був синець, хоча це радше залежить від «легкої руки» медика, який робить щеплення.

Після введення бустерної дози минуло кілька годин. Побічних ефектів не проявилось. Лишився лише невеликий слід від уколу. Медки попередили, що може піднятися температура чи бути головний біль. 

Вже через добу неприємне відчуття від температури минало. Медики наголошують – після щеплення можуть виникати побічні реакції, такі як підвищення температури, головний біль та біль у м’язах. Ці симптоми минають за одну–дві доби. Дехто ж переносить щеплення без жодних проявів. Це залежить від особливостей вашого організму. 

Вадим Єпур, журналіст «20 хвилин»:

– Вакцинуватися – це мій особистий вибір. Перше щеплення я зробив ще у березні минулого року, як тільки з’явилась така можливість. Не потрібно вірити в усіляку нісенітницю та фейки про вакцинацію. Варто довіряти лише перевіреним фактам. Кілька разів я бував у ковідних віділеннях, де лікують хворих на коронавірус та показував, що там відбувається. Це дуже лячна картина – бачити людей, які не можуть самостійно поправити кисневу маску, піднятися з ліжка чи навіть говорити без задишки. Не треба сподіватись на «авось не захворію». Тому я щепився сам. Це не боляче і не страшно. Після перших щеплень у мене піднімалась температура, але ці побічні ефекти швидко минали. Бережіть себе та своїх близьких!

Михайло Андрейчин, академік НАМН України, професор–інфекціоніст:

– Я позитивно ставлюсь до того, що можна вакцинуватися третій раз, – каже професор. – Є наукові дослідження, результати яких доводять ефективність введення бустерної дози вакцини. Не важливо, якою вакциною ви щеплювалися до цього. Третє щеплення підсилює імунітет і стійкість організму до вірусу. Більше того, є розвинуті країни, де вже вводять і четверту дозу вакцинації. Варто підсилити свій імунітет, особливо якщо ви з групи ризику – пенсіонери, люди з супутніми хронічними хворобами, цукровим діабетом, тощо. Такі люди дуже важко переносять ковід. Лікарська когорта нашої області вже переконалась в ефективності вакцинації від коронавіру. Випадки, коли ускладнення від хвороби виникають у вакцинованих бувають дуже рідко.  Варто зауважити і те, що 100% ефективності не можна досягнути від будь–якої вакцини, адже є люди з певними дефектами імунної системи. В таких людей не формується імунітет після вакцинації або він дуже слабкий.

Василь Копча, доктор медичних наук, професор–інфекціоніст:

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє. Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але людина може залишатися джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують. Тому варто пам’ятати і про всі протиепідемічні заходи. Пандемія нікуди не зникла і нам доведеться ще довго жити з ковідом.

Нові COVID-сертифікати

COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби з'явиться наприкінці січня. Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися "зеленим" сертифікатом про повну вакцинацію. Про це розповіла заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич. 

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо надіслати запит на порталі чи у застосунку «Дія» не раніше останніх чисел січня, звісно, вже після самого щеплення. Порядок генерації сертифікату нічим не відрізнятиметься від того, як створюються COVID-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації. Єдиною відмінністю є термін дії нового документа — він буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19. 

Слід зауважити, що, крім COVID-сертифіката, українці, які отримали бустер, зможуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Медичний документ видається за місцем щеплення чи у сімейного лікаря та у ньому мають бути перелічені усі дози вакцинації проти COVID-19 відповідно до вимог.  Цей документ, як і COVID-сертифікат, буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19. 

Нагадаємо, що бустерною дозою від COVID-19 вважається доза, яку вводять як ревакцинацію вже після повного курсу щеплень, щоб посилити ефективність вакцинації, яка з часом знижується. 

Нещодавно МОЗ дозволило бустерну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби не лише для медичних працівників, але й для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися

 

Довідка: що мати з собою на вакцинацію?

Перед щепленням потрібно надати згоду на вакцинацію. Можна роздрукувати згоду на сайті та одразу заповнити, щоб зекономити час. Можна заповнити безпосередньо у пункті вакцинації.

Для щеплення в центрі вакцинації із собою необхідно мати: 

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач63

    Ви вже в цю бездарну статтю і професорів втягнули... На питання що мати з собою на третє щеплення, мають відповідати психіатри. Це звичайно справа особиста кожної людини, але стаття проплачена 100%

    Марія reply Читач63

    Ким? Вкажіть конкретно ПІБ того, хто платив.

keyboard_arrow_up