Цибулею, часником і не тільки: як тернополяни рятуються від вірусів. А що ви робите? (ОПИТУВАННЯ)

Цибулею, часником і не тільки: як тернополяни рятуються від вірусів. А що ви робите? (ОПИТУВАННЯ)
  • Через різке похолодання на Тернопільщини збільшилася кількість хворих на Covid-19 та гострі респіраторні вірусні інфекції. Лише за останню добу в області підтвердили 148 нових випадків коронавірусної хвороби. 
  • Журналісти «20 хвилин» вийшли на вулиці міста та дізналися у пересічних тернополян, як вони захищають свій організм від інфекцій та що роблять у разі захворювання. Та чи схвалюють такі методи захисту медики – читайте у нашому матеріалі.

Що кажуть тернополяни?

Під час опитування нам вдалося поспілкуватися з дев’ятьма тернополянами. Попри різний вік та стать більшість запевняють, захищають організм вітамінами та користуються народними методами, а ось за пігулками звертаються у крайньому випадку. Деякі з радістю поділилися з нами своїми рекомендаціями. 

Наприклад, пані Людмила раніше працювала медиком, у той час як її бабуся лікувала людей травами. Тож, сьогодні користується перевіреними порадами бабусі.

Відео дня

– Я намагаюся вести здоровий образ життя, п’ю різні трави. Також у раціоні з’являється імбир та лимон. Треба пити трави, щоб не було застойних явищ. Наприклад, я п’ю насіння кропу, м’яту, липовий цвіт. Раджу заварювати і лист малини, смородини. Такі чаї не гірчать і легко п’ються. Також намагаюсь не переохолоджуватися. Але якщо, відчуваю, що можу захворіти, то беру цибулю колечками нарізаю, закладаю в носки і на ніч одягаю. Ось так ніч посплю і мені допомагає. Не забуваю і про свіже повітря. Це зараз важливо, – розповідає жінка. 

Не захворіти в осінньо-зимовий сезон вітаміни допомагають і тернополянці Наталії. Та жінка впевнена, сила не в чаях і вітамінах, а гарному імунітеті. 

– У нас завжди вдома є варення з малини, також є калина, з якої роблю чай. Зранку беру ложку меду на склянку теплої води і випиваю. А якщо відчуваю, що вже простудилася і можу захворіти, тоді заварюю собі суничник і п’ю періодично. Але, дякуючи Богові, у мене імунітет сильний і дуже рідко хворію, – каже вона. 

А ось тернополянин Ярослав переконаний, здоров’я людини залежить не лише від ліків чи вітамінів, а й щоденного настрою та роботи. Свою думку пояснює так.

– Більше мені допомагає трудотерапія. Я вважаю, чим більше людина працює, тим більше в її організмі сил, енергії. Звичайно треба дотримуватися правильного харчування, їсти вітаміни, часник, цибулю. Але я цього всього не дотримуюсь і якось не хворію, – каже чоловік.

23-річний тернополянин Володимир довіряє своє здоров’я лише мамі і не бачить сенсу у постійному відвідуванні лікарів. Щодо захисту організму від вірусів, то жодних вітамінів не приймає. 

– Я намагаюся вести здоровий спосіб життя, ходжу по 10 кілометрів на день. І в мене організм більш-менш сильний, і не реагує на віруси. Але загроза постійно залишається і ніхто з нас не захищений від хвороб. Якщо говорити за звичайну ГРВІ, то всі вже знають як лікувати її і не треба бігти до лікаря. Ви ж там нового нічого не почуєте. Якщо мені вже дуже погано, то я телефоную мамі і вона мені вже каже, що там купувати, – каже Володимир. 

Також деякі тернополяни наголошували на вакцинації, систематичному носінні масок та дотримання порад від лікаря. 

Купують все від вірусів 

І хоча про придбання ліків без рекомендації медиків ми почули лише від однієї людини, тернополяни активно закуповуються противірусними препаратами. Про це журналістам розповіла фармацевт аптеки «Подорожник» Ліна. 

– Якщо порівнювати вересень-жовтень із серпнем, то зараз значно зросла кількість бажаючих придбати противірусні препарати. Люди бояться захворіти, особливо на коронавірус. Із сиропів, пігулок обирають чаї. У складі одного такого чаю є діюча речовина, що допомагають знизити температуру, покращують самопочуття людини. Не варто порівнювати ці чаї зі звичайний парацетамолом. Бо він лише знижує температуру і тоді доведеться придбати ще й інші ліки, – каже пані Ліна. 

Щодо цін на противірусні ліки, то вони підвищилися, але це залежить не від попиту, а умов постачальника ліків. Наприклад, ціни на пігулки від ГРВІ стартують від 60 гривень, краплі в ніс від 26 і до 200 гривень. Також активно тернополяни купують і ціна за 100 мл сягає до 150 гривень. А що стосується ось цих чаїв від застуди, то один може обійтися в 15-25 гривень. 

Не займайтесь самолікуванням

У свою чергу завідувачка Амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Сковронська наголошує, самолікування може зашкодити вашому здоров`ю, тож не варто бездумно вживати ліки.

– Якщо людина має погане самопочуття, тоді варто звертатися до сімейного лікаря. Найперше, що зробить лікар – тест на коронавірусну інфекцію. І в залежності від результату будуть призначати лікування. Спочатку дають рекомендації на п’ять днів, якщо з’являються ускладнення, то тоді вже лікар направляє на флюорографію, загальний аналіз крові. Противірусні препарати призначають дуже рідко, тільки коли підтвердили діагноз ковіду або ГРВІ. Всі інші захворювання вони не потребують таких призначень. Це вже доказово, бо наприклад, у тій же Європі не застосовують ці противірусні препарати для лікування. Наші люди полюбляють їх скуповувати в аптеках, але цього робити не варто, – каже лікарка. 

Крім того пані Ольга радить тернополянам робити акцент не на пігулки, а на раціон харчування та більше бувати на свіжому повітрі. Але, якщо не маєте змоги щодня харчуватися збалансовано, то можна прийняти полівітамінний комплекс. 

– Зараз важливо вживати більше фруктів, овочів. Бажано, щоб харчування було збалансоване. Звертайте увагу на погоду за вікном і тепліше одягайтеся, адже температура впродовж дня змінюється. Якщо відвідуєте людні місця, то обов’язково носіть медичні маски, дотримуйтеся соціальної дистанції, регулярно мийте руки. Якщо ви знаєте, що хтось з ваших друзів хворіє, то мінімізуйте контакт з ними. 

Читайте також:

У школах повертають масковий режим для учнів. Кількість хворих на ковід серед дітей росте

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр Кидалов

    ничем. и живой
  • Polina Daineha

    Каже: запихаю цибулю в носки і так лягаю спати😂 бабуся - супер

    Читач27 reply Polina Daineha

    😀аромотерапія
  • David Starr

    Противірусні препарати з аптек куплені з переляку чи для профілактики допомагають тільки тим, хто їх продає.

keyboard_arrow_up