Як вибрати сонцезахисні окуляри і не зіпсувати собі зір

Як вибрати сонцезахисні окуляри і не зіпсувати собі зір
  • Навесні та влітку особливо важливо берегти свої очі від ультрафіолету.
  • Сонцезахисні окуляри мають бути не просто стильним аксесуаром. Вони повинні берегти очі від згубної дії ультрафіолету. Але лінзи на окулярах повинні бути не просто темного кольору, а й справді захищати від сонця.

Сонцезахисні окуляри повинні бути не просто стильним аксесуаром, який добре сидить на носі. Адже основне їхнє призначення – виключити шкідливий вплив ультрафіолету на людське око.

Тернополянка Світлана Ханс розповідає, що має у своїй колекції понад 50 видів цього аксесуари. Це – сонцезахисні окуляри різного кольору, форми та розмірів. Більшість із них купували у різних бутіках, як у Тернополі, так у Львові та Києві. Окуляри дівчина вдягає до різного вбрання та в залежності від настрою. У неї навіть є окуляри, які вона носить взимку. Адже, каже, вичитала, що відблиски на поверхні снігу також потрапляють в очі.

На питання, чи мають окуляри якісь сертифікати якості чи паспорт, Світлана каже, що не всі. Є пару екземплярів, які вона купувала а оптиці. Як же насправді варто вибирати сонцезахисні окуляри? На що потрібно звертати увагу?

Відео дня

Перше правило: темні і сонцезахисні – різні речі

Як розповідає лікар-офтальмолог Людмила Дмитрийчук, природа наділила людей здатністю захищатися від ультрафіолетового випромінювання: для цього в нас є брови і вії, ми вміємо жмурити очі, від чого наші зіниці звужуються. Коли ж ми вдягаємо темні окуляри, зіниця навпаки починає розширюватися. Тому важливо одразу розставити всі крапки над «і»: темні та сонцезахисні окуляри – це різні речі. Темні окуляри лише захищають від видимого світла, а хімічних склад матеріалу лінз та покриття сонцезахисних окулярів відповідають саме за захист від ультрафіолету.

- Якщо лінзи темних окулярів неякісні, вони пропускають ультрафіолетові промені, ті безперешкодно потрапляють на рогівку, кришталику та сітківку ока. Зрештою, такі фальшиві лінзи вкрай небезпечні. Краще не мати ніяких окулярів, ніж такі.

Правило друге: взимку окуляри теж потрібні

Помилковою є думка про те, що сонцезахисні окуляри потрібно носити лише влітку. Насправді їх варто вдягати цілий рік. Якщо літом під піску на пляжі, скажімо, відбивається в середньому 9-17% ультрафіолетового випромінювання, то сніг відбиває аж 85%.

- Результати медичних досліджень яскраво підтверджують взаємозв’язок між впливом ультрафіолетових променів і захворюваннями очей, - наголошує офтальмолог. – Особливо небезпечне таке випромінювання для дітей, юдей похилого віку й тих, хто приймає певні препарат и (нейтралізатори, антидіабетичні медикаменти і так далі). Приблизно 10% захворювань катаракти пов’язані з тривалим впливом ультрафіолету.

Правило третє: просіть сертифікат від виробника

Сонцезахисні окуляри, за словами лікаря, краще купувати в спеціалізованих магазинах і салонах оптики, де кожен екземпляр цих аксесуарів має ярлик і спеціальне маркування, а кожна партія має супровідні документи, у яких вказані всі властивості товару. У кожну пару справжніх сонцезахисних окулярів вкладається ще й сертифікат виробника, де вказані: категорія фільтра, країна-виробник, марка, правила користування.

Правило четверте: рівень затемнення не менше 400

- Для того, щоб правильно вибрати окуляри, потрібно пам’ятати: вони не повинні пропускати ультрафіолет (стандарт UV 400), - продовжує пані Людмила. - Також–важливо вибрати правильну форму: окуляри повинні мати обтікаючу форму, щоб захистити від проникнення світла між оправою і лінзами.

Інший важливий параметр окулярів – рівень затемнення. Згідно єпропейських стандартів, сонцезахисні окуляри по категорії фільтра діляться на п’ять груп. Нульова група – незатемнені окуляри, які захищають від ультрафіолету, який пробивається крізь хмари в похмуру погоду (пропускають світло на 80-100%).

- У першій групі – окуляри, призначені для неактивного сонця (пропускають світло на 43-80%), - продовжує пані Людмила. – Для сонячної погоди в середній полосі потрібна уже друга група (18-43%). При активному літньому сонці не обійтися вже без окулярів, які відносяться до третьої групи затемнення (8-18%). Для відпочинку на гірському чи водному курорті, де промені відображаються від водної чи сніжної поверхні, коаще використовувати окуляри з фільтром затемнення четвертої групи (3-8%). Із-за високого ступеня затемнення вони категорично протипоказані водіям.

Правило пяте: пластик витриваліший до ударів

Досить поширена думка, що скляні лінзи кращі, ніж пластикові. Втім, це не зовсім так. Як зауважує Людмила Дмитрийчук, скляні лінзи мають гарні оптичні властивості та стійкість до зношення, але пластик набагато міцніший і витриваліший до ударів, і оптичні властивості нічим не поступаються скляним лінзам.

- Існує особлива категорія сонцезахисних окулярів, які рекомендовані водіям, шанувальникам водних і зимових видів спорту – це окуляри з поляризованими лінзами, - додає спеціаліст. – Адже, окрім ультрафіолету, вони нейтралізують відблиски на поверхні мокрої дороги, снігу чи воді.

Правило шосте: кольорові лінзи не завжди безпечні

Слід уважно поставитися і до вибору кольору лінз: великі відхилення від природного не корисні для очей: червоні лінзи блокують зелений колір, а зелені – червоний, тому і ті й інші не підходять водіям. Жовті, помаранчеві лінзи збуджують нервову систему, а сині і блакитні стомлюють очі. Для щоденного використання найкраще підійдуть лінзи коричневого, сірого і сіро-зеленого кольорів. Вони не спотворюють кольори, а лише приглушують їх.

Головне ж – сонцезахисні окуляри повинні виконувати не тільки декоративну функцію, а й захисну. Сучасний витончений дизайн повинен поєднуватися із гарним захистом від ультрафіолетового випромінювання.

 

Форми окулярів: які краще вибрати:


«Авіатори»

«Авіатори» - відомі як «крапельки» (найчастіше 3025, але є й інші) — це модель із величезними краплеподібними лінзами й тонкою металічною оправою, винайдена у 1936 фірмою Ray Ban для американських льотчиків.

Вайфарери

Це окуляри у роговій або пластмасовій оправі, випущені фірмою Ray Ban у 1952. Вони мають трапеційну форму, зверху ширшу, і чорну чи кольорову оправу.

Градієнти

Зверху темніші, внизу світліші. Отже, чим вище, тим більший захист від яскравого світла. Їх можна носити навіть у приміщенні, наприклад, у нічному клубі, не боячись спіткнутися. Вони також придатні для льотчиків і водіїв — нижня частина для панелі приладів, а верхня, щоб дивитись у вікно.

Гранди

Гранди з величезними лінзами найчастіше використовуються просто для краси. Це найдешевші окуляри з кольоровими лінзами й оправами.

Дірчасті окуляри

Або перфоровані, зменшують (а не фільтрують) світловий потік за допомогою не затемнених лінз, а сітки із дрібними отворами, як у північних народів. Цим вони нагадують фіранку на вікні. Інколи перфоровані окуляри робляться також із лінзами на додаток до сітки — інакше вони не захищають від ультрафіолету.

 «Котяче око»

Окуляри у товстій роговій оправі із загостреними верхніми кутами. Здебільшого їх носять жінки — наприклад, Мерлін МонроОдрі Хепберн і Вікторія Бекхем.

Надбрівні окуляри

Потовщена верхня частина оправи повторює лінію брів.

Насадочні лінзи

Насадочні лінзи, також «кліпи» або «фліпи» — це гранди, які приколюються поверх оптичних окулярів як сонцезахисні (рідко навпаки) й піднімаються у приміщенні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Віталій Козицький

    Краще потратити час на підбір окулярів, але обрати якісні. Ми через інтернет знайшли непогані варіанти. Ось тут можна купити чоловічі окуляри invu https://buy-glasses.com.ua/muzhskie-ochki-ua/invu-man-ua/ недорого. Дивіться, каталог великий, є різні моделі і знижки солідні. Вже завершується сезон, тому акції дуже хороші.

  • Віталій Козицький

    Важливо обирати якісні окуляри.
  • Anonim

    Про наявність поляризації в окулярах все зрозуміло, достатньо повернути мобільний телефон в горизонтальне положення як в окулярах повинен бути просто чорний екран, а не зображення. Або видно рибки на тестових картинках у продавців на ринку. А як просто перевірити наявність захисту від ультрафіолету, про який ви пишете? Ви так багато написали теорії, а дві практичних поради при купівлі окулярів не вказали. Прокоментуйте будь-ласка.

keyboard_arrow_up