Як відновити баланс між особистим життям та роботою: поради

Як відновити баланс між особистим життям та роботою: поради

Робота вимагає від нас такої віддачі, що на повноцінне особисте життя часу і сил вже не залишається. Ми відчуваємо цей дисбаланс, але мчимо далі, нічого не змінюючи.

«І що, не надоїло вам так жити?», — запитує Найджел Марш, австралійський письменник, маркетолог, керівник консалтингової фірми, один із засновників руху «Earth Hour».

Найджел Марш поставив собі це питання, коли йому стукнуло 40 років, пише Гармонія.

Картина виявилася непривабливою: типовий «корпоративний боєць», поглинений роботою і практично незнайомий зі своїми дітьми (а їх у нього було четверо!).

Відео дня

Жахнувшись самому собі, Найджел пішов на кардинальні заходи: звільнився з роботи і цілий рік провів вдома, з родиною. Цей досвід дав йому не так багато: виявилося, що підтримувати баланс між роботою та особистим життям легко, тільки … коли у тебе немає роботи. Не особливо корисний досвід, особливо, коли закінчуються гроші.

Йому довелося повернутися на роботу. Але наступні сім років Найджел Марш наполегливо вивчав можливості підтримувати рівновагу між роботою та особистим життям, а пізніше присвятив цьому свою першу книгу. Чотири головних висновки, до яких він прийшов:

Чесність із самим собою

Перший крок у вирішенні будь-якої проблеми — це визнання реальності тієї ситуації, в якій ми опинилися. Тому треба чесно сказати самим собі: робота, кар’єра несумісні з повноцінною і свідомою постійною участю в житті молодої сім’ї.

Тисячі людей ведуть життя повне тихого відчаю, проводячи довгі години на роботі, яку ненавидять, щоб купувати непотрібні їм речі і справляти враження на людей, їм абсолютно байдужих.

Повна відповідальність

Уряди і корпорації ніколи не будуть вирішувати цю проблему за нас. Якщо ми самі не розплануємо своє життя, це хтось зробить за нас (і, швидше за все, такий «баланс» нам не сподобається).

Ми і тільки ми повинні взяти на себе відповідальність за встановлення та дотримання кордонів у власному житті.

Реалістичність планів

Не можна планувати нереалізованого. Ідеально збалансований день — це ілюзія: одна доба не може вмістити в себе все, що нам би хотілося. «Крок» планування збалансованого життя повинен бути ширше. Але, звичайно, не треба впадати в крайнощі і думати: «Я заживу повним життям, коли вийду на пенсію чи коли дружина зі мною розлучиться, чи коли почнуться проблеми зі здоров’ям». Зараз день для вас занадто короткий, а на пенсії він буде тривати нескінченно. Шукайте золоту середину.

Різносторонній підхід

Не забувайте про різні сторони життя. Недостатньо сказати собі: «Тепер, крім офісу, я буду ходити ще в тренажерний зал». У житті є багато всього: інтелектуальна складова, емоційна, духовна. Досягнення балансу вимагає уваги до всіх цих сторін.

«Можливо, все це звучить неможливим. У вас не вистачає часу на сім’ю, а я пропоную, щоб ви ще й в спортзал ходили, і мамі дзвонити не забували. Я дуже добре це розумію», — визнає Найджел Марш.

Він згадує один епізод, коли йому довелося піти з офісу раніше, щоб забрати зі школи молодшого сина Гаррі. Нічого особливого в той день не сталося: вони всього лише погуляли, посиділи в кафе, батько уклав сина спати і почитав йому книжку. А дитина сказала, що це був найкращий день у її житті.

Цей приклад наочно показує, як важливі дрібниці.

Досягнення рівноваги в житті не обов’язково пов’язане з радикальними змінами в ній. Роблячи невеличкий внесок тоді, коли це необхідно, можна абсолютно змінити якість ваших відносин і вашого життя в цілому. Більш того, це може змінити навіть суспільство.

Чим більше людей будуть цьому слідувати, тим швидше ідея про те, що успіх у житті вимірюється кількістю грошей, зміниться на реальне уявлення про те, що таке щасливе життя.

Довідка

Якщо ви потребуєте допомоги, звертайтеся за одним із номерів «гарячих ліній» психологічної підтримки:

  • 0 800 505 201 – «Гаряча лінія» МОЗ;
  • 1547 – Урядова лінія;
  • 0 800 33 20 29 – Лінія допомоги для ветеранів та членів їхніх родин Українського ветеранського фонду;
  • 1548 – Лінія Мінреінтеграції;
  • 0 800 100 102 – Лінія Національної психологічної асоціації;
  • 0 800 210 160 – Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді»;
  • (044) 456 17 02, (044) 456 17 25 – Лінії Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи;
  • 0 800 211 444 – Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції
  • 7333 – Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine;
  • 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного); 116 123 (з мобільного) – Лінія ГО «Ла Страда-Україна»;

 Читайте також:

Якщо на душі тяжко: п'ять кроків до покращення свого психологічного здоров'я

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up