Як закінчити довготривалі стосунки, щоб не спровокувати агресію

Як закінчити довготривалі стосунки, щоб не спровокувати агресію
  • 16 вересня на Тернопільщині від рук 34-річного колишнього кавалера загинула 18-річна студентка. 
  • У матеріалі ми зібрали поради психолога, які допоможуть уникнути агресії, якщо ви вирішили закінчити довготривалі стосунки. 

Про трагедію читайте у матеріалі "На Теребовлянщині вбили 18-річну дівчину. Колишній хлопець десять разів вдарив її ножем"

Правоохоронці називають ймовірною причиною агресії - ревнощі. Знайомі дівчини розповідають, що дівчина хотіла закінчити стосунки з чоловіком. Він був проти.

Анастасія Сухорукова, лікар-психолог, психотерапевт

Відео дня

Почати варто з того, що не будь-які довготривалі стосунки несуть в собі ризик агресії з протилежного боку, тим більше насильства. Така ситуація можлива в тому випадку, якщо люди знаходяться в нездорових стосунках. Найчастіші варіанти таких стосунків - це за типом «жертва - тиран», або симбіоз. І розірвання стосунків з такими людьми - справа дійсно непроста. 

Якщо ми говоримо про вихід з ситуації насильства в стосунках (емоційного, фізичного, сексуального) - значення має бути попередня підготовка процесу. Це не може бути різко і несподівано. Попередньо важливо мати кошти, місце куди піти, надійну людину. Якщо ми говоримо про помірну ситуацію - то важливо уникати сильних емоцій та звинувачень в адресу партнера. Переконати його у власній правоті не вийде, а спровокувати агресію - запросто. Важливо спиратися на власну відповідальність і власне рішення, не звинувачуючи ні партнера, ні себе. Рішення має бути озвучено чітко і виконане одразу. Тому важливий «шлях відступу». У ситуації радикального насильства, я з таким стикалася, буває необхідна присутність десь поруч іншої людини. Іноді необхідно залучення правоохоронних органів.  Інші правила лишаються незмінними. 

Якщо ми говоримо про симбіотичні стосунки - дестабілізуючим фактором тут виступає не гнів, як в першому випадку, а біль. Розірвання симбіозу - це боляче. В принципі, певний біль нормальний при розірванні будь-яких важливих стосунків. Та якщо симбіоз (емоційне злиття)  дійсно сильний - біль може викликати агресію на партнера, або щодо себе. Щоб цього уникнути треба спиратися на аргументи, уникати агресії зі свого боку і зупиняти яскраві емоційні прояви. Найкраще - це поступове обговорення необхідності розірвання стосунків. Чесна розмова. Болю не уникнути, але можна уникнути його надмірної інтенсивності. Важливо пам’ятати - власна безпека перш за все. 

Іноді люди, яких кидають, вдаються до погроз і шантажу. Сильні емоції здаються нам не переносними. Тому ми захищаємося через агресію. Тут важливо витримувати спокійний тон, доки це можливо. А якщо стає неможливо - фізично іти із ситуації. Важливо пам’ятати - кожен сам несе відповідальність за своє життя. І навіть, коли людина погрожує вбивством або самогубством - не варто брати відповідальність за її стан на себе. Найкращий варіант - залучити спеціалістів. Це поліція, швидка допомога, МНС. Саме вони знають правильні алгоритми поведінки. 

У більшості же випадків обидва партнери можуть витримати емоційний біль від розірвання довготривалих стосунків. І більшість не спричинить шкоди ані собі, ані іншим. 

Людину ж, яка на таке здатна, помітно задовго до розірвання стосунків. Це людина, яка або занадто турбується, або занадто контролює. Людина, яка часто маніпулює висловлюваннями типу «я без тебе не зможу» і почуттям провини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач75

    зв’яжіться з [email protected], якщо вам потрібна допомога в будь-якій проблемі, з якою ви зіткнулися. Якщо ви хочете повернути свого колишнього коханця, вам потрібен чоловік, вам потрібна робота, вам потрібні підвищення по роботі або будь-які духовні проблеми, просто зв’яжіться з ним зараз, вказавши його дані в WhatsApp +2349056504566, на електронну адресу [email protected]

  • Читач75

    enefiete.spiritual – це знайдений духовний дім для рішень. Я знайшов цей електронний лист [email protected], коли читав історії про те, як деякі науковці з усієї Африки допомагають людям відновлювати вирішення будь-яких проблем, які вони могли знайти самі. Вони допомагають вирішити сімейні проблеми, наприклад, 1 повернути дві розлучені пари. 2 вони допомагають зберегти ваш шлюб стільки, скільки ви того бажаєте. 3 Вони допомагають повернути кохану людину, яка покинула вас заради іншого. 4 Вони можуть допомогти вам вирішити проблему бездітності тощо. Я дізнався про enefiete.spiritual, коли намагався знайти рішення своєї проблеми в Інтернеті. Ми з Майклом Ковічом планували одружитися, все було організовано, я відмовилася від усього заради Майкла, і раптом Майкл почав робити щось, чого я не розумію, і навіть дійшло до найгіршого, що він почав уникати мене, бо бачив хтось інший і планував припинити весілля, поки я не зв’язався з [email protected], від якого я так сильно залежав у той момент, і я дякую Богу, що зустрів enefiete.spiritual. Він сказав мені, що мені потрібно зробити, і після того, як усе зроблено, він гарантував мені, що Майкл повернеться до мене у своєму нормальному стані, я повинен сказати тобі, що у мене були деякі сумніви, але я сподівався, і протягом 72 годин Майкл повернувся до мене, благаючи що він не знав, що його охопило, і на цьому все закінчилося, і шлюб був вдалим. Все завдяки enefiete.spiritual. Я сказав собі, що мушу свідчити про цю дивовижну та могутню людину, яку потрібно знати, я мушу зізнатися. [email protected]

  • ганна

    Ага. якраз полiцiя чи швидка тобi допоможуть. Iх вiдповiдь: вас же ще не вбили. коли вб"ють - тодi й викликайте. А зараз в чому ми можемо його звинуватити? Закон треба  мiняти.

keyboard_arrow_up