Яка ситуація з гепатитом А у Тернополі та що потрібно робити для профілактики

Яка ситуація з гепатитом А у Тернополі та що потрібно робити для профілактики
  • У деяких областях України з 16 жовтня зафіксували випадки захворюваності на гепатит А – вірусну інфекцію, яка вражає печінку.
  • Найбільший спалах цієї хвороби наразі на Вінниччині.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися ситуацію з вірусом у Тернополі.
  • Чи були у нас хворі на гепатит А серед дорослих і дітей? Що про шляхи зараження та профілактику кажуть лікарі?

На Вінниччині через спалах гепатиту А оголосили надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня, повідомляють наші колеги з «20 хвилин Вінниця». 

Кількість хворих на гепатит А продовжує зростати, проінформували у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА. Там уже зареєстрували 247 повідомлень про хворих. Станом на 1 листопада у медичних закладах перебували 120 пацієнтів, серед них – 20 дітей. 

За словами головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, у регіоні посилили протиепідемічні заходи, а з 30 жовтня у Вінниці навчання у школах та дитсадочках проходить дистанційно. У всіх дошкільних і загальноосвітніх закладах запровадили обов’язкову дезінфекцію столового посуду після кожного прийому їжі.

Відео дня

Інформація про спалах гепатиту А з’явилася й у ЗМІ Івано-Франківщини. Однак, її спростував генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук. 

Щодо інших регіонах України, за інформацією, яку ми промоніторили, спалахів гепатиту А у жовтні теж не фіксували. Однак, загалом у 2023 році були непоодинокі випадки цього захворювання.

Тим не менш, чутки про гепатит А з’явилися й у Тернополі. Зокрема, наші джерела розповіли про те, що одну з місцевих шкіл закрили на карантин, а дітей відправили на дистанційку. Директорка школи спростувала журналістам «20 хвилин» цю інформацію і повідомила, що випадків захворюваності не було, а навчальний заклад повноцінно працює. Ми дізналися подробиці епідеміологічної ситуації з гепатитом А у Тернополі, яка симптоматика цього вірусу та як від нього можна захиститися.

Чи є наразі хворі на гепатит А?

На Тернопільщині за 10 місяців 2023 року зареєстрували 4 випадки захворюваності на гепатит А, розповідає генеральна директорка «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук. Двоє хворих виявили у червні, ще по одному – у квітні та липні. Вірус гепатиту А зафіксували у трьох дорослих та однієї дитини вікової категорії до 4-х років. За словами пані Чайчук, вищезгадані випадки зареєстрували у Тернополі і вони не пов’язані між собою.

Станом на 2 листопада, на Тернопільщині немає зафіксованих випадків захворюваності на гепатит А – ні серед дорослих, ні серед дітей. Нашій області характерна циклічність поширення даного вірусу раз на 8-10 років. Тобто, останній підйом захворюваності реєструвався ще у 2015 році. Отже ми зараз на початку можливого підйому та ускладнення ситуації, проте хворих немає! – каже Оксана Чайчук.

У Тернополі, станом на 2 листопада, немає зареєстрованих випадків захворювання дітей на гепатит А, підтвердили нам й у міській дитячій лікарні. Заступник медичного директора з поліклінічної роботи Володимир Кучма зауважив, що останній великий спалах гепатиту А в області був 20-25 років тому.

Про шляхи зараження вірусом

Від гепатиту А не застраховані ні діти, ні дорослі. Захворіти може кожен, інформує Міністерство охорони здоров’я. Та за даними ВООЗ, часто від нього страждають саме діти.

Гепатит А – найпоширеніший тип вірусних гепатитів, зауважує завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк. Хворобу спричиняє вірус гепатиту А.

Загалом є три шляхи інфікування. Це фекально-оральний, наприклад, коли побутові предмети забруднені фекаліями інфікованого; харчовий, коли ви спожили заражені фрукти чи овочі, воду; контактний – через брудні руки, при тісному фізичному контакті з інфікованим тощо.

За словами Ольги Дивоняк, найчастіше на гепатит А хворіють діти від 5 до 14 років. Також можуть спостерігатися локальні спалахи, наприклад, у межах дитячого садочку, школи чи сім’ї. Вірус дуже швидко поширюється і організм людини має до нього високу сприйнятливість. Щодо сезонності захворювання – найчастіше воно спостерігається пізньої осені.

– Є дві форми гепатиту А – жовтянична (типова) і безжовтянична (атипова). За статистикою, на одного хворого з типовою формою припадає 10 хворих з атиповою. Люди з безжовтяничним гепатитом більш небезпечні для оточення, бо часто хворобу у них не діагностують вчасно. Через це хворих не вдається покласти у стаціонар та ізолювати. Люди з гепатитом А безжовтяничної форми можуть хворіти, ходити серед нас і становити велику епідеміологічну небезпеку, – пояснює Ольга Дивоняк.

Хвороба є циклічною, додає завідувачка інфекційного відділення. Інкубаційний період вірусу – 15-45 днів, але найчастіше він триває до чотирьох тижнів від моменту контакту з інфікованим. Клінічні прояви хвороби на цей час відсутні. Людина стає «заразною» і небезпечною для оточення наприкінці інкубаційного періоду, і вже тоді починає виділяти вірус з сечею та калом.

Симптоми вірусу та як діють при його виявленні

Після інкубаційного періоду, продовжує Ольга Дивоняк, настає переджовтяничний. Він може тривати від 3-5 днів до одного-двох тижнів. У цей період проявляються перші клінічні симптоми гепатиту А. Це найчастіше нудота, пориви до блювоти, болі в животі – у правому підребер’ї, діарея чи навпаки закреп, ознаки гострої респіраторної інфекції, тобто підвищена температура, кашель, нежить тощо. Хворі під час переджовтяничного періоду можуть відчувати головні болі та втомлюваність, страждати від сонливості чи розладів сну. Рідше – спостерігаються болі у м’язах та суглобах, що більш характерно для дорослих чи дітей старшого віку. Дітей молодшого віку при гепатиті А турбують катаральні симптоми (такі ж, як і при гострих респіраторних інфекціях) та симптоми як при отруєнні.

– Після переджовтяничного настає жовтяничний період. Спершу жовтіє склера – білкова оболонка очей, далі слизова ротової порожнини і шкіра. При гепатиті А є закономірність, що при жовтяничному періоді, коли хворий «жовтіє», його самопочуття покращується. Також збільшена селезінка та печінка, яка є болючою при пальпації. Характерне й те, що сеча хворого темніє, а кал навпаки світлішає (навіть майже до білого). Зазвичай жовтяничний період триває 2-3 тижні, – пояснює завідувачка відділення.

Надалі «жовтяниця» спадає, адже гепатит А, за словами Ольги Дивоняк, як правило має сприятливий перебіг і закінчується одужанням. Хоча, доля орієнтовно 0,4% хворих з важким перебігом хвороби може бути летальною. Після перенесеного захворювання у людини формується довічний імунітет.

Ми запитали у пані Дивоняк, як діють медики, якщо виявили випадок захворювання на гепатит А. За її словами, якщо зафіксували хоча б одного хворого з гепатитом А в організованому колективі, то за усіма дітьми та дорослими в ньому спостерігатимуть. Найменший інкубаційний період хвороби 15 днів, тому по його закінченню усіх, хто контактував з хворим, оглядають та проводять біохімічний аналіз крові, аби виявити початкові прояви. При безжовтяничній формі гепатиту А, нагадує лікарка, людина не «жовтітиме», але деякі показники в результатах аналізу крові будуть підвищеними. Симптоми у контактних осіб перевіряють через 2 тижні з моменту можливого контакту і через місяць.

Вакцинація – за власний кошт

Інфікування гепатитом А можна запобігти, якщо дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, говорить Ольга Дивоняк. Мити руки з милом і теплою водою щонайменше упродовж 20 секунд (особливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні),вживати лише кип’ячену воду та вимиті овочі й фрукти тощо. Але найкращий профілактичний захід – це вакцинація. Вакцина від гепатиту А є рекомендованою, тобто не включеною до національного календаря щеплень.

– Вона має окреме дозування для дітей і дорослих. Якщо дитина контактувала із хворим на вірусний гепатит А у садочку, школі чи деінде, ми рекомендуємо негайну вакцинацію. Провакцинувати дитину потрібно до двох тижнів з моменту контакту. Імунітет після разової вакцинації формується у 88% людей через два тижні, а через місяць вже приблизно 99% матимуть імунітет. На жаль, держава поки що не оплачує щеплення від гепатиту А. Вакцину можна купити в аптеках, – каже Ольга Дивоняк.

За словами заступника медичного директора з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої лікарні Володимира Кучми, від вірусу гепатиту А немає планових державних щеплень. Вакцинація від цього захворювання не входить в календар щеплень, тож її можуть проводити тільки за власним бажанням пацієнта та за його кошти.

За даними пана Кучми, від гепатиту А в Тернополі у 2023 році не щепили жодну дитину. Якщо батьки бажають провакцинувати дитину, вони мають купити вакцину в аптеці і принести у медзаклад до двох годин, де дитині зроблять щеплення.

Де купити вакцину?

Журналістка «20 хвилин» звернулася у кілька аптек міста, аби дізнатись, чи є у них в наявності вакцина від вірусного гепатиту А та скільки вона коштує. І виявилось, що ці препарати відсутні.

У Тернопільській обласній аптеці №78 (вулиця Руська, 19) повідомили, що наразі вакцини від гепатиту А у них немає. Однак, за словами жінки, яка підняла слухавку, раніше вакцина була. Нам порадили зателефонувати наступного дня і поспілкуватися з менеджером, який підкаже, чи можна замовити вакцину. Щодо її вартості – журналістці відповіли, що не знають, скільки це коштуватиме.

В аптеці «Джерела Здоров’я» (просп. Злуки, 27) також відсутня вакцина від вірусного гепатиту А.

– Вакцини від цього захворювання у нас наразі немає, на жаль. Ми нещодавно робили замовлення по вакцинах, то різні привозили, але таких не було. Раджу моніторити їх наявність на Tabletki.ua. Там постійно оновлюють дані, і якщо вакцина з’явиться – зможете забронювати, – каже фармацевт.

В аптеці «Доброго Дня» (вулиця 15 квітня, 1е/3) жодної вакцини проти гепатиту А – ні дорослої, ні дитячої, теж немає в усій аптечній мережі, розповіла фармацевтка. Вона додала, що немає сенсу шукати її. Вочевидь, поки вакцини майже немає в Україні, вона відсутня навіть у постачальників.

Ми самостійно перевірили наявність вакцини від гепатиту А в аптеках Тернополя за допомогою онлайн-сервісу Tabletki.ua. Станом на 17:00 препаратів немає у жодній з аптек нашого міста.

 

Читайте також:

В Україні зафіксували спалах вірусного гепатиту

Безоплатні аналізи за Програмою медичних гарантій: як зробити?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up