Якби у вас була американська бабуся, або чому потрібно їсти броколі

Якби у вас була американська бабуся, або чому потрібно їсти броколі

Три-п'ять суцвіть броколі на тиждень – запорука гарної шкіри, зору, пам’яті, міцних кісток, здорової печінки і кишечника – це омолодження організму

Броколі має бути в раціоні кожної людини без винятку, вважає відома лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. Головне – правильно її вживати, інакше користі для організму не буде.

- Якби у вас була американська бабуся… Але таких у нас не було. Українські бабусі не змушували нас їсти броколі, а от американські своїх – змушують. Але ні американські онуки, ні українські броколі не їдять. І дуже даремно, – жартома каже Оксана Скиталінська. – Бо броколі – це не просто корисний овоч, це королева серед овочів.

Немає органа чи системи, якій би не стала в пригоді ця чудова капустинка, наголошує фахівець. А корисна вона тим, що має великий протизапальний ефект. Серед інших позитивів – це покращення зору, гарна шкіра, зменшення ризику остеопорозу, краща пам’ять, зменшення ризику хвороби Альцгеймера, Паркинсона, Хантінгтона, покращення мікробіому кишечника.

- Ми дуже багато говоримо про те, чому важливо мати здоровий кишечник, - продовжує пані Скиталінська, – бо ті бактерії, які його населяють, визначають все в нашому житті – наше світосприйняття, хороший або поганий настрій, схильність до захворювань, зменшення ризику алергії або, навпаки, її підвищення.

Чудо-речовина

Якщо пожуєте свіжу броколі, відчуєте гіркуватий присмак. Це тому, що утворюється дуже корисна речовина сульфорафан. У великій кількості вона може зашкодити. А от маленький стрес – невеличка кількість цієї речовини – корисно, адже відомо, що потенційно шкідливі фактори при дії в малих кількостях мають позитивний ефект на організм, покращують здоров’я і сприяють довголіттю.

– Сульфорафан впливає на те, щоб більше виділялося білка, який діє на гени, пов’язаний зі здоров’ям та довголіттям, – пояснює дієтолог. – Зокрема, сприяє виведенню з організму шкідливих речовин. Всі ми люди цивілізації, ходимо вулицями, дихаємо вихлопними газами, приймаємо антибіотики, п’ємо не завжди хорошу воду, їмо овочі та фрукти, тому певну частину не дуже здорових речовин отримуємо. Зверніть увагу, як в супермаркетах часто продають фрукти – в плівці. Чим погана ця плівка? У ній є бісфенол. Він всюди. І це наша плата здоров’ям за блага цивілізації. Але якщо ми вживатимемо броколі, то ризик буде набагато меншим, токсичні речовини виводитимуться.

Ця сполука позитивно діє проти запалення, алергії, покращує пам’ять, настрій, нормалізує роботу кишечника, має сильні протипухлинні властивості, корисна для профілактики різних нейродегенеративних захворювань.

– Незалежно від віку, всі ми відчуваємо стрес, недосипання, маємо переживання, вживаємо ліки, на нас впливає шум, інфекції, часто неправильно харчуємося, ожиріння, ендокринологічні порушення – і т д. Сульфорафан пригнічує дію певних молекул і знижує ризик не лише локального, а й системного запалення, – зазначає дієтолог.

Екстракт броколі відповідає і за активізацію ще одного білка, який відповідає за ріст нейронів, наприклад, після травми. Це дає надію на те, що ми можемо зменшувати ризики.

– Броколі допомагає зменшувати кількість депресій, бо впливає на здоров’я кишечної мікрофлори. А як ви знаєте, нашим настроєм керують нейромедіатори, одним з них є серотонін. 95% серотоніну синтезується в кишечнику. Для того, щоб він проник в мозок, треба трошки підняти рівень інсуліну в крові – з’їсти щось солоденьке – тільки не тортик, а, наприклад, банан, – пояснює дієтолог. – Робите смузі або пожували броколі – і закусіть це бананом. Це на перший погляд дивне поєднання, але нічого.

Сульфорафан допомагає зміцнити кістки, допомагає покращити зір, зберегти шкіру молодшою, бо захищає колагенові та еластинові волокна від руйнування певними ферментами. Ця речовина корисна і для печінки, бо допомагає виробленню білку глютадіону – це білок молодості, який контролює усі процеси детоксикації в організмі.

Крім того – допомагає проникати в мозок найкращій формі вітаміну В12, який потрібен для профілактики нейродегенеративних захворювань, для покращення пам'яті. У людей старшого віку кількість вітаміну В12 стає меншою, ніж в молодих.

Поварити хвилину

Цікаво, що сама броколі не містить сульфорафану. Він утворюється, коли її пожувати.

– Всередині клітин броколі є речовина глюкорафанін. А на поверхні в оболонці є фермент мірозіназа. Вони між собою не з'єднані. Але коли прокусуєте клітину і білок з'єднується з вмістом клітини, утворюється сульфорафан. Тобто, він утворюється, коли мірозіназа з'єднується з глюкорафаніном. Якщо ми дуже добре жуємо броколі, або дуже добре подрібнюємо, тоді й утворюється суперкорисний сульфорафан.

Більшість людей вживає броколі неправильно, переконана дієтолог, бо піддають її надто довгі термічній обробці – і одна з потрібних речовин для утворення сульфорафану зникає.

Потрібний фермент вмирає, коли кинути броколі у воду і кип'ятити її. Фермент – це білок, він згортається. Глюкорафанін стійкий, а мірозіназа – ні.

– Але виправити ситуацію можна. Мірозіназа і глюкорафанін міститься не тільки в броколі, а й в звичайній капусті, цвітній капусті, кольрабі, листі гірчиці, руколі. А якщо ви любите редиску – то і тут вона є. Але в броколі – найбільше. Тоді ми можемо взяти варену броколі, де уже немає цього ферменту мірозінази, і додати до салату редиску або свіжу капусту. Але є засіб, який дозволяє отримати найбільше сульфорафану – це гірчиця. Мірозіназа в гірчиці зберігається найкраще. Якщо варену броколі з'єднати з гірчицею, ви отримаєте сульфорафан.

– Хтось думає, що пожувати свіжу броколі — найкраще, але це не так, – зауважує дієтолог. – Броколі має ще третю речовину – сповільнювача утворення сульфорафану. Тому, щоб користі було більше, треба зупинити цього сповільнювача. Це можна зробити, кинувши броколі в киплячу воду на хвилину. Якщо перетримаєте, на жаль, мірозіназа згорнеться.

 

Кому не можна

Зауважте, що броколі має протипоказання. Якщо є запальні захворювання шлунка чи кишечника, то будь-яку грубу клітковину у великій кількості їсти не можна, зауважує Оксана Скиталінська, але зробити смузі з чайною ложкою броколі дуже навіть потрібно. Це корисно і смачно. Ще не можна багато броколі тим, хто має понижену функцію щитовидної залози. Але зовсім не варто відмовлятися від цієї зеленої капусти. Маленьке суцвіття, занурене в окріп, корисне для всіх.

– Отож, чому потрібно їсти броколі? Тому що у нас багато стресів, ми живемо дуже насиченим життям, живемо у містах, дихаємо забрудненим повітрям, їмо оброблену їжу з консервантами, приймаємо ліки, мало спимо, мало рухаємося, не завжди правильно харчуємося. Через це в організмі підвищується рівень запалення. Це перший крок до передчасного старіння, – переконана Оксана Скиталінська. – А старіння – це розвиток різноманітних хвороб, які вкорочують нам життя –  цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння, і проблем з мозком, розвитком дегенеративних захворювань, якими є хвороба альцгеймера, паркінсона і т.д. Ми старіємо зовні та зсередини, а сповільнити цей процесс допомагає королева овочів – броколі. Треба любити всіх її родичів – усі види капусти і споживати їх бажано щодня в невеликій кількості.

 

0
0
0
0
Коментарі (4)
  • Stefania Holovata

    Дуже смачний інсалат тільки не всі розуміють, молодець Наталочка гарний смак у тебе .
  • Сергій Антоненко

    Це "тато" сказали,чи гройсман? Три рази Ха !
  • Наталя Головата

    Це моє мям мям
  • Sophia Shul

    Броколі справді несмачна. Але світ не сходиться клином на броколі, є й інші корисні продукти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

20:20 Митрополита Епіфанія обрали главою Єдиної помісної церкви України 20:00 Дмитро Підручний – 26-ий у гонці переслідування на Кубку світу 19:00 Як відрізнити грип від ГРВІ та застуди (інфографіка) 18:00 Як пережити нерозділене кохання та не втратити розум Від читача 17:46 Ялинкова кампанія 2019 на Тернопільщині 17:00 Тернополянки в Малайзії: Різдво – з кутею і ялинкою 16:00 Олена Підгрушна достроково зійшла з дистанції під час гонки на Кубку світу 15:00 У Тернополі водій став ангелом-охоронцем для бабусі, яка потрапила у небезпеку на дорозі 14:00 Софія Чіп складає кубик Рубіка за декілька секунд 13:15 В нічному клубі Кременця покалічився хлопець. До тями досі не прийшов 12:23 Дві тисячі доларів – і ти адвокат. У Тернополі викрили корупційну схему одержання адвокатського посвідчення 12:00 17-річна дівчина загинула, її сестра - водійка «Шевроле» - під домашнім арештом 11:00 Подія тисячоліть: Об’єднавчий собор у Києві вирішує, чи створять Єдину помісну церкву (онлайн) play_circle_filled 10:00 Зима бігу не перешкода 09:00 Готуємо печену буженину з картопляним пюре 08:00 Сьогодні, 15 грудня: День працівників суду 07:00 Погода в Тернополі 15 грудня: сніг, -3
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up