Які трави допоможуть при застудах

Які трави допоможуть при застудах
Фітотерапевт “Центру здоров’я” Зоряна Володимир каже, що відновити сили після хвороби допоможе відвар із вівса, нагідок і буркуна

Чебрець і листя смородини знизять температуру. Каланхое, сосна борються з вірусами. Відновити сили після хвороби допоможуть овес, редька, алое, мед і сухофрукти

Зняти окремі симптоми вірусних застуд, а також відновити сили після хвороби можна травами, переконана фітотерапевт “Центру здоров’я» Зоряна Володимир. Проте перед застосуванням лікарських рослин обов’язково слід проконсультуватись із лікарем.

— Малина, липовий цвіт, чебрець, шавлія, листя чорної смородини мають помірний жарознижуючий та протизапальний ефект, — розповідає фітотерапевт. — Зазвичай при грипі та ГРВІ дуже пристрасно боротися з підвищеною температурою не бажано. Відомо, що при підвищенні температури краще і швидше виробляються захисні механізми організму. Знижувати гарячку варто лише тоді, коли є 39С і вище. При цьому можна пити відвари трав.

Щоб приготувати відвар, потрібно в рівних частинах взяти траву звіробою, квіти ромашки, березові бруньки, квіти безсмертника або нагідок, листя чорної смородини, чебрець. Подрібнити, залити столову ложку суміші 200 мл кип’яченої води. Настояти дві години. Пити теплим по 50-70 мл п’ять-шість разів на день. Такий настій має ще й протизапальну дію. Крім того, чебрець діє як противірусний, знеболюючий та відхаркувальний засіб. Березові бруньки виводять з організму шлаки і зменшують прояви інтоксикації.

Відео дня

Ефективною є ще одна суміш трав.

— Візьміть 25 г липового цвіту, 10 г плодів шипшини, 5 г ромашки, 10 г мати-й-мачухи, 20 г подорожника, — радить Зоряна Володимир. — Дві столових ложки суміші залийте 200 мл окропу, кип’ятіть п’ять хвилин, настоюйте півгодини, тоді підсолодіть медом. Приймайте по столовій ложці 5-6 разів на день.

Також помічним є настій з двох столових ложок сухих ягід малини, запарених склянкою окропу. Настояти його 15-20 хвилин, а потім впродовж двох годин випити 2-3 склянки рідини.

Каланхое і часник

Противірусний ефект мають сік каланхое, часнику і цибулі, продовжує співрозмовниця.

— Соки цих рослин застосовують для інгаляцій і закапування в ніс, — пояснює Зоряна Володимир. — Масляний розчин соку часнику і цибулі при змащуванні ними слизової оболонки носа пригнічує репродукцію вірусів грипу в носоглотці.

0,5 склянки олії в скляній тарі витримують 30-40 хвилин у гарячій воді, потім охолоджують. 3-4 зубчики часнику і 1/4 головки цибулі нарізають і заливають приготовленою олією. Суміш настоюють дві години, потім олію проціджують і змащують нею слизову носа 3-4 рази на день.

Під час застуди допоможе настій з часника та лимону, продовжує фітотерапевт.

— Сім-вісім зубчиків часнику і 0,5 лимона нарізати, залити 0,5 л холодної перевареної води, — радить лікар. — Настояти чотири дні у темному місці. Наступного дня накрити і поставити в холодильник. Пити по 1 ст. л. вранці за 20 хвилин до їди.

Часником і цибулею добре і подихати. Дрібно нарізані цибулю або часник покласти в банку, закрити кришкою і час від часу вдихати їх протягом 1-1,5 хвилини. З цією ж метою можна покласти біля хворого гілочку сосни чи ялини у мисці з водою, які також виділяють фітонциди.

Дезінфікувати повітря у приміщенні можна і за допомогою ефірних олійок.

— Підійдуть лимон, м’ята, евкаліпт, сосна, ялиця, розмарин, гвоздика, базилік, чебрець, — радить фітотерапевт. — Для маленьких дітей кращими будуть лимон, евкаліпт, м’ята, для дітей, яким більше шести років, — розмарин, чебрець, сосна, ялиця. Олійки можна додавати у воду, якою прибирають приміщення, або в аромалампи. А дезінфікувати воду можна аїром та лимоном — по одній краплі на 0,5 л води.

Часник і цибулю можна застосовувати не лише зовнішньо. У період підвищеної захворюваності на ГРВІ рекомендують вживати часник, цибулю і хрін у їжу.

Сухофрукти та алое

— Ослабленому організму після хвороби треба допомогти травами, — радить Зоряна Володимир. — Приготуйте таку суміш: 100 мл холосасу, 100 мл меду, 100 мл коньяку, сік двох лимонів. Усе змішати, пити по столовій ложці тричі на день перед їдою.

Традиційно для відновлення сил використовують алое. Та для приготування ефективних ліків підійде не будь-яка рослина.

— Трирічне алое треба тиждень не підливати, тоді зрізати і на тиждень покласти у холодильник. Потім пропустити через м’ясорубку, витиснути сік, — додає пані Володимир. — Змішати одну частину соку алое, дві частини гречаного меду і дві частини червоного вина. Пити по столовій ложці тричі на день перед їдою.

Тим, у кого немає алергії на продукти бджільництва, після хвороби варто вживати квітковий пилок. Щодня достатньо однієї чайної ложки. Це природний комплекс вітамінів та мікроелементів.

У раціон варто включити квашену капусту, цитрусові, моркву, селеру, петрушку, пастернак. Щодня пити відвари шипшини, сухофруктів, глоду, горобини.

Також варто їсти гречану і вівсяну каші, варене м’ясо – куряче, кроляче, індиче, варену рибу, але виключити бульйони. Корисно готувати вегетаріанські супи з додаванням кореню петрушки. Дуже корисна — і печена картопля.

Ослаблений організм збагатить вітамінами проросла пшениця, зазначає фітотерапевт. Відомо, що вітаміну С і В6 збільшується в п'ять разів, В1 - у півтора разу, фолієвої кислоти – в чотири рази, вітаміну В2 – в 13 разів, вітаміну Е – більш як у 10 разів.

— 50 г зерна пшениці слід промити холодною водою, насипати в неглибоку тарілку, залити водою так, щоб вона його не покрила, накрити марлею і поставити в тепле місце на добу, — радить Зоряна Володимир. — З’являться невеликі паростки до одного міліметра. Це зерно необхідно вживати.

Пророслі зерна можна їсти з фруктами, овочами або приготувати з них кашу. Для цього їх слід змолоти на м’ясорубці, залити кип’яченим молоком або водою. Почекати, доки каша охолоне, додати чайну ложку меду. Таку кашу найкраще їсти на сніданок.

Для ослаблених дітей можна приготувати відвар із редьки.

— Редьку середньої величини почистити, порізати, залити ложкою холодної перевареної води, довести до кипіння, — розповідає Зоряна Володимир. — Додати три столові ложки вівса, варити 15 хвилин на слабкому вогні. За три хвилини до закінчення варіння додати три столові ложки меду. Як охолоне, процідити і пити ковтками упродовж дня.

Давно відомим є рецепт із мелених сухофруктів, меду та лимонів, продовжує співрозмовниця. Такі корисні ласощі підійдуть усім, а не лише дітям.

— Усіх компонентів беруть по склянці — склянку родзинок, можна й інжиру, чорносливу, кураги, волоських горіхів змолоти, додати склянку меду і 3-4 мелених лимони, усе перемішати, — розповідає пані Зоряна. — Вживати по столовій ложці два-три рази на день.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач92
    Я коли хворію, то трав'яні чаї заварюю, загортаюся в ковдру і дивлюся улюблені фільми) Ну і обов'язково Умкалор капаю. З ним на виправлення йду набагато швидше.
  • Наталья Графская
    Краще не зволікати з лікуванням кашлю. Був бронхіт на початку осені. Спочатку лікувалася травами та чебрецем у тому числі. Кашель не пройшов, довелося звернутися до терапевта. Прописали Умкалор у краплях. Я й не очікувала, що препарат виявиться настільки ефективним. Кашель почав стихати поступово.
  • Татьяна Коваленко
    Мені фітотерапія тільки нашкодила, просто запустила застуду, кашель переріс у бронхіт. Тепер уже час не втрачаю і одразу лікую кашель, якщо він є. Мені достатньо пропити Умкалор і необхідність прийому антибіотиків відпадає.
  • Оксана Краско
    Дякуємо автору за статтю. Але наукового підтвердження того, що чай із малиною та іншими ягодами вилікують від грипу, немає. Шипшиною, завареними травами та ягідними чаями можна лише урізноманітнити питво, яке має бути рясним. Я все одно, коли хворію, п'ю противірусні. Інфлюцидом лікувалася вже кілька разів при грипі та застуді. Ефект завжди добрий. Відмінно допомагає позбутися головного болю, ломоти, ознобу та лихоманки.

keyboard_arrow_up