«Якщо все зробити грамотно, ніколи не захворієш»: лікар про моржування

«Якщо все зробити грамотно, ніколи не захворієш»: лікар про моржування
Лікар Валентина Супрунюк (63 р.) з 2014 році плаває в Тернопільському ставі цілий рік. Для цього тренувалася кілька років, щоразу захоплюючи наступний місяць в календарі — спочатку купалася до вересня, потім — до жовтня, далі - до листопада, і нарешті — до грудня

Терапевт Валентина Супрунюк переконана, що завдяки моржуванню можна вилікуватися від багатьох хвороб. На власному прикладі вона переконалася, що про хронічний фарингіт можна забути.

Лікар радить переходити до зимового плавання поступово.

- Якось на відпочинку в Криму так змінилася погода, що температура води різко знизилася — після +21 стало +8 С. І я вирішила скористатися принципом, що треба лікуватися тим, від чого раніше хворів, якщо вже і захворію в останні дні відпустки, так і буде. Пам'ятаю, як занурилася тричі в воду, аж подих перехопило. Вибігала з води так, що навіть не відчувала камінців під ногами. Але відчуття були неймовірні, було так багато енергії. Зранку, на диво, горло не боліло. Тож наступні дні я так і купалася в холодній воді по 3-4 рази на день, - пригадує пані Валентина.

Вдома лікар вирішила загартовуватися, адже набридло по кілька разів восени і взимку мучитися з хворим горлом, почала купатися в Ставі. Місце обрала біля спортивних майданчиків в парку Шевченка, неподалік від “Циганки”.

Відео дня

- Перший рік я плавала до вересня, на другий рік — до жовтня, наступного — до листопада, а на четвертий рік — уже до грудня, - ділиться своїм досвідом лікар. - І так я “закрила” цілий рік. З 2014 року плаваю цілий рік. Про хронічний гранульозний фарингіт давно забула. Також плавання дуже добре розвантажує хребет, це профілактика остеохондрозу.

Моржування позитивно впливає на всі системи організму, зазначає лікар.

- Під дією холоду судини різко звужуються, це їх тренує і зміцнює. Коли судини шкіри звужуються, кров йде до внутрішніх органів і там виробляється велика кількість тепла. Тоді йде покращення мікроциркуляції внутрішніх органів, - пояснює співрозмовниця. - Крім того, збільшується кількість лейкоцитів в крові, я це перевірила сама, коли зразу після купання зробила аналіз крові. А лейкоцити поглинають усі шкідливі утворення.

Щодо дихальної системи - спочатку дихання наче перехоплює, а потім воно пришвидшується — це покращує вентиляцію і збільшує ємність легень, продовжує лікар.

Після купелі збільшується м'язова сила. Холодові процедури відновлюють працездатність. Багато позитиву є і для обміну речовин — з організму виводиться сечовина, сечова кислота та інші продукти життєдіяльності.

Лужність крові при холодових процедурах знижується. А при теплових - підвищується кислотність. Корисний ефект від холоду дуже потрібний для тих, хто страждає на подагру.

Необхідно все тіло занурювати в холодну воду. Душ такого ефекту не дає, наголошує пані Супрунюк.

Після крижаної купелі виділяється гормон ендорфін, це природні ліки від депресії.

- В мене таке відчуття, що після купелі виростають крила, - ділиться своїми відчуттями тернополянка.

Від дії холоду йде подразнення наднирників, а вони виділяють гормони кортикостироїди, які мають потужну протизапальну дію.

- Тому якщо пірнеш у воду і зробиш все правильно, ти ніколи не захворієш, бо виділяється більше лейкоцитів і власні протизапальні гормони, - пояснює лікар.

За статистикою, частота застудних хвороб знижується в 60 разів, а запальних захворювань, назви яких закінчуються на “-іт/ит” — в 30 разів. Моржуванням можна вилікувати радикуліт, пієлонефрит, фарингіт, стає менше проблем з тиском, лікується алергія, подагра, захворювання шкіри. Моржування взагалі омолоджує шкіру.

Плавання в холодній воді підвищує стійкість до стресу.

- У воді можна бути не більше 40 секунд. Перед тим, як зайти в воду, не потрібно розігріватися, щоб наш терморегуляційний центр не працював на зниження температури, - пояснює лікар. - Коли заходиш у воду, він починає працювати з 10-кратним навантаженням. І на виході з води відчувається тепло. Але такий ефект не безкінечний. Цей час, коли відчувається тепло, треба вловити. Потім треба витертися насухо і одягнутися тепліше. Часто чоловіки після купання довго ходять біля ополонки і не одягаються, і не зважають на вітер чи сніг. Так робити не потрібно. Це може призвести до переохолодження.

 

Кому не можна лізти в ополонку:

- хто має важкі ураження мозкових і коронарних судин;

- аритмії;

- декомпенсовану легенево-серцеву недостатність;

- холодову алергію;

- гарячкові стани;

- загострення хронічних хвороб.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up