З 1 липня починається медична реформа. Тернополяни мають здати документи в поліклініки

З 1 липня починається медична реформа. Тернополяни мають здати документи в поліклініки

Історичний законопроект, згідно якого українська медицина повинна змінитися на краще, ВРУ прийняла. Однак довкола нього досі вирують пристрасті.

Щоб зміни нарешті запровадили, нардепи мали ухвалити два урядові законопроекти: №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» і №6329 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Наразі 8 червня підтримали лише першу ініціативу.  Головний акцент змін– перехід на визнану у світі модель фінансування – «гроші за пацієнтом». Фінансування лікарень і оплата праці лікарів будуть переведені на конкурентні умови - не «ставка» за саме існування лікаря, а плата за конкретну виконану якісну роботу.

Основним акцентом, який звучав раніше на рівні міністерства, - це оформлення декларацій (угод) між лікарем і пацієнтом. Анансований термін – до 1 липня. Які зміни в медичній сфері відбуваються в Тернополі? І чи потрібно тернополянам поспішати «бронювати» лікарів, поговорили під час традиційного щотижневого онлайн-чату, який відбувся у понеділок, 12 червня.

Як пояснила гість прямого ефіру, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Центру первинної медичної допомоги Надія Боднар, конкретних законодавчих актів, які б регулювали це питання нараз немає, але вектор руху вже в деякій мірі окреслений.

Відео дня

- З 1 липня має розпочатися реформа, наразі ми створюємо єдиний всеукраїнський реєстр пацієнтів, - пояснює вона. – Тож тернополяни мають принести своєму сімейному лікареві чи педіатру копії паспорту, а для дитини – свідоцтва про народження та ідентифікайційного коду. Оскільки будується модель «гроші за пацієнтом», тут повинна бути ідентифікація особи. Укладання декларацій мало би початися з 1 липня. Як там буде – поживемо-побачимо.

Моніторити впровадження медичної реформи, як неодноразово заявляли в МОЗ, має нова інституція – Національна служба здоров’я України. Усюди, де є люди, де є лікар або медзаклад, і де є якісно надана послуга – будуть гроші від створеної служби.

 

Гостями програми були:

  1. Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Центру первинної медичної допомоги Надія Боднар
  2. Заступник головного лікар з поліклінічної роботи дитячої міської лікарні Володимир Кучма.

 

Найцікавіші відгуки з сайту https://te.20minut.ua/10615392:

 

Анонім

Чи не буде порушений принцип захисту персональних даних при формуванні електронного реєстру пацієнтів?

Надія Боднар

Жодним чином. Є лікарська таємниця, є конфіденційна інформація. Навіть те приходила людина на прийом чи ні, – конфіденційно. Публічними будуть реєстри лікарів. На сайті можна буде глянути прізвище, ім’я та по-батькові лікаря, де він здійснює медичну практику та графік роботи, його територію обслуговування.

 

Від редакції

Які зміни відбуваються в дитячих поліклініках? Про що батьки повинні подбати завчасно?

Володимир Кучма

Наразі йдуть підготовчі роботи до формування електронного реєстру. Але це не означає, що всі тернополяни повинні вже до 1 липня здати всі документи. Це можна буде зробити ще до кінця року. Але педіатри поступово вже збирають копії паспорта одного з батьків та ідентифікаційного коду дитини.

На сесії міськради, яка нарешті відбулась 2 червня, нам виділили близько мільйона гривень на придбання комп’ютерів, закупівлю інформаційних матеріалів, програм захисту для електронного реєстру тощо. Ця оргтехніка потрібна для роботи відділень.

 

Катя

Як зараз будуть нараховувати зарплату лікарям?
Володимир Кучма

Діти до 14 років обслуговуватимуться безкоштовно. Дитина приходить на прийом до лікаря. А держава через казначейство перераховує кошту медику за виконану роботу по ідентифікаційному коду дитини.

 

Ольга

Чи потрібно поспішати, щоб лікарів не розібрали?

Водимир Кучма

Ажіотажу створювати не потрібно. Але все ж, якщо в нас норма пацієнтів для одного лікаря становить 800 осіб, а він прийме 850, то отримуватиме більшу зарплату. Якщо ж 950 – платити йому ніхто не буде, адже послуги вважатимуться неякісними.

Надія Боднар

Норма пацієнтів для одного сімейного лікаря – 2000 осіб.

 

Євгенія

Я прописана в райцентрі... Чи можу я обслуговуватись в тернопільській поліклініці? Куди мені йти і що робити?
Володимир Кучма

Принцип територіальної приналежності, як я думаю, буде збережений. Адже виклик на дім ніхто не відміняв. А медики з центру, наприклад, не зможуть ходити на Дружбу чи на Бам. Але в декларації обумовлені моменти, коли пацієнти інших мікрорайонів міста чи районів зможуть обслуговуватися саме у свого лікаря.

Надія Боднар

Станом на сьогодні, усі хто постійно чи тимчасово проживають у Тернополі, отримують у нас невідкладну медичну допомогу. Незареєстрованих у місті пацієнтів просимо написати заяву на ім’я головного лікаря, аби мати можливість у нас обслуговуватися, плюс оформити тимчасову реєстрацію в місті Тернополі. Навіть, якщо зробити останнє людям не під силу, ми нікому не відмовляємо у наданні невідкладної медичної допомоги – тиск, температура тощо.

 

Марія

Я не хочу вносити свою дитину в електронний реєстр. Що робити, як відмовитись?

Володимир Кучма

Якщо декларації не будуть укладені, і на перший раз лікар погодиться прийняти дитину, то на другий – навряд. Адже лікар отримуватиме зарплату в залежності від кількості своїх пацієнтів.

 

Наталя Гойда
Живу закордоном, тут вже давно можна обирати свого лікаря. Нарешті це можна буде зробити і в Тернополі, а то ні педіатр, ні терапевт мені не подобаються...

Володимир Кучма

Наразі в законодавстві прописані умови коли пацієнт може відмовитись від лікаря. Але є пункт: «За взаємною згодою пацієнта і лікаря».

Надія Боднар

Зміна медика можлива в тому випадку, якщо інший лікар має змогу прийняти чийогось пацієнта. Якщо лікар перенасичений, то він фізично не зможе взяти до себе всіх. «Не подобається» має бути аргументовано тим, що лікар зробив неправильно чи проявив халатність, а не те, що він глянув чи одягнувся не так.

 

Наталія

Чи часто лікарі відмовляються від пацієнтів?

Володимир Кучма

Лікар має право відмовитись від пацієнта, який веде аморальний спосіб життя, не виконує вказівок спеціаліста. Декларацією мають визначені права та обов’язки як лікарів, так і пацієнтів.

 

Аня

Скільки пацієнти платитимуть лікарям за надані послуги?

Надія Боднар

Гарантована повна оплата необхідних медпослуг та ліків надаватиметься при екстреній, первинній та паліативній (при смертельних захврюваннях) меддопомозі. Зокрема, на «первинці» пацієнт гарантовано може розраховувати на: діагностичні процедури та лабораторні дослідження, скринінгові обстеження, профілактичні заходи.

 

Анонім

Як бути з профільними лікарями? До них скеровуватиме сімейний?

Надія Боднар

Скерування від сімейного лікаря до вузького спеціаліста буде безкоштовним. Якщо людина звертається сама, то повинна сплатити визначену суму.

 

Від редакції

Наразі вже існує затверджений управлінням охорони здоров’я тариф за роботу профільних спеціалістів?

Надія Боднар

Розроблений тариф на кожну послугу, яку надає лікувальний заклад. Розцінки застосовуємо до закордонних чи іногородніх пацієнтів, страхових компаній тощо. Ці тарифи не стосуються громадян України, які зареєстровані чи проживають в даному місті.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    То мені одному думається, що з тої реХформинас чекає черговий пістець?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up