З обладнанням, яке тепер є у Тернополі, люди не будуть втрачати своїх жінок та матерів через рак грудей

З обладнанням, яке тепер є у Тернополі, люди не будуть втрачати своїх жінок та матерів через рак грудей

У Тернопільському онкодиспансері відкрили сучасний мамологічний кабінет. Обстеження для пацієнтів будуть безкоштовними – така умова американських благодійників. Кошти на обслуговування дороговартісної техніки обіцяє виділяти обласна адміністрація.

Сучасний мамологічний кабінет з унікальним обладнанням відкрили 26 вересня в Тернопільському обласному онкологічному диспансері. Обстеження молочних залоз проводитимуть на потужному цифровому мамографічному комплексі Selenia Dimensions Mammography System.

Це обладнання в якості гуманітарної допомоги онкологічний диспансер отримав у червні цього року від благодійних організацій зі США «Радіологи без кордонів» та «Разом для України». Орієнтовна вартість обладнання становить пів мільйона доларів.

Відео дня

 

Допомагають Тернопільщині чотири роки

- Для пацієнтів обстеження на мамографі буде безкоштовним. До речі, це було єдиною умовою американських партнерів. Вони власне і проводять такі благодійні акції, щоб для пацієнтів обстеження було безоплатним, - зазначив очільник медицини області Володимир Богайчук. – Ми вирішимо на рівні обласної адміністрації фінансувати обслуговування апарату, бо має бути дотримана умова американських партнерів, щоб для пацієнта послуга була безкоштовною.

Благодійна фундація «Разом для України» та організація «Радіологи без кордонів» уже впродовж чотирьох років допомагають Тернопільщині обладнанням для лікарень, розповів Володимир Богайчук. Спочатку допомагали нашим бійцям на сході України, а тепер активно допомагають обладнанням медичним закладам області.

- Упродовж цих років ми отримали багато радіологічного обладнання для районних лікарень, Університетської клініки, дитячої обласної лікарні, онкодиспансеру, - розповів начальник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук. – Апарат, який наші партнери подарували Тернопільському онкодиспансеру, один з кращих рентгенологічних апаратів у світі. Якщо звичайні мамографи роблять лише знімок молочної залози, то цей мамограф з комп’ютерним томографом дає можливість робити знімки зрізами, пошарово. Це дає можливість кращої діагностики і дає можливість реально врятувати сотні життів. Це дуже потужне обладнання. Воно дасть нашим громадянам можливість отримати якісну медичну послугу.

 

Будуть обстежувати 30-40 пацієнтів

- Кілька років тому партнери з цих двох організації дали нам обіцянку допомогти в скринінгу раку молочної залози і допомогли з отриманням такого мамографічного комплексу, який ми уже можемо представити, - зазначив головний лікар Тернопільського онкодиспансеру Леонід Шкробот. - Такий комплекс є унікальним, такого більше немає в Тернопільській області. Апарат може робити не лише мамологічні знімки, а й працювати в режимі комп’ютерного томографа для виявлення локалізації поцесу, і дає цифрове зображення, яке було для наших пацієнтів недоступним. Відтак це покращує рівень діагностики раку на доклінічних стадіях раку молочної залози. Дуже цінним є те, що до нас завітали саме лікарі, які працювали на цьому обладнанні в Америці. Вони можуть не лише констатувати той факт, що їм і нам вдалося зробити, а й можуть дати посильну допомогу в навчанні нашого персоналу, показати тонкощі роботи, якісь технічні нюанси.

Це обладнання надзвичайно потрібне для Тернопільщини. Саме в мамологічному кабінеті онкодиспансеру щорічно обстежується понад 3 тисячі пацієнток, при цьому виконується близько 12 тисяч мамографій, зазначив Леонід Шкробот. Мамографічне обстеження є основним інструментальним методом діагностики не лише злоякісних захворювань молочної залози, а й доброякісної патології і дозволяє проводити скринінг-обстеження ще на доклінічних стадіях, коли жінка навіть не знає про проблему. Таке обстеження дає найвищий результат в лікуванні раку молочної залози.

- Рак молочної залози стрімко помолодшав і, на жаль, є тенденція до того, що виявляємо пацієнтів з запущеними стадіями, а від цього залежить результат лікування, - наголосив Леонід Шкробот. - Якщо говорити про стадії 1 і 2А, то практично усіх жінок можна вилікувати. Звичайно, це залежить від генетичного типу, від гормон-чутливості, інших чинників, але в більшості випадків захворювання є виліковне. На жаль, в 3-й стадії таке питання уже сумнівне, а в 4 стадії стоїть питання лише продовжити тривалість життя і покращити його якість. Тому надзвичайно важливе питання раннього виявлення. Зараз держава забезпечує валову частку хіміопрепаратів, променева терапія є безкоштовною. Ми маємо всі середники, щоб надавати повноцінну допомогу. Питання лише за раннім виявленням.

 

Потрібне лише направлення онколога

На монтаж, калібрування та налагодження роботи мамографічного комплексу витрачено близько 45 тисяч гривень.

- Ми довго акумулювали кошти, щоб його встановити, були технічні проблеми, але за два місяці нам вдалося встановити це обладнання і налагодити його роботу і наші партнери це оцінили, - продовжує пан Шкробот. - Зараз апарат працює в тестовому режимі, на ньому обстежують по кілька пацієнток на день.

А повністю - з видачею документа, з записом інформації на диск, мамограф працюватиме уже в жовтні, зазначає головний лікар. 

- В день лікарі можуть обстежити 30-40 жінок – це його нормальне навантаження, - зазначив пан Шкробот. - Апарат неновий, але він пройшов на заводі повністю оновлення вузлів.

Щоб пройти обстеження на мамографі, потрібно лише направлення лікаря-онколога.

- Це може бути гінеколог чи мамолог, - зазначила завідуюча рентген відділу Тернопільського онкодиспансеру Тетяна Григоренко. - Він направляє обстежувати чи одну залозу чи дві.

Протипоказів до обстеження практично немає, лише вікове обмеження. Зазвичай з 35 років потрібно робити профілактичні знімки, щоб в динаміці лікарі могли виявити перші стадії захворювання. Але якщо жінка в молодому віці жінка хворіє, ми також робимо мамограму, далі після лікування і ще раз контрольну.

Обстеження на мамографі будуть робити як жінкам, так і чоловікам, зазначила рентгенолог.

Скільки жінок зможуть обстежувати на отриманому обладнанні залежить від того, коли давати пацієнтам результат обстеження, зазначає лікар.

- Зараз тенденція така, щоб видавати результати обстеження того ж дня, - каже Тетяна Григоренко. - А від того залежить кількість пацієнтів, яких можуть прийняти за день. Якщо результат будемо видавати пізніше, то можна обстежити більше людей. На старому апараті приймали за день 20 пацієнтів, цей апарат може і 50, але залежить від часу, який витрачатимуть на одного пацієнта. Американські лікарі розповідають, що обстежити на мамографі можна за 10 хвилин. Але щоб записати диск з результатом, потрібно ще 15-20 хвилин. Тобто загалом на пацієнта потрібно десь півгодини.

 

Найновіший спосіб діагностики

Голова неприбуткової організації «Радіологи без кордонів» лікар Тарек Гілл теж наголошує, що лише на ранній стадії рак є виліковним. Він має 42 роки досвіду у цій галузі.

- Я можу гарантувати, що використовуючи це обладнання, люди не будуть втрачати своїх жінок, дітей, матерів, подруг від раку грудей, - зазначив лікар. - Я бачив, як рак грудей з невиліковного захворювання став виліковним. Я бачив пацієнток з різними стадіями – від 0, коли рак можна повністю вилікувати, до 4-ї стадії, коли рак уже розповсюдився по всьому організму. Я можу сказати, що це обладнання дає можливість виявити рак на нульовій стадії, коли його можна повністю вилікувати. Також я хочу сказати що це обладнання можуть використовувати для скринінгу, коли ще у жінок немає ніяких скарг, щоб запобігти раку.

- Цифрова мамографія – найновіший спосіб зображення молочних залоз, - додала лікар-рентгенолог з Нью Йорка Венді Лукас. - Ми в Штатах користуємося такою апаратурою уже чотири роки і дуже раді, що можемо показати це і в Україні. Це є прогресивний метод дослідження.

Це надзвичайно економить час пацієнта і є надзвичайно інформативним методом для лікаря. Мамографія відбувається протягом 5-10 хвилин.

- Але варто пам’ятати, що це ака процедура, яка супроводжується великою тривогою пацієнта, - каже містер Гілл, - тому що рак грудей як правило безсимптомний і пацієнти перед цією процедурою є тривожними. Тому ці 10 хвилин треба використати не лише для того, щоб зробити знімок, а і для того, щоб встановити контакт з пацієнткою і зробити її перебування в лікарні максимально комфортним. Якщо створити таке безпечне середовище для пацієнтів, вони будуть більш схильні проходити таке обстеження. Тому що, наприклад, жінки в США часто не роблять таке обстеження через страх.

Містер Гілл також зазначив, що співпраця з Тернопільщиною полягає ще і у роботі їхньої пересувної клініки, яка зараз відвідує малі населені пункти. Ця клініка може забезпечити мамографію, ультразвук та лабораторні дослідження.

  • Ми оглянули близько 800 пацієнтів і, на жаль, виявили рак грудей в 7 випадках, бо раніше пацієнки не мали доступу до кваліфікованої допомоги, - констатував лікар.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Galina Dutka

    Безкоштовно нема , 350 грн на 2
  • Христина Дутка

    Коштує 300 або400гривень.

    Лилия Мамчур reply Христина Дутка

    ТА  ПИШУТЬ, ЩО  БЕЗКОШТОВНО... ТО   ЯК  ЦЕ  ЗРОЗУМІТИ ?  ХТО  ТАКУ  ЦІНУ  НАЗИВАВ?
  • АНАТОЛІЙ

    Файні мешти в тего вуйка !
  • Таня Москалюк

    Всеодно будуть дерти гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up