Хворих на туберкульоз лікують переважно вдома. Розповідаємо про те, як не підхопити хворобу

Хворих на туберкульоз лікують переважно вдома. Розповідаємо про те, як не підхопити хворобу
  • Ситуація із туберкульозьом на Тернопільщині залишається напруженою і непередбаченою.
  • Про це розповіли фахівці регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру.
  • Який відсоток смертності і одужання? Як вберегтися від недуги? Як медики протидіють туберкульозу та чи ефективне лікування? 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Упродовж 2020-2021 років захворюваність жителів області на туберкульоз значно знизилась (з 40 до 21,7 випадків на 100 тисяч населення, тобто на 50%).

Це пояснюють карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу, а також тим, що громадяни рідше звертались до медичних закладів за допомогою, і, відповідно, лікарі не могли виявити нові випадки захворювання. Однак, минулого року ситуація щодо реєстрації хворих у Тернопільській області кардинально змінилась. Темпи захворювання набирають обертів.

Про боротьбу з туберкульозом в області, реальну епідеміологічну ситуацію захворювання, нові методи лікування пацієнтів розповіли під круглого столу  «Так. Ми зможемо ліквідувати туберкульоз». Його провели у КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр». На заході побувала й журналістка «20 хвилин».

Відео дня

Статистика захворювання на Тернопільщині

За 2022 рік на Тернопільщині зареєстрували 281 випадок вперше діагностованого туберкульозу. Для порівняння, у 2021 році таких випадків було всього 200, тобто захворюваність суттєво збільшилась. Медиків турбує і той факт, що 190 осіб, у яких виявили хворобу, були «бацилярними». Їхня частка становить 75,1% від загальної кількості випадків. Такі захворілі несуть небезпеку для оточення, адже передають туберкульоз, розповіла медична директорка закладу Тетяна Романів.

– У більшій половині випадків нові захворілі на туберкульоз – це жителі сільської місцевості. Не змінилась й ситуація реєстрації рецидивів (коли хвороба повернулась). У минулому році ми виявили 59 випадків. Важкість перебігу хвороби збільшується, а ефективність лікування знижується, – додала вона.

Серед хворих із вперше діагностованим туберкульозом переважають незахищені верстви населення. За словами Тетяни Романів, це найчастіше люди працездатного віку – понад 50%. Також пенсіонери, робітники і службовці, рідше – студенти, особи без постійного місця проживання, військовослужбовці, медичні працівники, особи, які зловживають алкоголем та ін’єкційними наркотиками тощо. Хворіє невелика частка дітей, зокрема шкільного віку.

– Нас непокоїть картина захворюваності на ко-інфекцію (коли особа страждає від туберкульозу й вірусу імунодефіциту людини). Показник зріс з 1,62 до 2,78 на 100 тис. населення. Минулоріч ми взяли на облік 29 таких хворих. У 2021 році їх було менше. Найбільше пацієнтів із ко-інфекцією ми зафіксували у місті Тернополі й районі, – повідомила Тетяна Романів.

За даними лікарів, від початку 2023 року на Тернопільщині на туберкульоз захворіли 120 осіб.

Зросла смертність від туберкульозу

Захворюваність на туберкульоз серед дітей на Тернопільщині залишається на одному з найнижчих рівнів в Україні. У 2022 році було виявлено 4 випадки захворювання серед малих дітей та 3 випадки серед підлітків. Для порівняння, у 2021 році серед малих дітей випадків хвороби взагалі не було, а захворілих підлітків зареєстрували п’ять. За два місяці 2023 року туберкульозну інфекцію діагностували в одного підлітка, розповіла заступниця медичного директора центру з поліклінічної роботи Світлана Мадич.

– Для дітей профілактика туберкульозу починається зі щеплення на третю добу після народження. Минулого року відсоток планових щеплень для дітей до року в області склав 82%. У 2023 році показник вакцинації покращився і вже перевищив 100%, – додала працівниця комунальної установи.

Для покращення епідеміологічної ситуації в області потрібно на ранніх етапах виявляти туберкульоз. Це дозволяє зменшити ризик інфікування контактних осіб. Світлана Мадич каже, є визначені групи ризику, які повинні регулярно обстежуватись на наявність інфекції у сімейного лікаря. До них належать: діти і дорослі, які мали контакт із хворими або живуть із ВІЛ-інфікованою особою; люди, які перебувають під вартою та працівники установ; особи із захворюваннями, які послаблюють імунітет; ті, хто зловживає наркотиками й алкоголем; мігранти та ВПО, люди за межею бідності тощо.

– Для виявлення хворих на туберкульоз сьогодні застосовують новітні методи діагностики, зокрема пристрої Gene Xpert. Ними наша область забезпечена. На Тернопільщині вони функціонують у лабораторіях на базі Бучацької, Бережанської, Кременецької, Чортківської міських лікарень, Тернопільської міської лікарні №2, а також у нашому медичному центрі. Всього пристроїв для скринінгу є шість, – розповіла Світлана Мадич у доповіді.

Однак, навіть завдяки сучасним методам лікування хворих, смертність від туберкульозу на Тернопільщині зросла. У 2022 році вона становила 3,8 випадки на 100 тис. населення (у 2021-му було 2,7). Це пов’язано з тим, що громадяни надто пізно звертаються до лікарів за медичною допомогою.

Ефективність лікування становить 75%

Як і де лікують хворих на туберкульозну інфекцію? Чи дає позитивні результати лікування й у яких випадках? Медична директорка закладу Тетяна Романів зауважила, що Україна першою в Європі оновила стандарти надання медичної допомоги при туберкульозі на рекомендаціями ВООЗ. Завдяки ним тривалість лікування пацієнтів скоротилась втричі. Стан хворого стабілізується за 6-9 місяців, а не 18-24 місяці (як раніше). Окрім того, шанси на одужання збільшились (до 90%).

У пріоритеті амбулаторне лікування осіб, які страждають від туберкульозу. Протягом минулого року амбулаторно лікувались 528 хворих. У 2023 році ця кількість зросла. Пацієнти отримують належний супровід лікаря і повністю забезпечені протитуберкульозними препаратами.

Натомість у стаціонарі регіонального фтизіопульмонологічного центру у 2022 році пролікували 239 пацієнтів. Як сказала Тетяна Романів, госпіталізували у заклад лише тих хворих, які становили загрозу для оточення. Всі їх лікували під суворим медичним наглядом. У зв’язку з російським наступом фахівці області надають допомогу хворим на туберкульоз з інших областей. Зокрема, станом на 1 січня 2023 року лікуванням забезпечили 30 переселенців. 

– Ефективність лікування серед вперше діагностованим хворих на Тернопільщині становить 75%, серед рецидивів – 60%. Тобто, контрольоване лікування пацієнтів амбулаторно дає позитивні результати, – пояснила пані Тетяна.

Оскільки Тернопільщина невелика за кількістю населення, а за показниками захворюваності на туберкульоз входить у трійку областей, де найменше хворих, на даний момент у нас є лише один обласний заклад, який займається лікування і оздоровленням пацієнтів з такою інфекцією. Раніше установ було більше, функціонували й два санаторії. Однак, за останні роки інші протитуберкульозні заклади закрили. А «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» став багатопрофільним, каже його генеральний директор Вадим Рудик. 

– А щодо туберкульозу – у нашому стаціонарі всього 28 пацієнтів, які становлять загрозу для оточення. Всі інші «неактивні» хворі лікуються амбулаторно, тобто у домашніх умовах. Ми розписали їм курс лікування і люди його дотримуються самотужки. Звісно, періодично відвідують наш заклад для обстежень і щоб отримати безоплатні ліки, – каже Вадим Рудик.

Більше про профілактику захворювання

Профілактика протидії туберкульозу починається з обізнаності населення про хворобу. Люди повинні періодично приходити на огляд до свого сімейного лікаря, навіть якщо почуваються здоровими. Дітям обов'язково слід робити щеплення на 3-5 день після народження. Це відбувається у пологовому будинку. За останній час рівень вакцинації населення впав. Це сталось через воєнний стан та те, що багато жителів області вимушено покинули Україну і виїхали за кордон, каже генеральна директорка Державної установи «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Оксана Чайчук.

Вона додала, що при Тернопільській ОВА  створили Координаційну раду, куди входять фахівці різних структур. Вони розробляють план, як побороти туберкульоз у нашій області. Вже мають результати. Заклади, які лікують хворих на туберкульоз, забезпечені обладнанням. Приміром, у регіональному фтизіопульмонологічного медичному центрі мають кисневі концентратори, кисневу станцію, балони тощо. Адже, як відомо, пацієнти з туберкульозом – залежні від кисню.

– Наше завдання – проінформувати населення про симптоми й нові метод виявлення туберкульозу. Хочемо заохотити людей, які підозрюють у себе цю хворобу, пройти обстеження, а також спонукати хворих дотримуватись рекомендацій лікарів у процесі лікування. Кожна людина не повинна бути байдужою до свого здоров'я, – завершила Оксана Чайчук.

На захід запросили й директорку Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Ольгу Ярмоленко. Вона наголосила, що сьогодні поширюються випадки захворюваності на туберкульоз, тому потрібно поширювати інформацію про те, що держава робить для врегулювання цього, який пакет медичної допомоги пропонує громадянам, а також більше уваги приділяти амбулаторному лікуванню хворих.

Довідка. 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я у ознаменування того, що цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу – туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування захворювання. У 1995 році ВООЗ зареєструвала епідемію туберкульозу в Україні. Указом Президента від 22 березня 2002 року встановлено Національний Український День боротьби з туберкульозом, який також 24 березня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ростислав Гарасимчук

    Ви в 2019 вигнали "доктар смерть", а замість неї тепер антимайданівські курви в міністерстві.

keyboard_arrow_up