Зараз переважає статевий шлях передачі ВІЛ-інфекції, зазначають тернопільські медики

Зараз переважає статевий шлях передачі ВІЛ-інфекції, зазначають тернопільські медики

90% населення має знати свій ВІЛ-статус - тоді можна буде зупинити епідемію поширення ВІЛ/СНІДу

58 випадків ВІЛ-інфекції зареєстровано в області у цьому році, в третини з них був СНІД. Торік ВІЛ виявили в 98 жителів області.

  • Багато це чи мало? Менше виявили, чи менше звернулося на обстеження? - коментує цифри епідеміолог спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики і лікування ВІЛ-інфекції обласного наркодиспансеру Тамара Буртняк. - Якщо взяти кількість обстежень, то вона зменшилася – за поточний рік було 28328 обстежень, минулого року - 35 тисяч.

Також медиків непокоїть той факт, що люди приходять обстежуватися на ВІЛ пізно, коли уже є клінічні прояви хвороби.

- Ті люди, кому встановили діагноз СНІД, часто прийшли обстежуватися пізно, уже на 3-4 стадії захворювання, - розповідає лікар. - Їм в середньому 29-39 років, але є і старші 50-ти років. Є і безробітні, є, які працюють в торгівлі, інтелігенція. Інфекція не має кордонів ні вікових, ні професійних.

Відео дня
blockquote>

Це звичайні люди, які ходять серед нас: не з тюрми, не представники традиційних груп ризику.

- У нас був один пацієнт, який десь півроку ходив по лікарях, - розповідає історію одного пацієнта Тамара Буртняк. - До нас він прийшов сам, казав: «Певно, в мене СНІД. Що не лікую, нічого не допомагає». Виявили в нього СНІД. Йому було 62 роки, працював далекобійником. Казав: «Та були дівки в мене». Крім того, у нього ще виявили ознаки туберкульозу, бо всі ВІЛ-інфіковані обстежуються ще й на туберкульоз. Той чоловік невдовзі помер. Видно він не тільки тих півроку хворів, а був інфікований ще раніше. 

На Тернопільщині зараз у 71% випадках ВІЛ передається статевим шляхом, і лише незначна частина випадків – ін’єкційно в середовищі наркоманів. Ці групи ризику стали містками для населення з передачі ВІЛ. Сьогодні достатньо одного з цих факторів ризику, щоб бути інфікованим. Через донорську кров уже недопустимий шлях передачі ВІЛ, наголошує лікар, бо кожен донор обстежується при кожній кровоздачі і забрана кров від донорів є в карантині 6 місяців. Кадрові донори обстежуються кожних три місяці. Тож цей механізм передачі ВІЛ виключений.

  • На жаль, люди бояться дізнатися свій ВІЛ- статус. Але, - зазначає Тамара Буртняк, - зараз цього боятися не треба, бо у нас є нові технології, завдяки яким можемо допомогти жити довго. Ми робимо унікальні дослідження - визначаємо рівень імунітету, вірусне навантаження, тобто на скільки вірус вразив організм, а це дуже важливо для ВІЛ- інфікованої людини, бо від того залежить подальше життя. Крім того, ми на 100% забезпечені сучасними ліками, які дають можливість гальмувати розвиток вірусу в крові і звести нанівець його кількість.

Власне це дає можливість ВІЛ-інфікованій людині бути незаразною навіть при статевих контактах.

- Зараз йде стратегія у світі, що 90% населення повинні знати свій ВІЛ-статус, 90% тих, хто його знає, повинні бути на терапії, завдяки якій знизиться вірусне навантаження в організмі. Таким чином можна навіть призупинити поширення ВІЛ в світі, - підкреслює лікар. - Україна підтримує цю ініціативу. Це є політика держави – призупинити розповсюдження ВІЛ.

Цього року 1 грудня медики та громадські організації проводять національну кампанію «ВІЛ небезпечний, поки ти про нього не знаєш».

- Ми маємо максимально ознайомити людей з цією проблемо, щоб вони не боялися обстежитися, - налогошує лікар. - І другий важливий момент – кожен має знати свій статус – це наше право на здоров’я, це відповідає глобальній концепції Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, тема якого «Право на здоров’я, право на життя».

Медики наголошують, що обстежитися на ВІЛ можна безкоштовно в будь-якій медичній установі: обласному шкірвендиспансері, обласному наркодиспансері і його спеціалізованому амбулаторно-поліклінічному відділенні профілактики і лікування ВІЛ-інфекції (колишній центр профілактики і боротьби зі СНІДом), кабінетах інфекціоніста центрів первинної медико-санітарної допомоги та інших мед закладах.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    внас головне щоб народити а як виховувати то нема
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up