Збираємо аптечку на відпочинок

Збираємо аптечку на відпочинок

Що пригодилося з ліків, які брали з собою на відпочинок, і які ситуації важко передбачити, розповідають тернополянки

Усією сім’єю в гори чи на море, дитину саму в табір чи до бабусі в село - влітку до відпочинку готуємося кілька разів і тому аптечка з собою – один з обов’язкових пунктів підготовки у дорогу.

 

Не забудьте щось для битих колін

- Коли збирали малого в пластовий табір, зауважили, як небагато потрібно було давати засобів з собою, - розповідає тернополянка Ольга Олійник. – Їм треба було мати лише засіб від комарів і кліщів та сонцезахисний крем. А з ліків – лише особисті ліки, якщо хтось такі приймає, а також ліки від горла. Я про всяк випадок поклала в косметичку термометр, щоб мав свій, як в садочку, таблетки від алергії, антибактеріальні краплі для носа, спрей для горла, кілька пластирів, антисептик, а також йоддицерин. Бо коли їхали на море чомусь про таке не думалося і крім антисептика в нас з собою нічого не було на випадок, якщо пораниться. Думали, що 9 років це вже велика дитина і не буде бити коліна, а малий умудрився сильно здерти коліно на банальній прогулянці до фортеці. Аптеки на місці ми не знайшли, тож ліками для коліна був гелевий анисептик і морська вода. Побиті коліна – неприємне випробування для дитини. Тільки затягується рана, як потім знову вода все розмочує і все починається спочатку. Трохи намучилися з тим, зажило все вже аж вдома.

Відео дня

 

«Чим особливі єгипетські ліки?»

Тернополянка Оксана Романець майже щороку з родиною їздить на відпочинок за кордон. І, як жартує сама жінка, піввалізи завжди займають ліки. Особливо, коли вперше їхала на курорт з сином, якому тоді було півтора роки.

  • Напередодні нашої першої поїздки з малюком я неодноразово консультувалась з нашим педіатром щодо ліків саме дитині, - розповіла пані Оксана. – Основний набір – як для дорослого, так і для дитини, завжди збирала в дорогу. Люблю, коли все під рукою і не витрачаєш час на гонитву по аптеках. За порадою педіатра, до стандартного набору ліків доєднали антибіотик, бактерії та протиалергенний препарат. Ще нам порадили взяти із собою вушні крапельки, адже невідомо, як вушка маленької дитини реагуватимуть на воду.

Цієї весни аптеку в Єгипті жінці таки довелось відвідати. Хоча весь набір ліків традиційно був із собою. Вже перед самим від’їздом син жінки почав рвати. На отруєння спочатку це схожим не було. Ймовірно, припускали батьки, малий хлепнув води в морі чи басейні.

  • Коли це вже тривало кілька годин, а ми з чоловіком, передававши купу ліків для такого випадку, не могли зарадити дитині, довелось шукати гіда і питати про найближчу аптеку, - пригадує жінка. – Той одразу поцікавився, чому не звертаємось до лікаря готелю. Пояснили – літак через кілька годин. Зробимо ще одну спробу врятувати малого самотужки. Як не вийде – таки доведеться скористатись послугами місцевої лікарні і паралельно шукати квитки на зворотній рейс, бо однозначно свій пропустимо. А це винесло б на сім’ю з трьох чоловік близько тисячі доларів.

На щастя, аптека, на яку вказав гід, була в кількох хвилинах бігу. Проте жінці вони видались вічністю. В самій аптеці провізор поцікавився симптомами, теж запитав, чому до лікаря не звернулись і, почувши причину, поцікавився, які препарати і в якій кількості давали.

  • Ви все робили правильно, - розводив руками місцевий провізор. – Навіть не знаю, що вам порадити. Хіба ще цей препарат візьміть.

Чоловік простягнув коробку з пляшечкою і детально пояснив, як розводити суспензію і з якою періодичністю давати. Коли побачив стан схвильованої мами – написав це все на листочку. І наголосив: якщо стан дитини не покращиться – таки варто звернутись до лікаря.

На щастя, вже за півгодини після першого прийому єгипетського препарату дитині покращало. Малюк був ослабленим, але родина щасливо дісталась додому. Хоча, ще перебуваючи там, мама шукала контакти львівських клінік, аби в разі потреби одразу забрали дитину «капати». Не знадобилось.

  • Я не розумію, чому наші препарати не допомагали, адже єгипетські ліки були того ж складу, які і в нас, - каже пані Оксана. – Це все позаду. Але тепер для однієї хвороби я беру не один, а два препарати з різним складом. Чоловік жартує, що в нас скоро кордон перетинатиме окрема валіза із ліками. Але нехай буде так. І надійніше, і спокійніше.

 

«Шукати аптеку в незнайомому місці неприкольно»

Тернополянка Інеса Голояд теж вважає, що обов’язково треба мати якийсь аптечний набір, особливо під час подорожі з дитиною, бо якщо на місці можна щось докупити, то в поїзді чи авто, чи чим там їдете не буде де взяти. Та і якщо вночі в дитини заболить живіт чи підніметься температура, то шукати цілодобову аптеку в незнайомому місті не дуже прикольно. Тому принаймні жарознижуюче, знеболююче, сорбенти і антисептик мусить бути.

- У нас особливий випадок, бо є просто дорослий, є трирічна дитина і є вагітна, але алергій та хронічних хвороб ніхто не має, то вже було легше, - розповідає жінка. - По суті я брала для нас: сорбенти: секту доньці Евеліні, вугілля нам з чоловіком, нурофен дитячий в сиропі як жарознижуюче, термометр електричний, ношпу як знеболююче мені, смазмалгон для чоловіка, інгаліпт для горла і декатилен, краплі в ніс дитячі носоль і називін, ще брала хлоргексидин, бинт, вату, пластирі, серветки сухі, вологі, ватні диски і ватні палички, електричний термометр, ну і дитячий сонцезахисний крем. Чого не взяла, і що довелося купувати на місці: пантенол, бо чоловік підсмалив плечі, а Евеліна спинку.

Що пригодилося з того, що брала: вугілля з таблеток, ще хлоргексидин і вата, бо Евеліна роздерла собі ногу, ну і крем для засмаги, серветки різні. А так, на щастя, більше нічого. А з того, що забула взяти, але, на щастя не пригодився, хоча б радила взяти, - то це якийсь крем чи гель від алергії і висипів на шкірі, типу від укусу комах, як от феністил-гель.

  • Ну і зрозуміло, що з дитиною, і таким як я вагітним, на сонці в обід немає що робити. Тому ми дуже береглись, засмагали лише з кремом і з 9 до 11 та вже з 16 потім, і тому не було плачевних випадків, хоча пантенол на другий день згодився, - зазначає тернополянка.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up