Здорове меню: як не переїсти на різдвяні свята і не заробити хвороб

Здорове меню: як не переїсти на різдвяні свята і не заробити хвороб

Для підготовки корисного меню МОЗ рекомендує скористатися принципом Тарілки здорового харчування.

Новорічно-різдвяні святкування часто асоціюються з багато накритим столом із безліччю страв. І, на жаль, смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню, зазначають в МОЗ.

Проте, не варто забувати: незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб. Коли ви споживаєте нездорову їжу, зростає ризик ендокринних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, порушується обмін речовин, підвищується ймовірність виникнення ожиріння й онкологічних захворювань.

Крім цього, переїдання може зумовити відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Відео дня

Спробуйте нову традицію та приготуйте #здорове #меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними й одночасно корисними.

Щоб зробити святкове меню менш шкідливим, обмежте кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м'ясо чи рибу? Краще запекти їх у духовці.

Натомість додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.

Для підготовки корисного меню МОЗ рекомендує скористатися принципом Тарілки здорового харчування:

— ½ тарілки мають становити овочі та фрукти. Проте не заповнюйте половину її обсягу картоплею, адже в ній високий вміст крохмалю.

— ¼ тарілки мають заповнювати цільнозернові продукти: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, рис, а також страви, виготовлені з них.

— Ще ¼ тарілки наповніть білковими продуктами: рибою, куркою, квасолею, горіхами. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами.

— Для приготування й заправлення страв обирайте в помірній кількості рослинні олії: оливкову, рапсову, кукурудзяну, соняшникову тощо.

— Використовуйте менше солі, додавайте різноманітні спеції.

— У період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея.

— Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій.

— На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.

— Намагайтеся відмовитися від солодких напоїв, що містять цукор, проте споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: немає безпечної дози.

І найголовніше — проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі та пам’ятайте про #карантинні #обмеження.

Зустрічати улюблене свято – це прекрасно, тож не перетворюйте його на звичайне поглинання їжі.

На зображенні може бути: напій та текст

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up