“Здоров'я громади”: міський хоспіс, відділення гемодіалізу і амбулаторії в нових мікрорайонах

“Здоров'я громади”: міський хоспіс, відділення гемодіалізу і амбулаторії в нових мікрорайонах

У міській раді пояснили, що саме планують покращити в медицині Тернополя і хто цим може скористатися

Щоб покращити оснащення тернопільських лікарень і зробити доступнішими медичні послуги для жителів Тернопільської громади на три роки потрібно 360 млн 705,2 тис. грн. Саме таку суму у міськраді визначили на потреби охорони здоров'я міста Тернополя і кількох приєднаних сіл у програмі “Здоров'я громади 2019-2021” (далі — Програма — прим. ред).

На 2019 рік на ремонти, обладнання та інвентар медзакладів, відкриття нових відділень, лікування основних захворювань, які призводять до високого рівня смертності, ліки для визначених категорій громадян та інші видатки потрібно 177 млн 765,7 тис. грн.

Якщо поділити вказану суму на кількість жителів громади, яка налічує з приєднаними селами 221 212 громадян, то на охорону здоров'я кожного жителя припадає 803 грн на цей рік.

Відео дня

Перелік завдань і заходів Програми описані на 26 сторінках. Головних статей витрат є 18. У документі розписано, наприклад, скільки міська рада готова витратити на електронний документообіг, комп'ютери; на забезпечення безкоштовними ліками пільгових категорій, покращення допомоги хворим на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, закупівлю вакцин та захист від інфекційних хвороб, на онкологію, туберкульоз, на материнство і дитинство, на допомогу людям з інвалідністю, стоматологічну допомогу, покращення медичних послуг чорнобильцям та атовцям та членам їх сімей, на розвиток закладів первинної медичної допомоги, забезпечення медикаментами і розхідними матеріалами у травмпункті, ремонти, обладнання та інвентар кожної з лікарень, кадрове забезпечення закладів охорони здоров'я.

Як пояснили у відділі охорони здоров'я, ці мільйони ще не означають, що зазначені кошти з бюджету міста виділять у повному об'ємі. Але на цю програму орієнтуються депутати міської ради, коли голосують за бюджет на медицину, його уточнення і виділення додаткових коштів.

- Тепер виділені з міського бюджету кошти на медицину розподіляються із врахуванням більшої кількості людей у громаді, - зазначила заступник начальника міського відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Мирослава Тарнавська. - Зазначені мільйони — це лише окреслена потреба в коштах. Реально коштів є менше. Нам зараз на Програму виділили з міського бюджету майже 24 млн грн, а потреба є значно більша. Бюджет галузі охорони здоров'я на 2019 рік складає 242,5 млн. грн, при потребі 341,7 млн. грн.

 

Премії і соцпакет

Премії сімейним і дільничним лікарям за раннє виявлення раку молочної залози, а також страхування медиків — нове в Програмі.

- Ми донесли важливість цього питання до депутатів, міського голови, на ці витрати планували виділити 200 тис. грн на рік. Сподіваємося, що нам вдасться впродовж цих трьох років це реалізувати, але через брак коштів в бюджеті це зроблять не цього року, - зазначає пані Тарнавська.

На страхування медиків на три роки заплановано виділити 21,5 млн грн.

- Ми хотіли б запровадити медичне страхування медичних працівників, бо зарплата медиків, в першу чергу медсестер — це мінімальна зарплата, крім профризиків є ще питання великої плинності кадрів, особливо медсестер, - каже пані Тарнавська. - Щоб покращити ситуацію, очікуємо, що це питання буде вирішене, що наші медпрацівники будуть застраховані за кошти міського бюджету. Поки це плани, бо з бюджету кошти на це наразі не виділені, але як тільки в нас будуть кошти, це запровадять, підготовча робота уже проведена.

 

Найбільше коштів — на обладнання

Найбільший розділ Програми присвячений покращенню матеріально-технічного забезпечення лікарень. На капітальні ремонти, придбання обладнання, інвентарю — потрібно найбільше коштів — на цей рік вказана сума 99 млн. 65,9 тис. грн. На 2020 і 2021 суми в три і чотири рази менші, відповідно.

Більше 5 млн на цей рік потрібно на розширення мережі амбулаторій сімейної медицини — йдеться про створення амбулаторій сімейної медицини в Варшавському та Північному мікрорайонах, які ще розбудовуються — коли знайдуть приміщення під амбулаторію, а також доукомплектацію обладнанням кабінетів сімейних лікарів.

- Забезпечити обладнанням первинну ланку - це першочергово має робитися за кошти міського бюджету, зазначила пані Тарнавська. - Сімейні лікарі мають зокрема робити скринінгові аналізи — загальний аналіз крові, сечі — це найпростіші аналізи, які дають змогу оцінити стан хворого. Для цього їм потрібно мати аналізатори. Частково ними амбулаторії забезпечені, але не всі. Для цього заклали ці кошти.

Міський гемодіаліз, хоспіс і мамограф

- У Тернополі в цьому році розпочинається створення гемодіалізного відділення, на це на три роки програмою передбачено майже 19,5 млн грн. Відділення гемодіалізу буде на базі лікарні №3, - розповіла Мирослава Тарнавська. - Зараз гемодіалізне відділення є лише в обласній лікарні, куди звертаються і пацієнти громади. Але там є черга, апаратів недостатньо і тому місту потрібне своє відділення. Зараз йдуть перемовини з закордонними інвесторами, які готові вкладати кошти. Тут мають бути залучені інвестиції, бо обладнання вартісне. Міська влада виділила кошти, хоча і не повністю, безпосередньо на медикаментозне забезпечення гемодіалізних хворих і для утримання відділення. З інвестиціями нам вдасться створити таке відділення.

Також в програмі прописано створення міського хоспісного відділення на 25 ліжок — розмістять його в Малашівцях, а організаційно воно буде в структурі міської лікарні №3.

- У Малашівцях є хороша дільнича лікарня. Вона досить велика і зараз фактично не виконує своєї функції, - зазначила Мирослава Тарнавська. - Там заплановано створити міське хоспісне відділення для надання паліативної і хоспісної допомоги. Такої допомоги потребують усе більше людей. Кошти уже виділені на цей рік, уже готується проектно-кошторисна документація. Плануємо уже цього року відкрити це відділення. Очікуємо виділення коштів з Держбюджету на розвиток громад. Частина цих коштів буде закладена на проведення ремонту, придбання обладнання для цього відділення, а зарплата медиків, утримання відділення міська влада взяла на себе. Загалом ми планували потребу в 11 млн грн. На цей рік заплановано виділення 7 млн грн, наразі міська рада виділила майже 2 млн, і чекаємо ще кошти з держбюджету.

Гроші, які закладені в програмі на покращення допомоги онкохворим, стосуються не витрат на ліки, оскільки це є функцією державного бюджету, а йдеться про закупівлю нового обладнання.

- В 2-гу міську лікарню цього року ми планували придбати мамограф, - зазначає співрозмовниця. - На ці потреби потрібно 3,3 млн грн. Але в "Здоров'ї громади" закладено на три роки на ремонт і обладнання 155 млн грн, а реально поки виділили на капітальні видатки лише 15 млн грн. Це 10% від потреби. Тому мамографа цього року скоріш за все не вийде придбати. Але є такий момент як уточнення бюджету - за півроку, за 9 місяців, тому ми до цього питання будемо повертатися. Це питання дуже актуальне. І за умови придбання цього обладнання мамографія для жителів громади була б безкоштовною.

 

Хто скористається

Щоб скористатися програмою «Здоров'я громади”, потрібно звертатися до свого сімейного лікаря. Він є основним логістом, який скеровує пацієнта по медичну допомогу, кажуть у міськвідділі охорони здоров'я та медичного забезпечення.

Безкоштовно зможуть отримати медикаменти в лікарнях пільгові категорії громадян — на відпуск ліків за пільговими рецептами учасникам війни, бойових дій, дітям з інвалідністю, на ліки і харчування хворим на орфанні захворювання, йдеться і про забезпечення певних груп пацієнтів памперсами, тест-смужками, у тому числі для хворих із трансплантованими органами. На цю статтю витрат потрібно на цей рік 15 млн 172,5 тис. грн.

Але скільки жителів може скористатися Програмою за кожним захворюванням, у відділі охорони здоров'я сказати не можуть, бо ціни постійно зростають.

- На стенти і медикаменти для лікування серцево-судинні хвороб соціально-незахищених громадян цього року в бюджеті заплановано виділити 450 тисяч гривень, - зазначила посадовиця. - На ці кошти можна буде забезпечити стентами 15-20 жителів громади. Залежить від цін, які постійно ростуть. Потреби, звичайно, є більші, ніж заплановано, бо до прикладу, торік в 2-й міській лікарні зробили стентування 218 пацієнтам. Звичайно, з державного бюджету виділяють частково кошти на ці потреби, але їх небагато, частину стентів і ліків ми купуємо за кошти міського бюджету.

Чи не найбільша сума потрібна для покращення допомоги хворим на цукровий діабет. На три роки потреба є в розмірі 23,5 млн грн.

- У нас є майже 1300 хворих на цукровий діабет, які потребують інсулінозамісної терапії. Крім того є 10 тисяч хворих, які потребують таблетованого лікування, - продовжує співрозмовниця. - На жаль, з Держбюджету і торік виділили набагато менше від потреби, хоча і додали в кінці року. У 2019 році нам виділили тільки 4 млн грн, а потреба складає 14 млн. Міська рада буде долучатися до вирішення цієї проблеми, уже на це мільйон додали. Крім того, ми звертаємося в Кабмін, бо ситуація критична.

Єдина стаття витрат з бюджету, яка забезпечується в повному об'ємі — це медична допомога учасникам АТО - лікування, протезування, реабілітація для них забезпечені в повному об'ємі, підсумували у відділі охорони здоров'я.

 

Довідка -

В кінці минулого року утворилася Тернопільська територіальна громада - до Тернополя приєдналися 8 сіл Зборівського району. Тепер програма розвитку здоров'я тернополян називається “Здоров'я громади». Ознайомитися з повним текстом документу можна на сайті міської ради. Треба зайти в меню сайту в розділ “Стратегічні та програмні документи”, далі - “Галузеві програми”, і потім розділ - “Галузеві програми, чинні у 2019 році”.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тернополянка

    сволочіц вам потрібні не люди    а іхне майно і землі чому в громаду не взяли носівці і городищі нестерівці це також зборівський район
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up