Згадайте, чи вас не кусав кліщ

Згадайте, чи вас не кусав кліщ

Хвороба Лайма дуже підступна, кажуть медики. Вона може проявитися навіть через 10-15 років після укусу кліща

Люди часто або навіть не помічають, що їх вкусив кліщ, або не надають цьому значення. А хвороба Лайма дуже підступна, кажуть медики. І наслідки можуть не проявлятися роками, може не бути ніяких симптомів або буде видно лише якесь невеличке почервоніння. Наслідки можуть проявитися через роки, наприклад, нейробореліозом, коли вже вражається головний мозок. Можуть вражатися суглоби, серцево-судинна системи. Нерідко, якщо хвороба запущена, кінець може бути смертельним. Тому тим, кого кусали кліщі, не треба легковажити.

- Навіть лісники, яких ми обстежували на Житомирщині, які весь час проводять в лісі, говорили, що кліщі їх не кусали. Але у багатьох з них ми виявили антитіла до борелій, що підтверджує факт, що кліщі їх таки кусали. Люди навіть не могли пов’язати свої проблеми з суглобами, грижі хребра, патологічні переломи, втому з тим, що колись їх кусали кліщі. Люди вважали, що це від тяжкої роботи, - розповіла під час прес-конференції щодо ситуації з бореліозом доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами медуніверситету Марія Шкільна.

Як розповіла фахівець, нещодавно працівники Центру дослідження бореліозу медуніверситету провели лабораторне дослідження сироваток крові працівників двох лісових господарств Житомирщини та військовослужбовців в/ч В1428 Тернополя на наявність антитіл до збудника Лайм-бореліозу. Антитіла виявили в 58% лісників Житомирщини та майже у 50% серед обстежених військовослужбовців в/ч В1428. Серед лісників обстежених п'яти лісгоспів Тернопільщини цей показник 43%. Це свідчить про інфікування бореліями. Проте чи люди мають хворобу Лайма потрібно додатково обстежувати.

Відео дня

- Наголошую, що діагностика цієї хвороби проходить у два етапи: перший - визначення чи є людина інфікована, якщо так, тоді вона направляється на дообстеженя, а вже після цього діагностується, хвора ця людина на Лайм-бореліоз чи ні. Частина тернопільських військовослужбовців, котрі здали кров на аналіз, пройшли лише первинне обстеження, що унеможливлює їх вважати хворими на захворювання Лайма, - зазначила Марія Шкільна.

 

Інфекція руйнує роками

В медуніверситеті наголошують, що тим, кого кусали кліщі, необхідно обстежитися, чи є антитіла до борелій в крові. Якщо так, то потрібно звернутися до лікарів, щоб не допустити розвитку небезпечних захворювань.

- Захворювання на бореліоз - не нове, але зараз набуває великого поширення, - зазначила Марія Шкільна. – Але зараз мова йде йде не лише про Лайм-бореліоз, а й про інші інфекції. Анаплазмоз, ериліхіоз та інші бореліози. Збудники цих небезпечних захворювань передаються через єдиного маленького кліща.

Варто зауважте, що кліщ має кілька стадії розвитку. І заразитися можна не лише від укусу дорослого кліща, але і від його проміжної стадії – німфи. Достатньо притиснути її до шкіри, і навіть незначної травми буде достатньо, щоб збудник проник в кров і викликав те чи інше захворювання.

- Якщо є почервоніння на шкірі, то пацієнти ще звертаються до медиків, - говорить інфекціоніст. – Гірше, якщо місцевих проявів немає і збудник знаходиться в організмі багато років.

Тоді хвороба Лайма вражає центральну нервову систему, серцево-судинну систему, шкіру, суглоби, і, на жаль, ряд інших органів і систем.

Якщо кліщ вкусив – краще не виймати його самому, незнаючи як правильно, частинка всерівно залишається. Вона може бути причиною поторапляння збудника в кров. Чим швидше видалити, тим краще, адже зменшується час перебування кліща в тілі людини.

Після того, як кліща видалили, не викидайте його. Якщо виймають кліща в медзакладі, зверніться, щоб його віддали на дослідження, наголошує інфекціоніст. Лабораторія медуніверситету зможе дослідити його. Тут достатньо мати навіть кількох молекул ДНК, знятих зі шкіри хворого, щоб діагностувати хворобу. В буквальному розумінні достатньо навіть залишків кліща.

— Наша співпраця з польськими колегами дозволила підійти до питання вивчення бореліозу комплексно. Раніше санепідмстанція та інші служби досліджували кліщів, а клініцисти – лікували пацієнтів. Зараз ми це робимо комплексно, - зазначила Марія Шкільна. – Людина, яку вкусив кліщ, має принести його в лабораторію . ми досліджуємо три захворювання, які можуть передавати кліщі – бореліоз, так звані лихоманячі бореліози, які спричиняють борелії міоматуі, борелії, які викликають анаплазмоз та ериліхіоз.

Вже перші результати досліджень показали, що 20-25 % з обстежених кліщів взятих з довкілля і тих, які тернополяни принесли для дослідження, інфіковані лайм-бореліозом, 18-20% - анаплазмозом , і вперше на території України і області відзначили інфікованість кліщів borrelia miyamotoi – це 10-12%. Всі три збудники виявили у кліщів з різних мікрорайонів Тернополя. Окрім того, траплялися кліщі, заражені 2-3 інфекціями одночасно.

 

 

Можуть спрогнозувати ураження

Після того, як дослідили кліща, є питання, чи була інфікована людина.

- Після дослідженя кліща треба звернутися до інфекціоніста, щоб призначили превентивне лікування, - пояснює Марія Шкільна. - А потім через місяць треба здати кров на дослідження на наявність антитіл. Тобто спочатку визначають наявність антитіл – чи організм зустрічався з бореліями, чи ні, чи є людина інфікована. Якщо так, тоді її направляють на дообстеженя, а вже після цього діагностується хвора ця людина Лайм–бореліозом чи ні.

Борелія комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato не така проста – це комплекс, це три борелії – одна вражає суглоби, інша - центральнунервову систему, третя - шкіру. Ми в лабораторії медуніверситету можемо визначити тип борелії і можемо сказати – що буде вражене, - зазначає Марія Шкільна. - Бо коли мами приходять з дітьми і кажуть: «Ну добре, кліщ інфікований, ви визначили, яка інфекція, а чим конкретно це загрожує моїй дитині в майбутньому, ми можемо відповісти. Наші дослідження дають можливість запобігти ускладенням в майбутньому.

Часто люди мають симптоми, які не можуть пояснити медики, і люди не пов’язують свій стан з укусами кліщів.

- Коли ми говоримо про гостру стадію бореліозу, може бути лихоманка, незначне збільшення лімфовузлів, проблеми з шлунково-кишковим трактоом, але вони короткочасні і люди не звертають уваги, - розповідає Марія Шкільна. – Почервоння в місці укусу, так звана мігруюча еритеми, деколи з’являється не після укусу, а через тиждень, буває через 24-30 днів. Воно збільшується в розмірах, інколи воно може бути з білими колами. Це прояв гострого болеліозу. Якщо не звернулися по медичну допомогу, не пам’ятали, не дослідили кліща, просто обробили рану і все - проходять роки, і перше, що ми зараз відзначаємо в пацієнтів, яких давно кусали кліщі - це враження опорно-рухової системи. Пацієнти ходять до травматологів, ортопедів, з запаленями суглобів, хронічними болями, грижами хребта, патологічними переломами, роз’їжджанням кісток, і вузькі спеціалісти не завжди можуть поєднати симптоми з давніми наслідками укусу кліща. Другий момент – це проблеми нервової системи –монопарез, стани подібно до інсульту, психози, вогнищеві симптоми, можуть бути прояви на шкірі - алергічні захворювання, лишай.

Уражається серцево-судина система – порушення ритму, міокардити.

Через хронічну інтоксикацію пацієнти скаржаться і на мігруючі болі в суглобах, які характерні саме вночі.

 

 

Довідка

Центр дослідження бореліозу відкрили в медуніверситеті

В центрі дослідження бореліозу можуть визначити не лише хворбу Лайма, а й кілька інших небезпечних інфекцій, які передаються через укуси кліщів. Тут досліджують кліщів і сироватку крові людей. Обстежують представників груп ризику – а це лісники, мисливці, військовослужбовці, працівники сільського господарства - не лише в Тернопільській області, а й в інших областях. Університет має державне замовлення на розробку вивчення такого небезпечного захворювання як бореліоз та іноземні гранти на проведення досліджень, зазначив ректор медуніверситету Михайло Корда.

В лабораторії центру уже встановили необхідне обладнання, визначили штат спеціалістів, розповів проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. На повну потужність лабораторія запрацює з вересня, та уже зараз можна приносити кліщів на дослідження.

В лабораторії дослідження кліщів медуніверситету застосовують усі можливі методи, зокрема метод полімеразно-ланцюгової реакції, який дозволяє встановити конкретний тип збудника. А від цього залежить ефективність лікування пацієнта.

- Ситуація з хворобою Лайма – бореліозом та іншими захворюваннями, які передаються через укуси кліщів, є складною і про це свідчить статистика, - зазначив під час прес-конференції ректор мед університету Михайло Корда. – Та якщо вчасно звернутися до фахівців і отримати превентивне лікування, то захворювання виліковне.

Медики закликають населення докласти усіх зусиль, щоб не бути покусаними кліщами. Не гуляти з голими ногами по чагарниках, в лісі. Якщо людина є в групі ризику, працює чи часто буває в лісі, працює в полі, військовий, хто часто контактує з чагарниками, травою, лісом, медики рекомендують здати сироватку на дослідження, бо хвороби проявляються навіть через роки після укусу кліща.

- На жаль, дослідження вартісні, бо реактиви закупляють закордоном, - зазначив Михайло Корда. – Та для учасників АТО, співробітників університету обстеження безкоштовне. В подальшому в закладі визначатимуть й інші пільгові категорії громадян для обстеження. Повне обстеження на три збудники вартує 260 грн. Результати можна отримати наступного дня, якщо для дослідження є 10-12 кліщів. Дослідження сироватки вартує 400 грн.

За допомогою можна звертатися до тернопільського медуніверситету за адресою Майдан Волі 1, перший поверх. Вас скерують до лабораторії, де досліджують кліщів. Тут також досліджують сироватку на наявність антитіл до борелій.

З питань Лайм-бореліозу можна звертатися за телефоном 0-97-57-08-266.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Аня

    Дякую за статтю,дуже корисна інформація
  • Анонім

    Так з того і треба починати ,що аналізи дорогі ,і не всі йдуть здавати ці аналі ,бо грошей у простих людей не вистачає навіть на елементарні речі . Ось в такій й..... державі ми живемо де одні зарплату і пенсію мають 300000 грн ,а більшість народу копійчані зарплати і пенсії отримають. Податки люди плотять тільки ось я бачу ці податки ідуть на лікувальні заклади для депутатів . І в цих лікарнях їм не кажуть , що спірт відсутній , що відсутня сиворотка від ботулізму , ніхто з тих депутатів там не бігає по аптеках  . Як державі від тебе щось треба так ти зобовязаний ,а якщо будеш опиратися так ще криміналом пригрозять ,а як тобі щось треба так в стилі " денег нету но вы держитесь".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up