Згадуємо 2018 рік: у Тернополі з трьох дорослих двоє обрали собі сімейного лікаря

Згадуємо 2018 рік: у Тернополі з трьох дорослих двоє обрали собі сімейного лікаря

Як відбулася у Тернополі кампанія з вибору сімейного лікаря, скільки тернополян ще не визначилися з вибором лікаря і чому їм потрібно це зробити – про це та багато іншого  "RIA плюс" розмовляє з заступником головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги населенню Надією Боднар

Із червня 2018 року в Тернополі стартувала кампанія з вибору сімейного лікаря. Проте в соцмережах деякі тернополяни ще й досі пишуть, що визначитися з вибором складно. Нагадаємо, у Тернополі є 114 сімейних лікарів. Інформацію про них можна побачити на сайті ЦПМСД, де є  вся інформація про лікаря – прізвище і  ім’я, фото лікаря, зазначено  адресу амбулаторії і кабінет, де приймає лікар, телефон та ім’я його керівника, кількість підписаних декларацій, а також стаж роботи фахівця.

- Як ви оцінюєте кампанію вибору сімейного лікаря в Тернополі?

- Кампанія проходить спокійно, немає такого, щоб ми не могли прийняти  пацієнта і оформити декларацію. Навіть якщо спочатку були якісь  невеликі технічні проблеми, то ми з ними швидко справлялися. Всі, хто хотів підписати угоду, прийшли в амбулаторії, і підписали декларації . Процес підписання декларацій триває і зарас.

Відео дня

На прийом до сімейного лікаря можна записатися через Інтернет.  На сайті Центру первинної медико-санітарної допомоги  є інформація про всіх лікарів Центру і є можливість записатися на прийом до лікаря саме на той час який підходить пацієнтові.  Подзвонивши в реєстратуру амбулаторії також можна  через допомогу реєстратора записатися на прийом до лікаря. Кожен лікар має затверджений графік роботи. Прийом пацієнтів згідно графіка  з 8.00 до 13.30 і з 14.00 до 19.00. Щоб не створювати  черг в амбулаторіях ,  не проводити багато часу в очікуванні на прийом лікаря    краще записатися на прийом на конкретну годину.

 

Знайшли собі лікаря двоє з трьох дорослих

- МОЗ звітує, що кожен другий українець обрав собі сімейного лікаря. В області ця цифра складає 59%. А як в Тернополі?

- У Тернополі цей відсоток трохи вищий. Зі 174 тисяч дорослого населення 115 тисяч людей уже обрали сімейного лікаря. Це трохи більше 66%.

 

- Скільки лікарів набрали по 1800 пацієнтів. Як змінилися їхні зарплати і навантаження?

- Таких лікарів-лідерів за кількістю підписаних декларації в Тернополі уже десятеро. Ще у близько десяти лікарів до потрібної кількості залишилося добрати 50-70 пацієнтів. Інформація про кількість угод на нашому сайті оновлюється щопонеділка. Остаточна кількість декларацій буде, коли оновляться дані після віднімання кількості померлих на дільницях.

Навантаження на лікаря збільшилося, бо тепер є не просто приписне населення, а реальні люди. Раніше був територіальний принцип розподілу пацієнтів. На дільниці було 3-4 висотних будинки, жителів яких обслуговував лікар. Не всі люди були на місці — хтось жив в іншому місті, хтось закордоном, але вони були тут зареєстровані і належали до цієї дільниці. Тепер лікар має справу з реальними людьми, які підписали з ним декларації.

Зарплати у лікарів, які набрали велику чи максимальну кількість пацієнтів - 1800, збільшилися. Щомісяця ці цифри змінюються, бо збільшується кількість пацієнтів, фонд зарплати. У всіх тепер по-різному. У когось зарплата не змінилася, хтось має на 500 грн більше, хтось має вдвічі більшу зарплатню, але загалом зростання зарплати є.

 

-  А як тоді у лікарів, які набрали менше сотні пацієнтів або мають 200-300 декларацій?

- Ці лікарі і медсестри попереджені, що можливі істотні зміни в їхній роботі і відповідно в оплаті. Вони ще мають час, поки ще йде фінансування і з Нацслужби здоров'я і за медичною субвенцією. Сподіваємося, що вони ще наберуть потрібну кількість пацієнтів. Бо потім оплата праці буде приведена у відповідність до фактично виконаної роботи.

 

- Чи лікарі Тернополя підписували декларації з жителями районів чи виключно з тими, хто живе в Тернополі?

- Наші лікарі уклали угоди не тільки з жителями Тернополя, але й з пацієнтами з районів, інших міст, і навіть областей. Наприклад, я маю пацієнта, який живе почергово в Запоріжжі і Тернополі. Він вирішив укласти угоду в Тернополі.

 

- “RIA плюс» створила рейтинг лікарів, аби допомогти тернополянам визначитися з вибором сімейного лікаря. Він базувався на відгуках пацієнтів про своїх лікарів. Ні влада, ні пацієнтські чи громадські організації таких рейтингів не робили. ЦПМСД також не робив рейтингу, мотивуючи це тим, щоб всі лікарі були в рівних стартових умовах. Яким чином рекламували лікарів?

- Не перелічити, скільки разів ми розповідали про свою роботу на радіо, телебаченні і в пресі, зустрічалися з працівниками різних організацій. Якщо би ми себе не рекламували, до нас би не прийшли ті майже 70% населення, які підписали декларації. Цих 59 тисяч, які ще не уклали угоди — це або ті, хто не визначився з вибором лікаря, або їх тут не було, і тому можливо не володіють інформацією. Прийшли ті, хто почув нас. Ми розклеювали на під'їздах оголошення з адресами всіх амбулаторій м.Тернополя  де можна  укласти декларацію з лікарем. В амбулаторіях є  інформація про всіх  сімейних лікарів які працюють в м. Тернополі. Інформація про лікарів  є також  на нашому сайті, на сайті МОЗ  України  ,  на стендах амбулаторій є дані про лікарів і навіть їхні фото, щоб допомогти пацієнтові обрати лікаря. Для найкращої комунікації лікаря і пацієнта безумовно, важлива кваліфікація лікаря , стаж його роботи, але не останню роль грає довіра до лікаря, адже лікарю ми довіряємо своє здоровя.  Обравши собі лікаря пацієнти не лише довірятимуть йому, але й матимуть  зобов’язання виконувати призначення лікаря, а ще біль важливіше пам’ятати про профілактичні обстеження стану свого  здоровя з метою раннього  виявлення різних небезпечних захворювань.       

 

- У соцмережах люди досі пишуть, що не можуть обрати собі сімейного лікаря. Чим їм ще можна допомогти?

- Їм треба все-таки визначитися з вибором лікаря і підписати декларацію. Щоб зреалізувався принцип «гроші ідуть за пацієнтом»,  необхідно  заявити про себе і тоді коли пацієнт прийде до нас, ми уже будемо мати за що зробити той же аналіз сечі чи крові. Звичайно, якщо пацієнт цього не зробить, його приймуть  і нададуть медичну  допомогу, але матеріальна база могла би бути кращою, коли б усі прийшли і підписали декларації. Це  передусім  покращить якість надання медичної допомоги населенню, а також  покращаться умови в яких надаватиметься медична допомога.

 

“Якщо пацієнт не хоче підписувати декларацію, значить він не хоче безкоштовної допомоги від держави”

- Гроші від Нацслужби здоров'я у Тернопіль пішли з жовтня. Деякі міста встигли укласти угоди з липня.

- Ми підписали угоду з Національною службою здоровя в другу хвилю, на це були об’єктивні причини.  Процедура підписання угоди займає певний часовий проміжок, від перетворення з комунального закладу в комунальне підприємство, до отримання ліцензії на здійснення медичної практики закладом, підготовки пакету документів для НСЗУ. Заяви на укладання угоди  теж не приймають постійно, Нацслужба здоров'я оголошує  конкретні періоди коли  приймають  заяви від лікувальних закладів. Ми потрапили в другу хвилю.  Діюча угода у нас до 31 грудня 2018 року . На  наступний рік потрібно підписати нову угоду. Ми вже подали документи, і їх прийняли.

 

- Які тепер можливості маєте, коли гроші пішли за пацієнтом?

- Тепер маємо більше коштів і можемо покращувати матеріально-технічну базу амбулаторій.  Ми закупили частину медичного обладнання, розхідних матеріалів: це і маніпуляційні столики в кожен кабінет, кушетки , закупили нові тонометри, ваги, ростоміри, офтальмоскопи, частково закупили глюкометри, ЕКГ-апарати,  холодильники для зберігання вакцин. , замінюємо старі лавки в коридорах амбулаторій на нові комфортні стільці Також, як бонус для наших лікарів, які підписали максимальну кількість декларацій, робимо ремонти у їхніх кабінетах. Ще плануємо докупити нові електрокардіографи.

 

- Нагадайте, які послуги зараз є безкоштовними на первинній ланці

- Є перелік медичних послуг, які передбачені в наданні первинної допомоги безоплатно. З аналізів в сімейного лікаря безкоштовно можна зробити загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, цукор крові, холестерин, кардіограму і при необхідності - швидкі тести: на гепатити, СНІД, вагітність, тропоніновий тест. На решту аналізів чи обстежень ми видаємо скерування в поліклініки, на вторинну ланку надання медичної допомоги.

 

- Як в 2019 році будуть обслуговувати пацієнтів без декларацій? Доки люди мають час укласти угоди?

- Медична послуга має бути кимось оплачена. Держава гарантує оплату первинної медичної допомоги за кошт держави.  Для цього треба укласти угоду і сказати державі, що є така людина, і що вона бажає отримувати первинну медичну допомогу за рахунок держави. Тоді будуть виділені кошти на її обслуговування. Якщо людина категорично не хоче укладати угоду, виникає питання, хто ж має заплатити за медичну послугу. Логічно що це мав би робити пацієнт. Раз він не хоче підписувати декларацію, то він не хоче, щоб за нього платила держава.

Не можливо назвати конкретні дати, доки існує можливість укласти угоду. Можливість підписати декларацію буде постійно. Але  зробити це треба чимшвидше. Остаточної дати немає, бо люди народжуються, переїжджають і цей процес не закінчується. Він почався в червні 2018 і триваватиме й далі.

 

- МОЗ обіцяє, що з липня 2019 року стануть безкоштовними ще й обстеження

- За скеруванням  лікаря первинної ланки  обстеження  пацієнтів , ті які гарантує держава, будуть виконуватися безкоштовно для пацієнта. Оплата за надану медичну послугу, в тому числі лабораторні обстеження  буде здійснювати Національна служба здоров'я. Це має реалізовуватися з липня наступного року.

 

Офіційно: Чи будуть послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів платними у 2019 році для пацієнтів без декларації?    

Медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні. До червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров’я за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу.  Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Це регламентується Наказом МОЗ №503«Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».(З офіційного сайту МОЗ України від 10 грудня 2018 року)

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up