Жіноче облисіння: у тернополянки, яка була лисою і 25 років носила перуку, відросло своє волосся. Як?

Жіноче облисіння: у тернополянки, яка була лисою і 25 років носила перуку, відросло своє волосся. Як?
Трихолог-дерматолог призначає ефективне лікування, завдяки якому у жінок знову виростає волосся. Це справді унікальні випадки
  • Кожна друга жінка стикається з втратою волосся. Така проблема може бути обумовлена генетично або виникнути внаслідок сильного стресу.
  • «Я боялася показувати це чоловікові, дітям, постійно ховалася, таке враження, що хотіла втекти від усього світу. Тому 25 років носила перуку».

  • Розповідаємо історії тернополянок, які відверто розповіли про свої комплекси, лікування та одужання.

 

Втрата волосся (як у чоловіків, так і жінок) може стати симптомом, що сигналізує про серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому не потрібно купувати дорогі шампуні, а ліпше – одразу звернутися за допомогою до медиків.

25 років носила перуку

Зупинимось саме на жіночому облисінні, з чим це пов’язано і як боротися. Ще рік тому ми розповідали унікальну історію жительки Тернопільщини, яка фактично була лисою. 25 років нав’язливих комплексів і проблем, мрія розчесати свої коси та просто не соромитися свого відображення в дзеркалі. Ви уявляєте, як це бути лисою жінкою роками?

– Волосся почало різко випади після пережитого стресу. Рання вагітність, викидні – і ось такий результат. Облисіння (наук. – алопеція – прим. авт.) почалося несподівано. Волосся випадало жмутами. Лишився лише один чубчик ззаду, наче в козака, - розповідала пані К. (повні дані відомі редакції – прим. авт.). Використовували і мазі, і настоянки, і народні засоби – нічого не допомагало. Боялась вийти на вулицю, заговорити з друзями, боялась свого відображення у дзеркалі. Єдиний вихід врятуватися від зовнішнього світу – вдягнути перуку.

Відео дня
Ольга Тугарова

З 18 до 43 (саме стільки зараз жінці) жінка мріяла про своє волосся. І звернувшись до місцевої лікарки-трихолога Ольги Тугарової, її надії стали втілюватися у життя. За рік інтенсивного лікування пані К. побачила на своїй голові свіжі пасма та вперше за 25 років зняла перуку.

Мріє піти в перукарню

Насправді ж проблема, із якою зустрілася героїня нашої попередньої публікації, досить поширена.

Пані М. – тернополянка. Їй 41. Вона працює з людьми, але дуже соромиться, щоб її історію не дізналися знайомі. Тому професію не вказуємо.

– Я маскувалася чотирнадцять років. Коли жмутами випадало волосся, просто боялася людям в очі дивитися. Думала, що в мене рак. Обстежилася, дякувати Богу, здорова. Але… волосся все одно випадало. Гніздова алопеція – так мені сказали. Я шукала спеціаліста і в Тернополі, і в інших містах. Пробувала і раніше лікуватися, але толку не було. Чесно, навіть вісім місяців тому, коли я прийшла до Ольги Тугарової, у мене було дуже мало віри в те, що волосся з’явиться, – зізнається жінка.

Так виглядала голова жінки до звернення

Як казала Леся Українка: «Без надії сподіваюсь!» Саме так можна описати те, що було далі.

– Не вірила у ефект, поки не побачила перші волосинки, які почали пробиватися на шкірі. Ви уявіть, коли я знімаю довгу перуку, а в дзеркалі бачу себе, фактично повністю лису, де-не-де стирчать пасма! Я боялася показувати це чоловікові, дітям, постійно ховалася, таке враження, що хотіла втекти від усього світу, – плачучи розповідає співрозмовниця. 

Вона і досі ховає погляд та щиро радіє навіть сивим пасмам волосся і мріє про те, що скоро вперше за багато років піде в перукарню.

Хворіють навіть діти

Протягом останніх років випадки облисіння почастішали, говорить лікар-трихолог Ольга Тугарова. За порятунком приходять не тільки жінки, а й мами з маленькими донечками.

– Хлопчики в мене бувають рідше, а от дівчатка – часто. Захворювання характеризується появою на волосистій частині голови різних за розмірами ділянок облисіння. На сьогодні невідомі справжні причини гніздової алопеціі, але все таки вважається, що основним фактором є генетична схильність – говорить лікарка.

Такого ефекту вдалося досягнути вже за сім місяців

Що це таке і чому виникає

Алопеція — патологічне випадіння волосся. Частіше спостерігається на волосяній частині голови і на обличчі (борода, брови, вії), рідше — на тулубі, пояснює дерматолог-трихолог Ольга Тугарова.

Існує кілька видів алопеції. Андрогенетична —це стан, при якому кількість волосся на голові поступово зменшується. Волосся стає тоншим, світлішим, рідшим, що призводить до появи залисин  в лобно-тім’яній ділянці у чоловіків, розширення центрального проділу – у жінок.

Дифузна — волосся випадає більше норми протягом певного періоду. У цьому випадку жінки, як правило панікують, коли бачать своє волосся у ванній і по всій квартирі. Гніздова – це хронічне запальне захворювання, що призводить до появи зон облисінь. Є ще рубцева – необоротне пошкодження волосяних фолікулів і поява на їх місці сполучної (рубцевої) тканини.

– Початок захворювання може бути у будь-якому віці, і не існує відомої залежності від раси чи статі. Зазвичай волосяні фолікули залишаються і зберігається потенціал для відновлення росту волосся, навіть при тривалому захворюванні. У випадку ж універсальної алопеції (УА), тобто повного облисіння, відновлення можливе лише у менш, ніж 10% випадків, — розповідає Ольга Тугарова.

Лікування: що це за ін’єкції?

Лікар повинен провести обстеження і зібрати сімейний анамнез.

— Я обов’язково призначаю ряд клініко-лабораторних обстежень та при потребі  додаткову консультацію суміжних спеціалістів, адже часто облисіння буває наслідком гормонального збою, порушення в роботі щитовидної залози та інших органів та систем.  Якщо з аналізами  все нормально, ми приступаємо до лікування, — пояснює медик.

Для цього пацієнтам Ольга Тугарова призначає   препарати місцевої дії (мазі, креми, лосьйони), а також загальної (уколи, таблетовані препарати).

У більшості лікарка призначає внутрішньовогнещеві ін’єкції (у ділянки втрати волосся). Використовує сертифіковані закордонні препарати. Не називаємо назву медичних засобів, щоб не рекламувати виробників.

Чи безпечні та наскільки болісні відчуття виникають? Запитуємо.

—  Ці ін’єкції спрямовані на те, щоб «заспокоїти» місцеву імунну систему, яка атакує волосяний фолікул і сприймає його, як чужорідне тіло, що призводить до втрати волосся. Ми це виправляємо. За одну процедуру робимо багато вколювань. Скажу чесно, це трохи болючі відчуття, адже анестезії не робимо. Додому призначаю, спеціальні мазі, креми. Також назначаю лікувальні лосьйони, які також потрібно застосовувати із визначеною періодичністю, — продовжує спеціалістка.

Коли є незначні вогнища ураження, то і за три місяці вдається досягнути чудового результату, наголошує пані Тугарова. А от коли вже є облисіння по всій ділянці голови та навіть інших ділянках тіла, то працювати доводиться більше. У таких випадках, як ми описали вище, лікування зайняло від семи місяців до року часу, і ефект уже суттєво помітний.

За час, який проводить з пацієнтками, вони вже стають рідними, каже співрозмовниця. Адже саме їй вони довіряють те, про що бояться говорити і що стараються приховати від усього світу.

Як доглядати за волоссям. Поради трихолога

Перш за все, у кожної людини волосся випадає, і це нормально. Питання в іншому: скільки і як часто? Для цього потрібно завітати до лікаря. Після огляду трихоскопом, якщо очевидні порушення, спеціаліст скерує на обстеження. І лише після того розроблятиме тактику лікування.

Варто визначити, який саме у вас тип шкіри голови: жирний, сухий чи нормальний. Відповідно до нього, і купувати засоби догляду. Після  миття використовуйте кондиціонери, маски олійки, які захистять ваше волосся, нададуть йому блиску і забезпечать легке розчісування.

На прилавках магазинів часто можна зустріти шампуні проти випадіння волосся. За словами Ольги Тугарової, це просто вдалий маркетинговий хід і не більше. Шампуні проблему облисіння чи випадіння не вирішують! Адже вони не здатні так глибоко проникнути в шкіру. Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!

 

ДОВІДКА

Ольга ТУГАРОВА

Спеціалізується на захворюваннях шкірних покривів, нігтів та волосистої частини голови. Проводить складну діагностику та лікування. Володіє навиками дерматоскопії новоутворень, видаляє папіломи за допомогою кріодеструкції та радіохвильової терапії.

Як зв'язатися із фахівцем? Перейдіть на її сторінку у Фб.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up