Зима бігу не перешкода

Зима бігу не перешкода

Що варто врахувати для зимової пробіжки, розповідають тернопільські бігуни

Любителі бігу кажуть, що зима – не привід відкласти кросівки вбік. Щоб отримати заряд бадьорості та енергії та "провітрити" голову від проблем, сніг і лід не перешкода.

Біг дає енергію і відпочинок від роботи

Тернополянин Роман Задорожний почав бігати в будь-яку пору року після того, як на змаганнях з різних видів спорту побачив, що цей вид йому треба "підтягнути". Тепер він бігає по 2-3 рази на тиждень. Каже, біг допомагає відпочити від усіх робіт і отримати заряд енергії.

- Я відпочиваю від основних своїх робіт, плюс є відчуття фізичного розвитку, який теж постійно відбувається, - розповідає Роман. - Насправді це є можливість провітрити голову, якщо бігати ввечері після робочого дня, або зарядитися гарною енергією перед робочим дням, адже насправді ранкова пробіжка заряджає до робочого дня, а не втомлює.

Відео дня

Спеціально почав бігати два роки тому.

- Я займався туризмом, але не бігав спеціалізовано, - розповідає він. – А два роки тому брав участь у мультиспортивних змаганнях –– велосипед, біг, плавання. І саме в бігу був не дуже сильним, тож захотів підтягнути це. Взявся за це непрофесійно, а більше для розвитку, для підтримання форми. Адже більшості потрібен оздоровчий біг для підтримки форми, а не для спортивних звитяг. Так і RUN Day з'явився в той самий час, коли я захопився бігом, і ми допомагали його розвивати, а потім започаткували і Тернопільський півмарафон, де все більше є учасників з Тернополя.

Бігає Роман не залежно від пори року. Хто тренується за спеціальною програмою чи готується до змагань – бігає 5-6 разів на тиждень, для любителів достатньо двічі на тиждень. Дистанції різні – 5-7 км або 20-25 км.

Зимовий біг має свої особливості, каже він. Потрібне взуття, яке не ковзає, а також спеціальний одяг.

- Взуття треба обирати не таке слизьке як літнє і одяг потрібен спеціальний – штани, бафи, рукавички. Якщо влітку можна бігати в футболці і шортах, то зараз потрібно брати термобілизну, - радить Роман Задорожний. - Взуття має бути зручне. В ідеалі обирати таке, яке має спеціальні шипи саме для бігу по снігу, не металеві. Таке взуття не підходить для асфальту, але його можна використовувати для бігу по снігу взимку і по лісу в інші пори року. Ця пластикова шиповка або з каучуку чи гуми дозволяє зменшити ковзання. Але це на 100% не убезпечує. Якщо сильна ожеледиця, то це не врятує. Наші бігуни навіть шкарпетки одягали на кросівки, коли був лід на дорозі.

Порада для тих, хто хоче приєднатися до спільноти бігунів: мати бажання і натхнення, і не варто починати бігати одразу з великих дистанцій, треба бігти ту відстань, яка буде зручною. Достатньо спочатку пробігти 200-500 м.

Почав бігати, бо вже не міг ходити

Юрію Цікалу зараз 64 роки. Почав бігати чоловік 10 років тому. Раніше 21 рік професійно займався веслуванням на байдарці, виконав нормативи майстра спорту.

- Я почав бігати можна сказати на старості років, в 54 роки, - розповідає спортсмен. - Почав бігати, бо були проблеми з поясницею, спиною, в мене була важка робота, що я вже ходити не міг, на диван ледве заповзав. Почав бігати для здоров'я, а на другий рік вже поїхав на змагання.

В 56 років пан Юрій пробіг свій перший марафон в Харкові, в своїй віковій групі прорвався на третє місце. Потім було багато змагань, поїздок. 

Поки дійшов до марафонської дистанції, спочатку чоловік пробігав невеликі відстані.

- Спочатку -  від стовпа до стовпа, - пригадує пан Юрій. – Потім - 20 стовпів, 25, потім до Дальнього пляжу, бо живу біля шостого магазину. А далі по 20 км, 35 км, згодом пробігав марафони по 42 км.

Зимовий трейл 21 км по горбах пробіг 44-м з більш як 100 учасників.

Тепер Юрій Цікало тренує тернопільських любителів бігу. Каже, головне – виробити правильну техніку. Тоді травм не буде.

- Люди бігають без техніки, неправильно, травмуються, а ми – команда тренерів бігового клубу, де нас є троє, будемо тренувати наших любителів бігу, будемо вчити їх природного бігу, так як бігають сучасні бігуни, наприклад, кенійці, - каже співрозмовник. - В клубі ми насамперед будемо звертати увагу на техніку, щоб люди бігали без травм. 70% тих, хто хоче наростити кілометраж, які хочуть мати результати, отримують травми, бо бігають неправильно. А правильний біг ніколи не приведе до травми. Ви звертали увагу, як бігає трирічна дитина? Коли вона бігає, вона не травмується. В неї розслаблені руки, ноги, вона біжить і сміється, а потім це все втрачається. Тепер бігуни відновлюють таку природну техніку, тепер спортсмени не відштовхується, не приземляються на п’ятку, бо це травматично, приземляютися треба на повну ступню. Усе це ми показуємо на тренування. 

Коментарі

Правильно одягаємося і взуваємося

Галина ФЕДОРОВИЧ, директор Тернопільського міського центру фізичного здоров'я  населення:

- Зимовий біг має багато особливостей багато, та варто відзначити його позитивний вплив на загартування, зниження захворювання на ГРВІ - все це за умови правильного тренування. Починаючи бігати взимку, в першу чергу правильно одягаємось і взуваємось. Робимо незначну розминку в приміщенні, щоб "розігріти кров", не спітніти. Долати дистанцію в повільному, комфортному темпі, адже навантаження ви отримуєте за рахунок подолання снігу, льоду та інших нелегких перешкод. Після пробіжки переодягніться в суху одежу та почаюйте.

Перед бігом - звернутися до лікаря

Олег ДЗІСЯК, лікар-реабілітолог:

- Загалом бігати можуть всі, але для людей з певними діагнозами є застереження. Не можна бігати, тим у кого є вроджена вада серця, набута вада серця - мітральний стеноз, недостатність кровообігу, виражені розлади серцевого ритму, тромбоемболія нижніх кінцівок. Перед тим, як вирішили займатися бігом, не зайвим буде звернутися до лікаря, якщо: маєте погане самопочуття, вам більше 45 років, при загостренні будь-якого захворювання навіть ГРВІ, а також якщо є хронічні хвороби.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • тарас

    цей лошадиний спорт для справжніх дураків
  • Хтось

    Це для кожного індивідуально.Спочатку повилазили би з автомобілів та маршруток і то був би вже прогрес.
  • David Starr

    Біг - це корисно? Спитайте у покійного Каденюка, а також поцікавтесь смертністю серед марафонців. Тому спортивній ходьбі - так, швидкому бігу однозначно - ні, бо завелике навантаження на організм.

    Богдан Богданович reply David Starr

    Нє шоб сісти собі спокійно на природі, зробити шашличку і під горілочку і під гарну компанію. А то повбираються в ті лосіни і гонять по лісі як навіжені - звірей лякають.
  • Ромко Задорожний

    Бігали. Бігаємо. Будемо бігати ;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up