На тернополян далі нападають собаки, вакцини нема. Хто з чиновників відповість, якщо в пацієнта буде сказ?

На тернополян далі нападають собаки, вакцини нема. Хто з чиновників відповість, якщо в пацієнта буде сказ?
  • Після того, як тернополянина вкусив пес, чоловіка ганяли від одного медзакладу до іншого. Там він навіть оплатив прийом, хоча лікарі сказали — а вам не до нас. Ще з півтори тисячі пішло на поїздки і пошуки вакцини. Знайшов її у райцентрі.
  • Що кажуть чиновники? Коли востаннє вакцина поступала у медзаклади? І хто відповідатиме, якщо пацієнт захворіє на сказ? Що робити людям, радить юрист.  

 

Дорогою на роботу укусив собака. Чоловік звернувся до травмпункту, а вакцини від сказу, попри обіцянки закупити її за кошт міськради, – немає.

Днями ми писали про подібні ситуації.

Детальніше читайте "Рятуйте, мене вкусив собака!" Чи реально знайти вакцину від сказу в Тернополі – ми перевірили

Відео дня

Тоді чиновники кивали у бік МОЗ, мовляв, вони мають подбати про вакцини. Як з’ясувалось, вакцини й далі немає, а собаки кусають людей. Потерпілі загнані у глухий кут та залишились один на один зі своєю проблемою. Що робити і хто відповідатиме за ненадання допомоги чи, не дай Бог, летальний випадок від сказу, прокоментував юрист.

Тернополянина Богдана Зозуляка, який йшов на роботу від вул. Будного до Центрального ринку, укусив невідомий собака. Це трапилось о 10 ранку 1 лютого на стежці перед овочевим ринком.

— Їх, собак, було дві, йшли в мою сторону, я відійшов в бік, щоб вони змогли вільно пройти, — пригадує Богдан події того дня. — Один почав гавкати, другий вкусив за ногу і побіг. Порвані штани, дві неглибокі рани від укусів довжиною ±3см. Одразу поїхав в травмпункт на Шпитальну.

Де і як знайти собаку, який вкусив?

Чоловіка там оглянули. Сказали, що вакцини немає і треба почекати, або шукати і купувати самотужки. Точні дати, коли буде вакцина, чоловікові не назвали. Дали довідку, сказали їхати з нею в поліклініку. Також порадили знайти собаку і спостерігати за нею.

— У мене одразу кілька запитань: як я того собаку маю розпізнати? Таких собак —  пів міста — обурюється чоловік. — Якщо собака  помре за 14 днів? І за цей час я не знайду вакцини? Яка гарантія, що на 14-й день вона з'явиться?

Чоловік обдзвонив кілька приватних клінік. Там йому повідомили, що не мають права вакцинувати пацієнтів від сказу. Пробував шукати в Інтернеті – замовлення доправлять не раніше, як за три місяці.

— Подзвонив до сімейного лікаря, той сказав їхати в 3 лікарню наступного дня, — до травматолога, — пригадує чоловік. — Наступного ранку їду туди, знову пропускаю роботу. Відсидів в черзі дві години. Травматолог каже, що зі Шпитальної не мали відправляти в поліклініку, адже вони ніяк не можуть допомогти. Усю вакцину від сказу забрали ще на початку пандемії, а лікарню перетворили в «ковідну», є тільки ревакцинація в 2 лікарні, але сама вакцина може бути тільки в Лікарні швидкої допомоги.

У крайньому випадку, наголосив лікар, можна просити знайомих привезти вакцину з Польщі, бо тут її не знайдемо.

До речі, чоловік скинув журналістці "20 хвилин" талон на оплату консультації лікаря. Обійшлась така Богданові у 50 грн. Ще близько 1 300 грн витратив на поїздки на таксі і маршрутки до райцентру.

Реанімація = 100% смерть?

— Тоді я після поліклініки повернувся на Шпитальну, – пригадав Богдан Зозуляк. — Йду до лікаря. Той каже, що 3 лікарня не повинна була відправляти назад і хоче перенести відповідальність. Також додав: "Взагалі ми мали вас покласти в лікарню і наглядати за станом, а там, якщо що, відправити в реанімацію". Реанімація в даному випадку означає 100% смерть.

Медик повів тоді Богдана до заввідділенням, але той був на операції. Знову очікування в черзі. В цей час Богдан підійшов до головного лікаря.

— Той відповів, мовляв, що я собі накручую, а від укусу нічого не буде, потрібно лише промити рану, — поділився Богдан Зозуляк. — А від вакцини побічного більше, ніж корисного. Ні собі, ні своєму синові він би вакцину не робив. А заввідділенням повторив стандартні слова, що вакцини нема, треба чекати, але дав пораду дзвонити в районні лікарні.

Готовий йти до суду

Чоловік зареєстрований у Заліщицькому районі, тому одразу подзвонив в Заліщицьку лікарню. У них вакцина, виявилось, була. Наступного ранку Богдан вже був в лікарні. Тричі вже вакцину ввели, залишилось ще два рази.

— Тепер у мене ще більше питань, — каже чоловік. — Чому вакцина проти сказу з 100% смертністю відсутня? Чому замість того, щоб нормально пояснити ситуацію, мене дружно перенаправляють з одної лікарні в іншу? Я знайшов вихід з ситуації, а що робити бабцям/середньостатистичним працівникам? У них є можливість вільно не приходити на роботу, тратити гроші на дорогу/вакцину? Єдиний варіант для них - надіятись, що собака не скажена?

Окрім часу і здоров’я, Богдан втратив цілий робочий тиждень, а це день, коли вкусив собака, наступний, коли бігав між лікарнями, і 5 днів вакцинації. За 2 дні поїздок на таксі між лікарнями та аптеками витратив близько 1 000 грн, враховуючи, що це різні кінці міста, а іншого варіанту немає. До цієї суми доплюсується п’ять поїздок до Заліщиків.

Чоловік каже, якщо все підрахувати, йому дешевше було придбати вакцину та привитись у приватній клініці, але вони дозволів на такий вид діяльності не мають. І роздумує над тим, що якщо є в Тернополі "друзі за нещастям", готовий об’єднуватись та йти до суду.

Що каже головний медик Тернопільщини?

Чому немає вакцини і що зробили для того, аби вона була, — з такими питаннями ми звернулись до управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Там запевнили: щотижнево подають звіт в ДП «ЦГЗ МОЗ», де вказуються залишки всіх імунобіологічних препаратів з летальної групи захворювань. На селекторній нараді з МОЗ ще у серпні 2020 року було повідомлено про відсутність в області на залишку антирабічної вакцини.

— Управління охорони здоров’я зараз готує листи до обласної ради, аби виділили кошти на закупівлю вакцини за рахунок місцевого бюджету, позаяк у 2020 році центральних поставок не було, — запевнили в управлінні. — Повідомляємо, що в аптечній мережі області дані вакцини є в наявності, і за потреби їх можна придбати.

Довідка

Коли і які вакцини від сказу отримували в попередні роки?

Вакцини для профілактики сказу отримували у 2019 році. Це 375 доз Верорабу, французького виробництва Санофі Пастер C.A., відповідно до Наказу МОЗ України №865 від 17.04.2019 р. А також 700 доз Індіраб, ТОВ «Фарм-Лайф» українського виробництва, відповідно до Наказу МОЗ України №865 від 22.07.2019 р., Все закуплене за кошти Державного бюджету України на 2018 рік бюджетною програмою КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за напрямом «Закупівля лікарських засобів, імунологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, інших товарів та послуг» у частині «Закупівля, імунологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення  та виробів для забезпечення умов  температурного контролю імунобіологічних препаратів та медичних виробів»).

Хто відповідатиме, якщо вакциною не забезпечили, людина заразиться сказом і помре, прокоментував адвокат Ростислав Небельський. Він також пояснив, що робити, коли ви звертаєтесь за меддопомогою, а її не надають.

Що робити і які докази збирати, радить адвокат

— Якщо людина потрапила в таку ситуацію, в даному випадку укус тварини, захворіла на сказ, зверталась до медустанов, має про це підтвердження, але допомогу не надали або все закінчилось летально — відповідальність за це несе держава, — каже Ростислав Небельський. — Тобто, згідно зі ст. 2 Європейської конвенції, держава не зробила належних заходів, аби реагувати на випадки. Родичі змушені будуть звертатись до суду про відшкодування шкоди. Якщо цю шкоду не вдасться відшкодувати в українських судах – звертись до Європейського суду.

Якщо ви звертались до медзакладів, і вам допомогу не надали – теж привід йти до суду. Щоправда, зазначає адвокат, в Україні є мало прикладів позитивного вирішення питання саме для пацієнта. Як показує практика, суди не звикли карати державу. Потрібно шукати, звідки почався цей збій доставки вакцини. Вникати в меддокументацію.

— Що можна порадити постраждалим? Передусім, фіксувати все, що з ними відбувається, — радить Ростислав Небельський. — Фіксувати на фото, відео, що трапилось, коли і куди ви звертались, що відповіли, що відбувається. Аби потім не почали піднімати записи — ні, такий за допомогою не звертався. Тому подбайте про докази. Збирайте документи, виписки — все, що можна зібрати як доказ у вашій проблемі. Бажано мати свідків мати, які підтвердили ваші слова.

При першій відмові надати вам меддопомогу, варто телефонувати на урядову гарячу лінію. Наголосити, що ви наполягаєте на реєстрації заяви. Далі, каже юрист, піде ланцюгова реакція. І саме чиновники шукали б того, хто має вирішити вашу проблему. Зазвичай це працює.

— Якщо пацієнт пропустив термін, протягом якого можна цю вакцину вжити, і є загроза його життю, а до цього він обійшов медзаклади, його футболили з одного до іншого, — є процедура направлення до Європейського суду заяви про вжиття тимчасових заходів, — пояснив Ростислав Небельський. — В цій заяві описувати, що не вжили заходів і людина може померти. Тоді Європейський суд може зобов’язати Україну знайти вакцину. Зазвичай такі рішення приймаються протягом 1-2 днів. І в цьому питанні вже є позитивна практика вирішення питання на користь пацієнта.

Сказ завжди смертельний!

Сказ — вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, причому у 99% випадків джерело інфікування - собаки.

Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

З укусами тварин треба обов’язково звернутися у лікарню. Там мали би ввести антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Вони вводяться разом з вакциною проти сказу, якщо є підтвердження, що тварина заражена вірусом.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Про це повідомляє на офіційній сторінці Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Лікування сказу

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

— Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків, — запевняють фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України. — Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і людський антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

Якщо вас вкусила будь-яка тварина*:

  1. Поверхню рани негайно промийте господарським милом, а краї рани обробіть 70% спиртом або 5% спиртовим розчином йоду.
  2. Негайно зверніться в найближчу медичну установу.
  3. Тільки своєчасно проведений курс щеплень може надійно запобігти захворюванню на сказ.
  4. Тварину, що нанесла покус, забивати забороняється, її треба ізолювати і протягом 10 днів утримувати під наглядом ветлікаря.
  5. Якщо ця тварина загинула, слід негайно повідомити Держпродспоживслужбу.

За інф. Головного управління Держпродспоживслужби в області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Nadya Vasylkiv-Koroliuk

    Зробити податок на собачки в квартирах,меньше буде на дворі,бо задумуються чи брати як ігрушку а потім викидати чи ні!!!
  • Oksana Suleymanova

    ті собаки обнагліли, захисники кричать ,що вони безобідні,а вони нападають просто так....навіть якщо їх не чіпаєш,а просто йдеш поруч!Їх на зупинці Злуки -Текстильник багато,з кліпсами,величезні і агресивні, нападають коли задумається, а там багато і людей і дітей!!!Їх потрібно десь закривати!

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk reply Oksana Suleymanova

    Oksana Suleymanova я вже не раз писала що нехай додому забирають їх,а стерелізація не захищає їх від того щоб хотіти жерти і бути агресивними!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up